Venezuela spriječila zavjeru CIA-e da ubije Madura – ministar unutarnjih poslova

Maduro i Cabello
20 komentara

Diosdado Cabello tvrdi da su uhićeni osumnjičenici, uključujući jednog američkog vojnika, planirali izvesti teroristička djela

Venezuelanska sigurnosna služba spriječila je zavjeru koju je poduprla CIA da ubije predsjednika Nicolasa Madura i organizira terorističke činove, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova. Diosdado Cabello rekao je da su uhićena dva španjolska, jedan češki i tri američka državljanina, uključujući pripadnika američke vojske u aktivnoj službi, te da je zaplijenjeno nekoliko stotina komada vojnog vatrenog oružja.

Na spornim predsjedničkim izborima u srpnju Maduro je ponovno izabran za treći mandat, s 52% glasova. Međutim, oporba je optužila vladu za lažiranje izbora. SAD, EU, većina latinoameričkih država i G7 od tada su odbili priznati Madura kao izabranog šefa države.

Caracas je pak optužio Washington za pokušaj državnog udara.

Govoreći za televiziju Telesur u subotu, Cabello je ustvrdio da je američki državljanin po imenu Wilbert Castaneda, član Navy SEAL odreda odlikovan za misije u Afganistanu i Iraku, bio vođa jedne od skupina. Uhićen je 1. rujna, dodao je ministar.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD-a potvrdio je medijskoj kući EFE da je nekoliko američkih državljana, uključujući djelatnog vojnika, privedeno u Venezueli.

Dužnosnik je, međutim, “kategorički” odbacio optužbe o ulozi američke vlade u bilo kakvoj zavjeri za svrgavanje Madura.

Venezuelanski ministar unutarnjih poslova također je otkrio da su dvojica španjolskih državljana – José María Basoa Valdovinos i Andres Martinez Adasme – uhićena na jugu zemlje.

Prema Diosdadu Cabellu, obojica su povezana sa španjolskim Nacionalnim obavještajnim centrom – tvrdnju koju je Madrid negirao.

Plan je navodno uključivao plaćenike i venezuelanske kriminalne skupine, a predviđao je, među ostalim, masovne pobune u zatvorima diljem zemlje.

Navodni zavjerenici prokrijumčarili su oko 400 komada vatrenog oružja koje su venezuelanske snage sigurnosti zaplijenile, rekao je Cabello. Skupina je također navodno nastojala nabaviti plastični eksploziv C4.

Nastavio je sugerirati da su cijelom operacijom upravljali Bijela kuća i CIA, te da je predviđala ubojstvo predsjednika Madura, kao i izvršne potpredsjednice Delcy Rodriguez i samog Cabella.

Osumnjičeni saboteri također su namjeravali organizirati napad pod lažnom zastavom na argentinsko veleposlanstvo u Caracasu i pripisati ga venezuelanskoj vladi, ustvrdio je ministar.

Osim toga, skupina je imala planove za napad na javna komunalna poduzeća i prometnu infrastrukturu diljem Venezuele, prema Cabellu.

“Želimo da svijet zna da je Venezuela pod opsadom [snaga] imperijalizma”, izjavio je ministar unutarnjih poslova, upirući prstom u “ekstremne desničarske” snage kod kuće.

“Španjolska ima veze s ovim, a SAD upravlja ovom operacijom”, rekao je Cabello.

Diosdado Cabellonicolas maduroSADVenecuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 dana prije

Ni prva ni zadnja.

Dokurčilomi
2 dana prije

Da ali velika je razlika. To je bio pokušaj demokratskog atentata i državnog udara za razliku kada se to radi komunistički.

hitber
2 dana prije

NE uspije im svaki put ali zbog toga nikada nisu posustali….

HRvoje
2 dana prije

Zadnjih desetak godina živim u inozemstvu, te sam imao priliku puno puta pričati sa ljudima iz Venecuele i Kolumbije. Pošto me zanima politika uvijek sam sa njima otvarao takve teme. Iz njihovih priča ne znam gdje je gore, u obe zemlje vladaju karteli i nasilje. Po njihovoj priči Maduro je samo još jedan nasilnik, kojemu zaleđe drže kriminalci, ali pošto je službeno protiv sad i takvih, ovakve stranice ga prikazuju kao junaka u borbi protiv imperijalizma. Inače Venecuela je jedna od bogatijih država u svijetu sa svim potrebnim osnovnim sirovinama, pa vidimo kako žive obični ljudi tamo. Očito velikoga narodnoga junaka svi sputavaju u njegovom naumu da pretvori zemlju u Raj!

nessy
2 dana prije

‘Ima u boga dana’, kako bi se reklo. pokusace oni opet, pa opet, pa opet… A i ovo im nije prvi put, bar treci, sto se mogu sjetiti na brzinu.

giovani
2 dana prije

Hamburgere hvata nervoza, u previše govna zagazili, a posran kauboj je opasan.

Maduro
2 dana prije

Staviti im nanogicu pa pravac Sibir.

Protiv Sistema
2 dana prije

CIA i MI6 glavna postignuća su im atentati na istaknute ličnosti a jednako im je drago ubijati nedužne civile. No culture, no class, no style

Dalmata
1 dan prije

Igrom slučaja,gospodo.moj.školski kolega je uvaćen na aeorodromu u Caracasu,sa,drugom turom
droge,koju je tija odnit u EU.Bija je u zatvoru,oko 15 miseci.Pustili su ga,na brk Tita.Lik, se,NIKAD,
ama,baš,NIKAD nije loše izrazija ni o Venecueli,ni,tadašnjem Presidentu Hugu.Naprotiv,tuka se.šakan u svoju,ludu tintaru(glavu)šta mu je pohlepa,sjebala život,jer,štand(negdi u zalivu,misto je
turističko)bija mu je,više,nego dovoljan za,vrlo,ugodni život.Uz put,Venecuela ima 9 žena na jednog muškarca.Zato,molim da,svi,koji nisu bili,tamo,nego,gucaju,ove nebuloze,u ovoj,EU,provinciji,di si
novinar,koji dobija,svoje mišljenje od iljadu i jednog gazde,slobodno,odletu u Venecuelu i za jednu,ovu,mižernu platu ili crkavicu,od demokratska penzije,(više nego,dovoljno za odmor)pa,pišite komentare.I Majdan su napravili,korisni,poluprizvodi,pa su izgubili i ludu tintaru i narod i državu..

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI