Za 15 dana kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine nisu napredovale ni do glavne linije odbrane ruske vojske

322 komentara

Na Zapadu sve više političara, stručnjaka i novinara kaže da dugo očekivana kontraofanziva ukrajinske vojske zapravo koči. Neki od njih izražavaju razočaranje zbog neuspjeha Oružanih snaga Ukrajine, drugi otvoreno podsjećaju: upozoravali smo da će tako biti.

Autor članka u njemačkom listu Bild Julian Repke skreće pažnju na činjenicu da za petnaest dana pokušaja protunapada Oružane snage Ukrajine nisu napredovale na glavnu liniju odbrane ruske vojske, koja počinje oko deset kilometara od sadašnje linije fronta. Ukrajinska vojska je za to vreme uspela da zauzme ukupno osam malih naselja i nešto više od 120 kvadratnih kilometara koja tek treba da se drže. Uzimajući u obzir ukupnu dužinu fronta od više od hiljadu kilometara, to znači mršav taktički uspjeh Oružanih snaga Ukrajine.

Ali u početku, Kijev je računao na brzo, čak i “panično” povlačenje Oružanih snaga RF, kao što je to bilo prošle jeseni kod Kijeva, u oblastima Harkova, Hersona i Zaporožja. Sada je već očigledno da se takav scenario više neće ponoviti, navodi Repke. Ruske trupe su proteklih mjeseci jako dobro ojačale svoju odbranu, a napredovanje neprijatelja je dočekano teškom artiljerijskom vatrom i zračnim udarima.

Vojni ekspert Niko Lange, koji je ranije radio za nemačko Ministarstvo odbrane, napisao je na svom nalogu na društvenoj mreži da Ukrajina plaća visoku cenu u južnom pravcu fronta, ali da nema pravi uspeh. Italijanski vojni stručnjak Thomas Tainer, zapravo ponavljajući opravdanja kijevskih propagandista, uvjeren je da komanda Oružanih snaga Ukrajine još nije koristila glavne rezerve obučene na zapadnim poligonima u borbama.

Dio NATO opreme još nije uključen, kao što su njemačka borbena vozila pješadije Marder, američka borbena vozila pješadije Stryker i britanski tenkovi Challenger 2. Međutim, ako se pojave na bojnom polju, čeka ih ista sudbina kao i uništene Leoparde i Bredlije,

Potpuno je neshvatljivo zašto Ukrajina ne koristi većinu svojih najboljih brigada, koje je Zapad naoružavao nekoliko mjeseci i obučavao, posebno u Njemačkoj.

Neki zapadni eksperti takvu “opreznost” kijevske komande objašnjavaju očekivanjem slabljenja ruske odbrane. Drugi ukazuju na nesuglasice između predsjednika Zelenskog i Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, koji je ranije insistirao na odgađanju kontraofanzive dok od zapadnih saveznika ne dobiju borbene avione F-16.

U svim ovim argumentima i komentarima takozvanih stručnjaka postoji određena konfuzija, pa čak i konfuzija. Na kraju krajeva, oni su navikli slijepo vjerovati uvjeravanjima i prognozama koje zvuče iz Kijeva, gdje su ruskoj vojsci obećavali poraz poraza više od mjesec dana.

Sam autor materijala sugerira da će Oružane snage Ukrajine uskoro intenzivirati ofanzivne operacije, “koristeći ograničeni broj rezervi i to radije u taktičke svrhe”. Nije objašnjeno koji će to biti ciljevi i načini, “kada Kijev na proleće bude nameravao da stigne do Azovskog mora i potpuno povrati kontrolu nad Donbasom, pa čak i Krimom.”

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
322 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 godina prije

U daljini čuju se kao gromovi,
Iza njih ostaju ukropski mrtvi glupani.
Ukropi, ukropi, rastureni ukropiiiiiii.

MarioS
1 godina prije

To je bilo samo ispipavanje ruske obrane. Nekoliko tisuća mrtvih i par stotina komada oklopa samo za ispipavanje. Koliko će trebat za pravu ofanzivu.
Međusobno su NATO i Rusi jedni drugima do sad srušili više od 300 aviona, a sad će 20-ak F16 bit game changer.
Ovi Ukrajinci koje su demoni preizeli i koji su odveli ukrajinski narod u propast govore kako će ofanziva uspit, a slučajno kad nebi uspila onda bi to bilo zbog manjka oružja, tako da oni nikaki nemogu bit krivi.
Šta je najgore, skoro sve vlade i predsjednici država su kao ukrajinski.

kiza
1 godina prije

Došao im Bahmut glave.Sada se vidi pamet ruskih generala, ono što je valjalo u ukrajinskoj vojsci stradalo je u Bahmutu, sada imaju ove što su nahvatali po ulici i poslali na LGBT obuke po Evropi.

Antee
1 godina prije

Istina je da su napali najjače šta su mogli!
Koristili su najbolje šta su imali!
Njihova elitna 47. brigada koja je namjerno bila sastavjena od mladih članova baš zato jer nisu prošli obuku SSSR već su isključivo drilani NATO standardima, dali su im Leoparde i Bradleye a taktički gledano, nisu se makli niti pedlja!
Ovo je potpuni slom NATO taktike i oni to dobro znaju.
Ono šta se taktički neukima činilo kao bezglavo bježanje Rusa iz nekih područja bilo je šahovsko žrtvovanje topa da se nakon pet poteza pojede ukrajinska kraljica.
TO se i dogodilo.

Japanac
1 godina prije

Kada 2 Ukrajinca i 1 Rus poginu, to je 3:0 za angosaksonce…Njih nije briga ko od njih gine, samo da ih je što više. Tužno je gledati ovaj pokolj.

Bogo
1 godina prije

Da su normalni sjeli bi za stol i dogovorili se s Rusima već odavno, i ništa se ovo ne bi ni dogodilo, ali…

goran
1 godina prije

Do rata ne bi nikad ni doslo da iza tog nije bila Amerika…Ne samo da bi odavno bio sklopljen mir izmedju ove dvije napacene nacije nego ne bi nikad ni doslo do rata da na tome nisu radili I inzistirali anglosaksoni i Nijemci..

Daniil Harms
1 godina prije

Kad klauna postaviš za predsjednika, dobiješ cirkus, ne državu.

”Drugi ukazuju na nesuglasice između predsjednika Zelenskog i Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine”

Kad svizac mota mainstream čokoladu, oprani mozgovi vjeruju da postoji dijalog između klauna i Zalužnog uživo. Dijalog postoji, ali onaj između klauna i nekakvog AI avatara. Jer Zalužni odavno stoluje kraj Bandere.

Ante
1 godina prije

Ukrajinci su koristili isti način napada na Ruske položaje kao Ruska vojska. Ukrajinci su napadali u kolonama oklopnih vozila, Rusi su ih gađali iz svega što im je bilo pod rukom. Tako se događalo da Ukrajinci ostave oklopna vozila i pobjegnu sa bojišta čim bi osjetili da im je vozilo pogođeno iako vozilo nije bilo oštećeno. To se događalo zbog potpunog neiskustva posade oklopnog vozila. To je razlog zašto obuka traje više godina a ne par mjeseci sa ljudima koji nisu naučeni da budu vojnici. Ukrajinske oklopne nije pratila pješadija kao potpora, niti su imali dovoljnu topničku potporu ni avijaciju. Rugali se Rusima da napadaju u kolonama pa su ih Ukrajinci uništavali jedan po jedan. Sada se isto dogodilo sa ukrajinskom tehnikom koja je ne nekom dijelovima bojišta pretrpjela identične napada se dronovima i helikopterima. Po internetu vidim slike i videozapisa sa Ukrajinske strane kako upadaju Ruske rovove i sa… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
1 godina prije

A imaju —- tri linije obrane za preć ( Ruska , pješadijska taktika ) – do uspjeha … Druga linija je glavna ! Posustali su … Dosta im je svega a ponajprije — ne znaju niti oni više — glede čega ratuju !!! Imaju preko platformi , kontakata sa svojim – izbjeglim – posvuda ! Sada jasno mogu iz prve ruke — usporediti !!! A to im je razorno djelovalo na borbeni moral !!! Vide jasno da niti u Rusiji one , koje i nadalje žele bit Ukrainci i zadržati Ukrainsku Putovnicu , nitko žive ne jede niti u vatru baca … Vide da niti ovi na zapadu po azilantskim centrima — ne cvjetaju uopće … A pri tomu , više , uopće ne znaju TKO KOMANDIRA UKRAINSKIM SNAGAMA ????!!!! Stalno im vele ” Državno Rukovodstvo ” i ” Glavni Stožer ” !!!??? PA ŠTO SU TA DVA UOPĆE ????!!!!… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Izgleda da Rusi namjerno ne idu dalje u osvajanje Ukrajine. Jer čemu sada financirati tu rupu bez dna i ulaziti u velike ljudske gubitke gubeći političku podršku u vlastitoj zemlji? Za to služe EU i SAD koje se vojno i financijski isrcpljuju, a Ukrajina ljudski. Zna se da se otprilike tri puta više gine kada se ide u osvajanje, nego kada se brani. Izgleda da je trenutno u Ukrajini ta brojka dosta veća sa ukrajinskom protuofenzivom jer su se Rusi dobro ukopali, a imaju i podršku iz zraka, kao i dalekometne projektile koje Ukri nemaju. Rusi su osvojili taj dio gdje čine većinu u Ukrajini plus dio da kopneno povežu Rusiju i Krim uz crnomorsku (sada bivšu ukrajinsku) obalu. Pretpostavljam da će ići osvojiti i preostalih 25% crnomorske obale koji još nisu i odsjeći Ukrajinu od Crnog mora, a veća kontrola Crnog mora znači opstojnost samog ruskog naroda. Utvrdili su… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

A Rusi se jos nisu niti zagrijali..

Jere
1 godina prije

Sve vise Ukrajinaca shvacaju da je ovo rat zapada protiv Rusije preko ukrajinskih lesova

hiber
1 godina prije

Malo sutra, nije to takav rat. Usput, jucer su rusi stradali prema Lymanu. Ukratko, ukrainci ne podcjenjuju rusku stranu, čekaju da se osuši akumulacija i poveća linija fronta, a usput dobijaju još novoobučenih brigada sa zapadnim oružjem. Dakle nije žurba, neće rusi pobijeći ili hoće??? Uostalom, uskoro i neće imati gdje pobjeći, jer će Kinez ovršiti sve do Moskve.

C.F.
1 godina prije

Mirovni pregovori o Ukrajini održat će se na jesen. Ovo je američki plan. 1. Ljeto – aktivna neprijateljstva, ofenziva Oružanih snaga Ukrajine. 2. Jesen – mirovni pregovori. 3. Zahtjevi Ukrajine i Sjedinjenih Država prema Rusiji ovisit će o uspjehu ofenzive Oružanih snaga Ukrajine. Ali u principu, SAD će biti zadovoljne korejskom verzijom. A Moskva će, vjeruju u Washingtonu, sada rado završiti rat prema korejskoj verziji. 4. Kraj 2023. – primirje. 5. Cilj primirja je Bidenova pobjeda na predsjedničkim izborima. Izborni stožer Demokratske stranke smatra da ako dođe do ukrajinskog rata, onda običan glasač neće glasati za Bidena, jer ukrajinski rat smatra nepotrebnim rizikom od nuklearnog rata. 6. Oružane snage Ukrajine će 2024. godine dobiti novu vrhunski obučenu i opremljenu vojsku. A Ukrajina će 2024. biti primljena u NATO i EU. Uostalom, svijet. 7. Zima 2024/2025 – oštra eskalacija, ultimatum Kijeva Moskvi i početak novog ukrajinskog rata. 8. SAD vjeruje da… Čitaj više »

roberto
1 godina prije

pa i zelenko se neš požalio,da ofanziva teško ide..možda da regrutiraju trans -bojnu..pa i onako je mjesec ponosa…

p.s:malo off ili možda i ne.Kontraofenziva im teško ide,ali možda im dobro ide okupacija hr.Neko je na portalu stavio jednom(sad kad točno ne sjećam se)kako se planira otvorit ukrajinska peradarska farma na banovini.I eto na nešto naletih jučer,slučajno;););)
Uglavnom 2020.g..u hr je registriran D.o.o iliti Ltd.,..petrinja chicken company.
Evo sad su počeli tražit radnike(čistač ili čistačica za ured u zagrebu),probah vidjet brutto i netto dobit,al za to se treba registrirat.Što je možda zanimljivo,najdoh samo dva zaposlenika,prvi je..član uprave/direktor/prokurist Dmitry Ivanov.A drugi je chief financial officer Kresimir Steinbauer..
Ne znam možda su to odabrani odabranici,odabranih ukrajinaca;););)

burt
1 godina prije

cijeli članak je obična ruska propaganda, tko kaže da je glavni udar na zaporoškom pravcu? od 22 novoformirane ukrajinske brigade vojske, nacionalne garde i mornaričke pješadije 18 ih se još nije ni pojavilo, ruska fronta će tokom ljeta sigurno biti probijena na više pravaca i tu nema nikakve dvojbe

Dušan
1 godina prije

Ajde ljudi, NE LUPATE PISDARIJE stvarna ukrajinska ofenziva započet će RUŠENJEM KERČKOG MOSTA, UNIŠTENJEM PRUGA IZ RUSIJE I BLOKADOM AUTOPUTA ZA KRIM, naletom tisuća malih dronova od 100-300 eura koji će iscrpiti rusku PVO za. nalet krstatečih raketa i HIMMARSE kojie uništiti skladišta i grupacija tehnike, a poslije toga rusi će se sami povlačiti nakon blokade opskrbe!!!
ČEMU TU FILOZOFIJE I LUPETANJA U MAGLU, PROPAGANDA @ TIHOBL I @ LUCIJA PRVE!!!

Vrijeme
1 godina prije

Kako se Rusija usudjije unistiti Nato oruzje?

Toni
1 godina prije

Super je kako rusofili sa slašću prenose “zapadne medije” kada im odgovara a inače su lažljivi mediji kojima se ne može vjerovati kada pišu o ruskom raspadu.

Jako zanimljivo. Jel onda priznajete da imate komplekse od “zapada”?

Dragačevac
1 godina prije

Ukrajinska ofanziva je najlakši način da se nanesu Ukrajini što veći gubitci, što duže ofanziva potraje to gore po Ukrajinu.

Jason
1 godina prije

Ruski diplomat pro UN Antonov je rekao da je sukob između Moskve i Kijeva “rezultat godina namjernih napora Sjedinjenih Država da stvore žarište napetosti na našim granicama, da pretvore Ukrajinu u ‘anti-Rusiju'” koji je uključivao puč uz podršku Zapada u glavnom gradu Ukrajine 2014.

SAD je aktivno raspirivao neprijateljstva pumpajući Kijev oružjem, dok je u korijenu gušio sve mirovne inicijative. “To znači da je administracija u potpunosti odgovorna za ono što se događa u Ukrajini. Zato je na Sjedinjenim Državama da ponovno izgrade Ukrajinu.

Ipoo
1 godina prije

Kako stići do linija obrane ruske vojske kad je ista na Kamčatki.

Ivek
1 godina prije

Već regruteri lagano dobivaju batina, samo tako trebaju nastavit.

Rimtutituki
1 godina prije

Kaze meni carabinieri ako pogodim koliko imas koza daces mi jednu? Ok,362,super, uzmi jednu,uze,ako pogodim sta rafis,vrstices mi je? Hocu kaze,carabiniere, vrati ovcu kako znas? Od 362 ovce ti mi psa tornjaka uzeo. Citava prica o taktici

Ziv je Geza
1 godina prije

Vidim da su danas Imbexovi pasi opasno aktivni u komentarima ispod standardna dva tri teksta o zlim Rusima i andjeoskim ukrima.

Jel to stigla friska salama iz Buzina?

ogo
1 godina prije

Ukrajinci se ne bore za Ukrajinu nego za Bidenov novi mandat

zeus
1 godina prije

Pošto Ukri gube na svim frontovima jedini spas za zapadnu duboku državu je medijska propaganda – a tu moramo priznati beleže uspehe . Po svetu križi ona šala kada dva ruska vojnika usred Berlina sedeči u sjeni tenka časkaju – i jedan kaže : znaj što je novo Serjoža – priča se da smo izgubili medijski rat ….

vanja
1 godina prije

Nije tu bitno ko koliko napreduje,tu se linija fronta bitno nije menjala od početka.Cilj ove klanice je da se što više pobije ljudi,Slovena i što više oslabi Rusija da bi omekšala.Kao hobotnica,da bi bila jestiva mora se dobro skuvati,ispeći inače je ko guma.

tihobl
1 godina prije

“Вагнера нема, зар не?” – Говор команданта Копнене војске Оружаних снага Украјине, генерал-пуковника Сирског

Sirski vojnicima govori: Vagnera vise nema, pa sto ne napredujete?
Odovor vojnika nisam cuo jer je tu klip presjecen.

tihobl
1 godina prije

Летонија потрошила готово 1.3% свог БДП-а за подршку ратним напорима Украјине.
Након што је донирала све своје лаке преносне ракетне ПВО системе Stinger, ускоро ће остати и без своје хеликоптерске компоненте у оружаним снагама, јер ће све летелице предати Кијеву – рекао је премијер ове земље.

tihobl
1 godina prije

Украјина: локалне власти Ивано-Франковске области одлучиле да због проширења гробаља купе непознату количину електричних скутера и бицикала ради њиховог што лакшег обиласка.

tihobl
1 godina prije

Шојгу је известио да је од 4. до 20. јуна непријатељ извршио 263 напада на руске положаје на Запорошком, Јужнодоњецком и Доњецком правцу. Укључен је велики број западног оружја.

Ukropima se mora priznati upornost. Nakon 263 neuspjela napada odlucili su da nastave po starom.

tihobl
1 godina prije

Њујорк тајмс пише да се на војном гробљу у Лавову откопавају стари гробови украјинских војника како би се направио простор за војнике који су погинули током тренутног рата.

tihobl
1 godina prije

Већ неколико недеља круже спекулације да Владимир Зеленски планира да смијени градоначелника Кијева Виталија Кличка и на његово мјесто именује Сергеја Гајдаја, бившег начелника Луганске области.

Данас су Кличкове присталице први пут коментарисале ове наводе. Јуриј Швец, бивши официр КБГ, касније националиста, који од 1993. живи и ради у USA и тренутно води Јутјуб канал са 1, 3 милиона пратилаца сматра да би “смјена Кличка била незанонита и противуставна, јер градоначелника Кијева бирају Кијевљани”, те да би таквим поступком “централна власт ставила шапу на буџет Кијева, који представља 10% буџета земље.

tihobl
1 godina prije

“Ситуација на Западном Балкану и даље представља претњу по националну безбедност и спољну политику Сједињених Америчких Држава”, упозорио је амерички председник Џозеф Бајден у поруци Конгресу.

Eto Bajdenu se tresu gace zbog nas, tolika smo prijetnja za SAD. A kako misli izaci na kraj sa kinezima i rusima kad mu se gace tresu zbog zapadnog balkana?

London
1 godina prije

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev procijenio je da je Ukrajina u ofenzivi izgubila više od 13.000 vojnika, dok je predsjednik Vladimir Putin rekao da se čini kao da su se “zapadni saveznici Ukrajine doista odlučili boriti protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca”.

tihobl
1 godina prije

Оставка министра одбране Украјине Резникова и смена врха безбедносних снага у америчке штићенике су услови да САД пребаце ловце Ф-16 и ракете дугог домета у Кијев.

Извор: Украјински ТГ канал „Резидент“ позивајући се на извор у канцеларији Зеленског

Amri sa F-16 ucjenjuju i hoce da smijene britanske agente.

mile
1 godina prije

kako se sad traže izlike je.ate još malo pa će globalno zatopljenje biti uzrok neuspjeha ofenzive

tihobl
1 godina prije

Dobio nagradu vojnik koji je skinuo prvog leoparda:

Pуски војник који је уништио Леопард добио је награду од милион рубаља

Сертификат за уплату Андреју Кравцову уручио је сенатор Савета федерације, троструки олимпијски шампион у рвању грчко-римским стилом Александар Карелин.

Evo sta kaze vojnik:
„Узео сам бацач граната и кренуо са бока нa оклопна возила која су радила по нама. Тек у болници сам сазнао да се ради о немачком леопарду“, рекао је Кравцов.

Tadija
1 godina prije

Pa naravno,jer Ukraini nije u interesu ratovati sa Rusijpm.
Vise dobiju pregovorima ili bolje receno dogovorims.
Ukrainci se osjecaju izmanipulirani tudjim interrsima.

Tadija
1 godina prije

Rusi i Ukrainci=Dalmatinci i Slavonci,,,,,ne Srbi i Hrvati.
Oni su zivili uvijek zajedno i postivali istu kulturu.
I sad dodje banda oz Londona i zavadi ih po “Dovide et impera”.
Neka mi metko oponira i dokaze da nije ovo sto sam rekao,ali prostojno i argumentirano.
Molio bih?

tihobl
1 godina prije

Америчко издање Милитери Воч преноси да је неколико украјинских авиона уништено у ваздуху на удаљености од око 200 км од границе са Руском Федерацијом ракетама ваздух-ваздух великог домета Р-37М.

 Истовремено, украјински пилот Су-25 у интервјуу за ЦНН:

 „Губимо много летилица због руских пресретача Су-35. Када у реалном времену видите експлозију колеге испред ваших очију, то је шок.

Netko
1 godina prije

Onaj tko vjeruje u ” ofenzive” i ” protuofenzive” ima mozak veličine klikera….nekad je ovo bio portal i komentatori su se čitali a sada je…..

tihobl
1 godina prije

Пола Украјинаца се крије од војске!

 Број избегавајућих у Черниговској области је исти као и мобилисаних – око 20 хиљада, рекао је шеф черниговске обласне војне комисије.

Gledao sam ukrajica kako zgrabi komad ispucalog asfalta i spuca mobilizatora u vrat, pobjeze malo dalje pa ga jos jednim pogodi u celavu glavu. Zelenski ima vise mobilizatora nego vojnika i sami zakljucite kakav je to rezim.

tihobl
1 godina prije

“САД не могу произвести толико муниције као Русија, иако САД троше више од 800 милијарди долара годишње на одбрану, 10 пута више од Русије.”  Шаи Асад, бивши преговарач уговора у Министарству одбране, рекао је да Пентагон плаћа вишу цену скоро за све, од пројектила и авиона до резервних делова. Цена најједноставнијег дела, чија је цена неколико долара, у уговорима Министарства одбране достиже десетине хиљада долара. Rusi sad masovno stancaju male kvadrokoptre koje Sojgu placa 400$. Nose minobacacke granate, protivoklopnu municiju, a sad su poceli da nose termobaricne granate (TOS ima kratak domet, a dron do 50 km dubine). Svaki dan izlaze desetine snimaka pogodaka malih dronova. I svakih desetak dana vidimo nove modele. Ima jos jedna novost – tenkovi T-54 sa kojima se Djuro sprdao stigli su na front kod Donjecka. Natovareni su sa 6 tona eksploziva i zakucavaju se u najtvrdja uporista, praveci ogromnu pecurku. Rusi ih polako privikavaju da… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Велика Британија ће подржати улазак Украјине у НАТО по поједностављеној процедури.

 Ово је изјавио британски министар спољних послова Џејмс Клаверли, пише Гардијан.

Englezi su glavne mutikase. Cilj im je da uvuku NATO u rat sa Rusijom, a da oni i SAD onda izadju iz NATO.

tihobl
1 godina prije

Румунски граничари ухватили украјинске нацисте у планинама (sa pancirima i punom opremom).

Укри су рекли да су због магле залутали на територију Румуније. 
Румуни су им објаснили да је контранапад на другој страни.

tihobl
1 godina prije

Jedan dobar vic:

Блинкен је захтевао да Пекинг посади Ким Џонг-Уна за преговарачки сто – ЦБС Њуз

tihobl
1 godina prije

Danas je godisnjica.
Na danasnji dan je III rajh napao ruske zemlje.

IV rajh je danas napao jedan most i uspjeli su napraviti jednu rupu u njemu koju komunalci zakrpe za 2-3 dana. Ovaj IV rajh nije ni blizu ratnoj masineriji III rajha.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI