Vatikan i Kina razgovaraju o miru u Ukrajini

Rusko-Ukrajinski sukob
25 komentara

Moskva je ranije rekla da su mirovni pregovori nemogući sve dok Kijev nastavlja s napadom na regiju Kursk u Rusiji

Dva najglasnija zagovornika diplomatskog rješenja ukrajinskog sukoba, Vatikan i Kina, održali su razgovore ovaj tjedan. Kardinal Matteo Zuppi telefonski je razgovarao s posebnim predstavnikom Pekinga za pitanja Euroazije Li Huijem u srijedu, prema službenim novinama Svete Stolice. Razgovor dolazi dok kijevske snage nastavljaju napad na civile u ruskoj regiji Kursk.

Kardinal Zuppi, koji je prošle godine vodio mirovnu misiju u Ukrajini, i visoki kineski diplomat naglasili su potrebu “poticanja dijaloga” između strana u sukobu i pozvali na “odgovarajuća međunarodna jamstva za pravedan i trajan mir”, piše Vatican News u četvrtak.

U lipnju i srpnju 2023. papin glavni pregovarač putovao je u Kijev, Moskvu i Washington, au rujnu je posjetio Peking.

“Li Hui cijeni stalne napore Vatikana da posreduje u ukrajinskoj krizi i pruži humanitarnu pomoć”, navodi South China Morning Post izjavu kineskog ministarstva vanjskih poslova. U priopćenju se također ističe da “trenutačna situacija pokazuje značaj” plana u šest točaka, koji su iznijeli Kina i Brazil, a koji uključuje poziv na prekid vatre i dogovorni kraj rješenja.

Napori pape Franje da okonča sukob u Ukrajini posljednjih su mjeseci sve jači. Državni tajnik Vatikana, kardinal Pietro Parolin, prošli je mjesec obišao Ukrajinu i sastao se s vodstvom te zemlje. Nakon posjeta, Parolin je pozvao Rusiju da se uključi u mirovne pregovore i istaknuo da kijevska ‘formula mira’ koju promovira Vladimir Zelenski “nije dovoljna”.

‘Formula mira’ popis je zahtjeva Zelenskog koji je prvi put postavljen u studenom 2022. Oni uključuju, između ostalog, povlačenje Rusije sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojima. Moskva je odbacila formulu Kijeva kao neujednačenu sa stvarnošću. Plan je bio u fokusu međunarodne mirovne konferencije u Švicarskoj u lipnju, na koju Rusija nije bila pozvana.

Kina je više puta ponovila da se sukob između Moskve i Kijeva mora riješiti za pregovaračkim stolom. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitry Kuleba bio je u trodnevnom posjetu Kini u srpnju. Nakon razgovora, Peking je rekao da je Kijev spreman uključiti se u dijalog i pregovore s Moskvom.

Rusko vodstvo ranije je izrazilo sumnju u iskrenost izjava Ukrajine o mirovnim pregovorima. Prošli tjedan Kijev je pokrenuo napad na rusku regiju Kursk, najveći prekogranični napad od izbijanja sukoba. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je o angažmanu Kijeva da su bilo kakvi mirovni pregovori s onima koji “vode neselektivne udare na civile” i civilnu infrastrukturu nemogući.

kinamirovni pregovorirusijaukrajinaVatikan
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
30 dana prije

Uzaludno.

Zmаj-nаjpraviji
30 dana prije

Ako sotonjarska organizacija u Vatikanu razgovara o miru, to znači da će biti krvi do koljena. Klerofašisti jedno misle, drugo govore, suprotno rade.

Rog lažnom zmaju🤘

Srednji prst New Age Jaci 🖕

Zvone
30 dana prije

Rusi su se pokazali naivni i nesposobni završiti ovaj rat.

Protiv Sistema
30 dana prije

Vatikan ogrezao u pedofiliji i ostalim gnjusnim djelima. O čemu uopće oni mogu razgovarati kad bi imali obraza

BlueZg
30 dana prije

Eh… Vatikan se uspoganio. Nakon inkvizicije, bacanja ljudi sa crkvenog tornja skupa sa mačkama (u Nizozemskoj primjerice), širenja sifilisa uokolo, pedofilije, dječjeg križarskog rata i podrške nacizmu, sad se treba ponovo pokrenut. I to se udruži sa ekipom koja svakog stanovnika snima sa pet kamera dok kenja na šekretu…. Radije bih da črni đavo planira mir. S njim bar znaš na
čemu si. 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Zar ne
30 dana prije

Moskva je ranije rekla da su mirovni pregovori nemogući sve dok Ukrajinci ne private rezultate nacistickog okupiranja dijela teritorije

Ico
29 dana prije

Papa Franco, šef vatikanske mafije, odobrio da vatikanska banka pere novac kineskih banaka u vlasništvu komunističke partije.
Para vrta gde burgija neće, govorio je Ivica Sračan

Franjo Vinkovski
29 dana prije

Vatikan je satanistčko-cionistička jazbina več od svog nastanka. Uništio je milijarde ljudi. Vatikan i London treba sravniti sa zemljom.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI