Veze s Rusijom ohrabruju Sjevernu Koreju

Putin i Kim Jong Un
11 komentara

Šef američkog ministarstva obrane Lloyd Austin ustvrdio je da odnos s Moskvom Pjongjang čini “samouvjerenijim”

Američki ministar obrane Lloyd Austin podigao je uzbunu zbog sve veće strateške suradnje Sjeverne Koreje s Rusijom, rekavši da je rastuće savezništvo ojačalo povjerenje vođe Kim Jong-una.

Austin je u utorak dao svoje komentare svjedočeći Odboru za oružane snage Predstavničkog doma SAD-a. Veze između Moskve i Demokratske Narodne Republike Koreje (DNRK) produbile su se otkako je Kim prošlog rujna otputovao u Rusiju na razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom. Šefovi obrane Rusije i Sjeverne Koreje sastali su se prošlog srpnja u Pjongjangu.

“Sjeverna Koreja opet postaje samopouzdanija zbog svoje povezanosti s Putinom”, rekao je Austin zastupnicima. Također je naveo proširenje suradnje između Rusije, Sjeverne Koreje, Irana i Narodne Republike Kine (NR Kina).

“Ovo je vrlo zabrinjavajuće: nešto što ćemo morati gledati, nešto što ćemo morati osigurati da imamo sposobnost i kapacitet za suradnju s našim saveznicima kako bismo nastavili odvraćati i nastavili promicati mir i stabilnost u svakoj od regija”, rekao je Austin. Dodao je: “Sve veća veza između NR Kine, Rusije, DNRK i Irana je zabrinjavajuća i to je nešto što vrlo pažljivo pratimo.”

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga general Charles Brown složio se, rekavši da su prijetnje koje predstavljaju Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran “međusobno povezane”.

Austin je također tvrdio da se Rusija obratila DNRK-u za dodatne topničke granate i drugo streljivo kako bi obnovila svoje zalihe u ukrajinskom sukobu. Sjevernokorejski i ruski dužnosnici odbacili su optužbe o transferima oružja iz Pjongjanga. Također su optužili SAD i njegove saveznike iz sjeveroistočne Azije za pogoršanje napetosti u regiji pripremajući se za rat s DNRK-om.

Sjeverna Koreja je pojačala raketne testove od početka rusko-ukrajinskog sukoba u veljači 2022. i odbacila je mogućnost ponovnog ujedinjenja s Južnom Korejom. Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo je da će povećanje suradnje s Rusijom pomoći u obrani “temeljnih interesa” dviju zemalja i pomoći uspostavi “multipolariziranog međunarodnog poretka”.

Kim Jong UnLloyd AustinrusijaSjeverna Koreja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gorenje
2 mjeseci prije

Potaknuti razvojem događaja, u selu smo organizirali prikupljanje vojne pomoći za Rusiju. Do sada smo prikupili 8 lopata i 2 veš mašine.
Apeliramo na sve ljude dobre volje, da u svojim sredinama organiziraju slične akcije.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Mokri snovi tihomira.

Max
2 mjeseci prije

Sasvim logično.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Biti će – obostrano ….

2 mjeseci prije

kimova pratnja stalno zapisuje, valjda kimove velemisli.
moze biti da je bio jedan sto je nagrabusio jer je zaboravio.

Josip
2 mjeseci prije

Bilo je i vrijeme da se skinu pande trulog zapada sa sjeverne koreje i da i taj narod prodiss..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI