Uzroci sukoba u Ukrajini trebaju biti eliminisani

Sergej Lavrov
14 komentara

Svijet bi se trebao pozabaviti “uzrocima” koji su doveli do “krize” u Europi i tekućeg sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na ministarskom samitu u Vijeću sigurnosti UN-a u utorak. Završetak sukoba između Moskve i Kijeva trebao bi biti popraćen uklanjanjem prijetnje koju Zapad predstavlja za sigurnost Rusije, rekao je.

Uvjeti za “održivi mir” između Rusije i Ukrajine već su predstavljeni od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina, napomenuo je vrhovni diplomat. U junu, Putin je iznio uvjete Moskve za iniciranje primirja. Oni su uključivali potpuno povlačenje ukrajinskih trupa iz svih ruskih teritorija, uključujući republike Donjeck i Lugansk, te regije Herson i Zaporožje, kao i pravnu obvezu Kijeva da nikada ne pristupi NATO-u.

Svaki konačni sporazum trebao bi biti priznat u zapadnim prijestolnicama i otvoriti put za ukidanje sankcija protiv Rusije, dodao je Putin. I Kijev i njegovi zapadni podržavatelji odbacili su ponudu.

Svako “političko i diplomatsko rješenje [sukoba u Ukrajini] trebalo bi biti popraćeno specifičnim koracima usmjerenim na uklanjanje prijetnji Ruskoj Federaciji od strane [Zapada]”, rekao je Lavrov u Vijeću sigurnosti UN-a dok je nabrajao mjere potrebne za “obnavljanje povjerenja i stabilizaciju situacije” na međunarodnoj sceni. “Uzroci krize koja je izbila u Europi trebaju se riješiti jednom zauvijek.”

Rusija i Zapad trebaju međusobne “garancije i sporazume”, izjavio je ministar, dodajući da bi “nove geostrateške realnosti na euroazijskom kontinentu” također trebale biti uzete u obzir. Prema Lavrovu, nova “pan-kontinentalna arhitektura istinski jednake i nedjeljive sigurnosti” se formira na kontinentu.

“Globalna i regionalna ravnoteža snaga također bi trebala biti obnovljena, zajedno s ispravljanjem nepravdi u svjetskoj ekonomiji,” rekao je. Multipolarni svijet ne bi trebao imati nikakve monopole u financijskoj ili valutnoj regulaciji, trgovini ili tehnologijama, rekao je, pozivajući na reformu Svjetske trgovinske organizacije kako bi odražavala “stvarnu težinu” ne-zapadnih centara rasta i razvoja.

Moskva već dugo krivi hegemonističke aspiracije Washingtona i njegovih saveznika za razne krize u posljednjim decenijama. U junu, Putin je rekao da je svijet propustio priliku da stvori bolji, pravedniji i sigurniji međunarodni poredak devedesetih godina. SAD i druge zapadne nacije vjerovale su da su “pobijedile u Hladnom ratu i odbile poštivati interese drugih,” rekao je tada.

Taj pristup manifestovao se u NATO-ovoj politici rješavanja sukoba koja se svodila na “optuživanje strane koja im se ne sviđa za sve grijehe i uništavanje iste,” izjavio je Putin. Takav pristup se pokazao kao katastrofa, prema ruskom predsjedniku. Također je negirao da je Rusija glavna prijetnja Europi, tvrdeći da najveća opasnost za europske nacije dolazi iz njihove masivne zavisnosti o SAD-u.

rusijaSergej Lavrovukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

Nasem dragom MAXU,
Sretan rodjendan!!!
Sretan rodjendan!!!
Sretan rodjendan!!!

Karma
1 mjesec prije

Sesiri, bijele rukavice i pregace su zlo svijeta. Sluge zla

komšija
1 mjesec prije

Da,zato treba sravniti Ameriku i Englesku.

opetlazes
1 mjesec prije

Trebali ste se vi pozabaviti bandom na Majdanu 2014 .i kasnije u Odessi dok su placenici ubijali ruski narod po Ukrajini. Pitanje je zasto niste? Ne za mene, meni je jasno.

Jednostavno
1 mjesec prije

Izlijeciti putinov PMS?

Lucija, prva
1 mjesec prije

Zašto Ukrajina sada traži pregovore? “Hahaha evo vam podaci koje nema ni CiA , Sirski je rekao Zelenom da počne pregovore ili će proglasiti potpunu predaju Ukraine. To su podaci iz vrha vojnog stožera Ukrainske vojske… 1. Zelenskom zakon ne dozvoljava pregovore sa Rusima, a Putin po zakonu ne može pregovarati o ustupanju ruskih teritorija nekome drugome. 2.Zašto bi Rusi pregovarali sve dok ne osvoje ono što su zacrtali, a to je (osim već osvojenog) sigurno i Harkov i Odesa? 3. Obzirom da azovci otvoreno prijete smrću svakom tko pokuša pregovarati sa Rusima, kako Zelenski to misli izbjeći? 4. Status ostatka Ukrajine? Zeli Bidenu donijeti glasove na izborima, da ispadne mirotvorac koji je zustavio rat. Jasni su uvjeti za pregovore, ukro-nacisti se moraju povući iz oblasti koje trenutno okupiraju, onda slijede pregovori o demilizarizaciji, denacifikaciji te neutralnom statusu. Također s obzirom da Zelensky nije legitiman predstavnik ukrajine, moraju razriješiti svoju… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Rusi nemaju apsluno nikakve potrebe ratovati ni sa kim jer njihova ekonomija nije bazirana na stalnom štancanju oružja koje se konstantno mora trošiti, kao što je to politika SAD-a.

Savez, ili da ne budem toliko radikalan, dobri ekonomski i politički odnosi Rusije i EU su trn u oku svjetskom teroristu SAD-u.
Putin je izuzetno racionalan političar i dobar saveznik.
Ako Trump dođe na vlast, onda imamo šanse preživjeti ovo ludilo jer, koliko god njegova osobnost i pojavnost nije na razini našeg AP-a, on je političar kojem je prioritet obnoviti srednji sloj u SAD-u, a to se ne radi otimačinom novca građanima kako bi šačica ljudi po svijetu konstantno rušila pa gradila.”, index, fb

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI