Venecuela traži nalog za hapšenje Mileija

Javier Milei
11 komentara

Caracas je pokrenuo krivičnu istragu protiv argentinskog predsjednika Javiera Mileija zbog predaje zaplijenjenog venecuelanskog teretnog aviona SAD-u.

Spor između dvije južnoameričke zemlje okružuje Emtrasur Cargo Boeing 747-300FM, koji je prvobitno kupljen od iranskog Mahan Aira. U avgustu 2022. godine argentinske vlasti zaplijenile su letjelicu na zahtjev SAD-a. Washington je ranije stavio Mahan Air na crnu listu kao dio izvoznih ograničenja postavljenih Iranu.

Venecuela je dugo protestovala zbog zadržavanja letjelice, tvrdeći da je Argentina prekršila međunarodno pravo, te je tražila odštetu. U martu 2024. Venecuela je zatvorila svoj vazdušni prostor za letove za i iz Argentine.

Najavljujući istragu u srijedu, glavni tužilac Venecuele Tarek Saab rekao je da je imenovao dva tužioca za obradu naloga za hapšenje Mileija, njegove sestre Karine Milei, koja vodi ured predsjednika, i argentinske ministrice sigurnosti Patricie Bullrich.

On je dodao da radnje argentinskog rukovodstva predstavljaju sedam različitih zločina prema venecuelanskom zakonu, uključujući  “tešku krađu”  i pranje novca. Prema Saabu, “nadležni sud ovdje u Venecueli” uskoro će donijeti odluku o potjernicama.

2024. godine zaplenjena letjelica je “ilegalno” prebačena u SAD, gdje je “potpuno demontirana”, što je “razbjesnilo venecuelansku naciju”, rekao je Saab.

Argentinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je saopštenje u  kojem se “odbacuje” nalog za hapšenje. Tvrdi se da je primopredaju aviona odobrio argentinski sudski sistem u skladu sa bilateralnim sporazumom s Washingtonom. “Pravosuđe je nezavisna vlast u koju se vlast ne može i ne smije ni na koji način miješati”, navodi se u saopštenju.

Kao anarhokapitalista, Milei je postao predsednik Argentine 2023. godine i obećao je da će “ojačati strateški savez” sa SAD.

Nedavno je zatražio od Međunarodnog krivičnog suda da naredi hapšenje predsjednika Venecuele Nicolasa Madura, kojeg je opisao kao “diktatora” i optuženog za kršenje ljudskih prava. Maduro je Mileija nazvao “desničarskim ekstremistom” i optužio ga da “kleči pred američkim imperijalizmom”.

ArgentinaJavier MileiNalog za hapšenjeVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 sati prije

I treba.

denis penis
8 sati prije

to je jedno veliko govno…samo kod ga vidiš…pametnom dosta!

Protiv Sistema
6 sati prije

Kad foto govori više od tisuću riječi. E moji argentinci kome vi dajete glas

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI