USS Portlandov snažni laser onesposobio dron u prvom testu oružja na moru

USS Portland Solid laser
36 komentara

Nedavno rušenje bespilotnih letjelica (UAV) putem Solid Laser – Demonstrator sistema za tehnološki razvijeno lasersko oružje (LWSD) signalizira napredovanje u višedecenijskom razvoju oružja usmjerene energije.

Mornarička pacifička flota objavila je u petak da je njen amfibijski transportni dok USS Portland (LPD 27) uspješno onesposobio UAV tokom prvog testiranja na moru LWSD MK 2 MOD 0 16. maja.

„Provodeći napredne testove na moru protiv UAV i malih letjelica, steći ćemo dragocjene informacije o sposobnostima demonstratora sistema laserskog oružja čvrstog stanja protiv potencijalnih prijetnji“, primijetio je kapetan Karrey Sanders, komandant Portlanda.

Službeni snimci mornarice koje su postavili na YouTube, pokazuju demonstraciju od 16. maja.

LWSD, razvijen od strane američkog izvođača za odbranu Northrop Grumman i Ureda za pomorska istraživanja, u izjavi je hvaljen kao “prva implementacija visoko-energetskog čvrstog lasera visoke klase na nivou sistema.”

Dok su mornarica i Northrop Grumman do sada ćutali o sistemu, The Drive je ranije istaknuo postavljanje LWSD mornarice u decembru 2019. nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se vidi nadograđeni USS Portland.

Izvještaj iz decembra objavljuje da će demonstracija Portlanda – koja je odložena nakon što je prvobitno zakazana za četvrti kvartal fiskalne 2019. godine – testirati brojne komponente za sistem naoružanja, uključujući njegovu opremu za hlađenje, proizvodnju električne energije i upravljanje zrakama.

„Američka mornarica razvija oružje sa usmjerenom energijom (DEW), koje bi uključivalo lasere, još od 1960-ih“, primjećeno je u petak u izjavi Pacifičke flote. „Mornarički razvoj DEW poput LWSD, pružaju neposredne koristi za borce i pružaju povećani prostor za odlučivanje i mogućnost odgovora.“

Sanders je tvrdio da napredne mogućnosti koje pruža LWSD pomažu u redefinisanju rata na moru.

Karrey SandarsSolid laserUSS Portland
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hamer
4 godine prije

Znači počelo je

Suze Roni
4 godine prije

Kazu da je dron letio skoro 100km/h i nije mu mogao uteci. Skoro da ne povjerujes

Goc
4 godine prije

Neka pokušaju usmjeriti lasersku zraku prema ogledalu…

Borik
4 godine prije

Ovo je poluvodički laser velikih energija na ovome su radili skoro 20 godina. Sistem se satoji od gomile malih lasera koji sinhronizirano podižu snagu glavnog snopa. Ova sinhronizacija je u biti i najveći problem jer izlazna zraka mora biti maksimalno koherentna da ima maksimalnu izlaznu snagu, koja se u ovom članku ne spominje a praktično je najvažniji podatak zajedno sa načinom zakrtanja zrake tzv. dinamičkom optikom koja reducira utjecaj atmosfere.
Snaga ovkvog tipa lasera ovisi samo o broju uparenih poluvodičkih lasera i njihovom hlađenju, broj ispaljenih zraka je neograničen i ne gubi na snazi koja može praktično bti neograničena za razliku od drugih vrsta lasera, plinskih, kemijskih, kristalnih i slično. Ovo je opasna stvarčica.

nekoime
4 godine prije

Režija Steven Spielberg.

Suze Roni
4 godine prije

Navodno da moze srusit ultrahiperpodsonicnu balisticku raketu koja se krece brzinom od 35 metara u sekundi. No zadnje vijesti govore da ce odustati od tog hi tech projekta jer su prebacili snage u sklopu projekta “Make USA great again” na novi projekt ultrahipersonicne rakete koje ce putovati brzinom od cak1620 macha u sekundi,a to samo USA moze.

alex
4 godine prije

Od lasera se braniš ogledalom😂

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Prva borbena primjena lasera dogodila se 4.8.2019. g. kada je iznad oblasti Misurat, u Libiji, dron Wing Loong II (kineske proizvodnje) oboren od strane Turaka. Laserski top snage 50 kW (trenutno najsnažniji u turskoj vojsci), uz optoelektronski sistem za vođenje (držanje markera na jednoj točki do uništenja cilja) bio je montiran na oklopno vozilo, najvjerojatnije Otokar Cobra.
Potpuno funkcionalni laserski top, na borbenom vozilu, testiran u borbenim uvjetima….
P.S.
Izraelski Rafael Advanced Defense Systems razvija i usavršava svoj laserski sustav za onemogućavanje raketa, minobacačkih mina i bespilotnih letjelica. Da su sad u fazi modernizacije i podešavanju algoritama.
SAD, Kina i Rusija rade i na ASAT (protusatelitskom) laserskom oružju.

Max
4 godine prije

Zvuči vrlo opasno ali što ako dronovi idu u rojevima?

Ante
4 godine prije

Kada razviju elektromagnetni top i ciljnik koji će upravljati tim topom onda će to biti vijest. Ovaj laser na mirnom moru može pogoditi spori objekt poput ovog iz videa. i za sada mu je to ” uspjeh “

Armagedon
4 godine prije

Predivno , atomska oruzja , ultta sonicna brzina , laseri , frekvencijalna oruzja koja omamiju miljune ljudi , haubice , tenkovi , brodovi , Laseri, Bioloska oruzja , Korona itd. divimo se oruzju koje ce nas sutra tamiti , divimo se necemu sto smo proizveli da sami sebe unistimo , Krasno. Koja intelegencija . Je li ovo ljuska “evolucija “? Virusi koji nam pomazu u evoluciji , o kojoj mnogi vole da isticu . Jeli ovo smijer nase “Evolucije “? jesu li ovo ljuske vrednote? Komu je stalo da se medusobno pobijemo? A sto je sa zivoto u skladu sa prirodom , sa Majkom Zemljom to jest sa Bogom koji nam stalno porucuje da je ljubav navaznija? Pa i oni koji ne vjeruju u Boga , (kad im ga spomenes dobiju Alergiju , ne znajuci sto on sam znaci , brkajuci religiju i samog Boga ,isticuciu sebe za istu ulogu… Čitaj više »

iwengfuswngunswgfrnaewfnuaqefu
4 godine prije

A nisu se hvalili kako su im pali i F-22 i F-35.

Boris
4 godine prije

Bolje im je da srede onih 15000 raspalih brana nego što se igraju Star Wars-a.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.