Više članica NATO-a podržava napad Ukrajine na Rusiju

Finska i Estonija podrska Ukrajini
23 komentara

Finska i Estonija pridružile su se Poljskoj u pozdravu ofenzive u regiji Kursk

Premijeri Finske i Estonije izrazili su podršku ukrajinskom napadu na rusku regiju Kursk, nakon što su to učinili šef vanjske politike EU i američki predsjednik Joe Biden.

Kijev je prošlog tjedna poslao nekoliko tisuća vojnika preko ruske granice. Zauzeli su desetak sela i neselektivno gađali civile, prema Moskvi.

“Ukrajina ima pravo na samoobranu i jasno je da mogu izvesti svoju operaciju u Kursku”, rekao je finski premijer Petteri Orpo novinarima u srijedu u Helsinkiju, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji sa svojim estonskim kolegom Kristen Michal.

“U potpunosti podržavamo Ukrajinu u njenim različitim operacijama i osobno im želim sreću”, rekao je Michal.

Ranije tijekom dana, poljski premijer Donald Tusk rekao je da Kijev ima “svako pravo voditi rat na takav način da što učinkovitije paralizira Rusiju u njezinim agresivnim namjerama”. Također je ustvrdio da ruske akcije imaju “obilježja genocida”.

Većina zapadnih čelnika odbila je komentirati ukrajinski napad sve do ponedjeljka, odlučivši umjesto toga dati općenite izjave u kojima podržavaju “samoobranu” dijela Kijeva. Također su tvrdili da unaprijed nemaju nikakvih saznanja o ukrajinskoj ofenzivi.

Međutim, u utorak je američki predsjednik sugerirao da je Washington cijelo vrijeme bio u kontaktu s Kijevom.

“Razgovarao sam sa svojim osobljem redovito, vjerojatno svakih četiri ili pet sati u posljednjih šest ili osam dana”, rekao je Biden novinarima u New Orleansu. “Bili smo u izravnom kontaktu, stalnom kontaktu s Ukrajincima.”

U međuvremenu, povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Kijev ima “punu potporu” bloka za ofenzivu na Kursk.

Ukrajinski vojnici s kojima su razgovarali zapadni mediji priznali su da je primarni cilj upada bio zauzeti dio teritorija kojim bi se moglo trgovati s Moskvom u eventualnim mirovnim pregovorima, uz istovremeno ublažavanje pritiska na Pokrovsk, Chasov Yar i New York u Donbasu.

Međutim, čini se da je napad oslabio ukrajinske položaje u Donjeckoj Narodnoj Republici, jer su ruske trupe počele brže napredovati. Upad Kurska također je rezultirao povećanjem broja ruskih vojnika, prema riječima predsjednika Vladimira Putina.

estonijaFinskaKurskNapadrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
1 mjesec prije

Koje budaletine imaju te države

Biti-ili-ne-biti
1 mjesec prije

Stiže nam nova fiktivna pandemija – majmunske boginje – pripremite se za nasilno cijepljenje po kućama i stanovima, uz pomoć policije, vojske i NATO, kako kažu ti luđaci: WHO je proglasila ‘međunarodnu hitnu situaciju u vezi s Mpox’ i naredila ‘globalni koordinirani odgovor’. Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus naredio je suverenim državama da koordiniraju globalni odgovor na ono što on opisuje kao “međunarodnu zdravstvenu hitnu situaciju” nakon manjeg izbijanja epidemije u izoliranim dijelovima Demokratske Republike Kongo. Tedros je sazvao još jedan hitni sastanak odbora WHO-a u skladu s novim međunarodnim zdravstvenim propisima (IHRs) kako bi se utvrdilo jesu li “Mpox” (prije poznate kao majmunske boginje) ponovno bolest od međunarodnog značaja. Zapamtite, Mpox je gotovo uvijek spolno prenosiva bolest, tako da je stopa zaraznosti iznimno niska. Godine 2022. Tedros je sam donio odluku o označavanju Mpoxa kao bolesti od međunarodnog značaja, iako je odbor odlučio da to nije… Čitaj više »

Artukovic
1 mjesec prije

Naravno da podrzavaju i sta je tu sporno a rijesenje je jednostavno ruska bagra se samo povuce iz Ukrajine .

nastran
1 mjesec prije

bolesni rusofobi, ovo nema veze sa normalnošću

hiber
1 mjesec prije

Koje nerazmjevanje napada. Zapravo je to dokaz da i u proksi ratovima veliki mogu postati taoci malih. U americi su trenutno izbori pa su izvan igre, francuzi su izvan igre zbog olimpijade, Njemci luduju zbog nedostatka sirovina, pa sada britanci ponovo kolo vode. Nakon ovih izjava Britanci su dozvolili koristenje Storm Shadowsa u Rusiji. Prvi put su i ozbiljnije koristeni Challengeri2. Problem je sto Biden za sada ne dozvoljava koristenje F16 kao nosača navođenih bombi i Storm Shadowsa na Rusiju, kao i dalekometnih HIMARSa.Zato oni miruju. Ukraici su Bidena testirali sa HIMARS napadom na rusku kolonu kod Kurska. Sada je Bidenu bačen vrući kumpir u ruke. Ili ce odvezati ruku Ukraincima sa lakrdijskim zabranama ili ce Demokrati popušiti izbore i to zauvijek. Zato je ukrainski najveći zagovornik postao republikanac senator Graham.

Subaru avatar
1 mjesec prije

Ove će uskoro upregnuti protiv rusa ko i ukre.

Max
1 mjesec prije

Bilo bi bolje da šute.

Bruno
1 mjesec prije

Hrabri Finci i Estonci. Ko njih će braniti NATO.Pa ukupno imaju 6 milijuna stanovnika. Pa dovoljno je da na njih puste dva veća sela oko Lenjingrada.

hiber
1 mjesec prije

Evo ga. Index i WSJ upravo objavio “sabotazu Sjevernog toka odobrio najvisi ukrainski vrh”. Dakle, u stvarnosti su redakcija Indexa i Logično postali istomisljenici, a WSJ je ima napad lucidnosti kada je Zelenski napao Kurdsk. U mojoj alternativnoj stvarnosti Britanci i Graham, čitaj Trump su osmislili operaciju Kursk i sje.bali Bidena i demokrate. Sada moraju ili odobriti ukraincima udare na Rusiju ili ukrainci puse rat, a onda i demokrati izbore u USA pa ce ih Trump sve deratizirati uključujući i Markle. Opaki su ti Britanci. Ne gledas ih 5 minuta….🙈🙈🙈

Darko
1 mjesec prije

Svi koji su ušli u Rusiju nikada se više neće vratiti. Vidjeti će te tko se zadnji smije..

Zeljko
1 mjesec prije

Samo ih derite jer su se pokazali u 30 mjeseci da su slabi !

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI