Visokotehnološko zapadno oružje ‘beskorisno’ u sukobu u Ukrajini

Visokotehnolosko oruzje
18 komentara

Satelitski navođene granate posebno su ranjive na rusku tehnologiju ometanja, rekli su novinama zapovjednici u Kijevu

Ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja učinile su zapadno navođeno streljivo “beskorisnim” u sukobu u Ukrajini, izvijestio je u srijedu Wall Street Journal. S poremećenim sustavima za navođenje, neka od ovih oružja navodno su povučena iz upotrebe nekoliko tjedana nakon što su udarila na bojno polje.

Kada su SAD najavile isporuku GPS-navođenih topničkih granata Excalibur Ukrajini 2022., prokijevski mediji predvidjeli su da će projektili od 100.000 dolara po hicu učiniti “ukrajinsko topništvo puno preciznijim” i “Rusiji nanijeti svijet boli .”

Međutim, ruska vojska se prilagodila u roku od nekoliko tjedana, rekli su ukrajinski zapovjednici za Wall Street Journal. Ruska oprema za ometanje signala korištena je za dostavljanje lažnih koordinata granatama i ometanje njihovih osigurača, uzrokujući da skrenu s kursa ili padnu na tlo kao komadići.

“Do sredine prošle godine, streljivo M982 Excalibur, koje su razvili RTX i BAE Systems, postalo je u biti beskorisno i više se ne koristi”, izjavile su novine, parafrazirajući ukrajinske zapovjednike.

Sovjetski je Savez uložio velika sredstva u elektroničko ratovanje (EW) tijekom 1980-ih, gledajući na tehnologiju ometanja kao ključni bedem protiv navođenih projektila i granata koje je SAD počeo razvijati u to vrijeme. Dok su SAD koristile oružje poput granata Excalibur iz 1990-ih s razornim učinkom u Iraku i Afganistanu, dužnosnici i analitičari u Washingtonu od tada su zaključili da su ona daleko manje učinkovita protiv protivnika poput Rusije.

“Rusi su postali jako, jako dobri” u ometanju navođenog streljiva, rekao je za WSJ zamjenik američkog ministra obrane za nabavu i održavanje William LaPlante.

Umirovljeni američki general Ben Hodges, koji je jednom predvidio da će zapadno oružje pomoći Ukrajini da zauzme Krim do prošle zime, rekao je za novine da smo “vjerojatno napravili neke loše pretpostavke jer smo tijekom posljednjih 20 godina lansirali precizno oružje protiv ljudi koji nisu mogli učiniti ništa o tome… a Rusija i Kina imaju te sposobnosti.”

Neki od NATO-ovih najnaprednijih oružanih sustava doživjeli su sličnu sudbinu u Ukrajini. Novorazvijena bomba malog promjera lansirana sa zemlje (GLSDB), zajednički projekt Boeinga u SAD-u i Saaba u Švedskoj, dana je Ukrajini ranije ove godine, a kijevske su trupe ispalile ovo GPS-navođeno streljivo prije svojih američkih kolega. Međutim, u međuvremenu je povučen s bojnog polja nakon što se pokazao potpuno neučinkovitim protiv ruskog EW-a.

Isto tako, ruski EW značajno je smanjio preciznost ukrajinskih GMLRS projektila zapadnih izvora, koji se ispaljuju iz višecijevnog raketnog sustava HIMARS, rekli su ukrajinski vojnici za WSJ. Kao i s granatama Excalibur, prokijevski stručnjaci i analitičari svojedobno su opisali projektile GMLRS kao “mjenjač igre” koji će preokrenuti sukob u korist Ukrajine.

Rusija je dugo inzistirala na tome da je nikakvi zapadni oružani sustavi neće spriječiti u postizanju pobjede. Opskrba ovim oružjem je “uzaludan projekt” koji će samo potaknuti Kijev da “počini nove zločine”, upozorio je prošli tjedan moskovski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov.

Oružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Krasuga.

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Da su ” visoko tehnološki ” nebi bili ranjivi ! Upravo SUPROTNO ! Osim na polju farmakomsfije i igre brojeva , koju samo oni zovu ” novcem ” , svukuda zaostaju ! Upravo – svukud ! I dobro je da je tako , lakše će ih se okružiti i time , nadalje , vojno sprečiti da šire svojih bolesti i prljavština te uživaju u vlastitu . Brlogu – dok se u potpunosti ne ugase .

Max_mo
1 mjesec prije

I zapadni tenkovi mnogo hvaljeni pokazali su dosta mana na Ukrajinskom bojištu stekavši epitet salonskog oružja, dobrog za manevre i vježbe a osjetljivog za bojište.

dona
1 mjesec prije

Bagra zapadnjačka samo se rješava starog oružja , očekuju Ameri od svih zemalja EU da kupuju nova oružja i po direktivi da ih šalju u Ukrajinu, tako da ameri ne moraju ništa financirati , Ukrajina nudi topovsko meso, EU nudi oružje a bolesni psihopati cionisti trljaju ruke kako su cijelu EU namagarčili …stvarno dobro osmišljen scenarij a budaletine iz EU misle da su pametni, a nasjeli kao mladi majmuni…..

nessy
1 mjesec prije

Za pametne ukrajince visokoteh. oruzje je svako koje ima tri lista uputstva za upotrebu. Maksimum tehnike koji mogu primjeniti je ‘stavi okvir, repetiraj, pucaj. I pazi da ne ubijes previse kolega. Do 5 je prihvatljivo’. Ovi geniji su vrhunske USA haubice, sa puno karbonskih i kompozitnih djelova proglasili smecem, jer ‘su im se krivile cijevi’. Valjda su do sada shvatili da cijev trazi povremeno pauzu, hladjenje. Nije to ruska tehnika, namjenjena nepismenim glupanima. A i to bi oni shebali, ne sumnjam.

vrlodrag
1 mjesec prije

Zapadna tehnika zahtijeva stalni njegovanje. Smeta hladnoća smeta vrućina smeta pretjerano korištenje, Zatim zahtijeva specijalizirane majstore i alate, gotovo nemoguća za popraviti čak i manje kvarove na licu mjesta. Dodati na to da je jako skupa za kupiti i održavati.

Sve u svemu nije pogodna za dugotrajnije korištenje u ozbiljnom ratu. To je zato što svakako i nisu rađene za ozbiljan rat nego za šamaranje bijede i sirotinje po trećim zemljama.

Kada se takva jako skupa i relativno neučinkovita suoči sa ozbiljnim izazovom onda se pokažu sve slabosti i nedostatci.

Evo samo za primjer uzeti abrams tenkove. Troše kerozin. Dakle nemožeš ga nasuti na benzinskoj niti može podnijeti prljavije gorivo sa više sumpora. Sa druge strane ruski tenkovi mogu ići na ulje iz friteze i dalje djelovati.

Dakle skupa i razvikana holivudska pizdarija kojja dobro izgleda na paradi i filmu ali u praktičnim uvjetima nepouzdana.

Dokurčilomi
1 mjesec prije

Normalno da je beskorisno kada je to šminkersko oružje za grad i izlaske a ne po šumama i blatu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI