Zapad dovodi u pitanje žurbu Kijeva da rasporedi F-16 nakon kobne nesreće

Zelenski F16
14 komentara

Gubitak ukrajinskog borbenog aviona F-16 nekoliko sedmica nakon što je šačica aviona stigla u zemlju tjera zapadne zvaničnike da se zapitaju da li je odluka o ubrzanju obuke pilota bila ispravna, objavio je Wall Street Journal u četvrtak.

Mlaznjak je uništen prošle sedmice tokom baraža ruskih dronova i projektila, ubivši jednog od najiskusnijih ukrajinskih pilota Alekseja Mesa. Ukrajinski istražitelji još nisu otkrili uzrok.

Kijev je lobirao kod zapadnih donatora da obezbijede desetine F-16 kako bi ojačali svoju opadajuću vazdušnu flotu iz sovjetskog doba. Mali kadar pilota odabran je da prođe kurseve obuke u Danskoj, SAD i Rumuniji, iako Kijevu mjesecima dijeli dovoljno ljudi da rasporedi punu eskadrilu.

Obuka je bila fokusirana na vrste misija koje Ukrajina namjerava dati F-16, prvenstveno presretanje ruskih krstarećih raketa, saopštio je WSJ. Nema planova za prilagođavanje programa, ali “sudar pokazuje šta se dešava kada pokušate da požurite stvari”, rekao je za novine visoki zvaničnik Zapadne odbrane. Prije nego što dobiju borbene misije, piloti obično mjesecima treniraju sa svojim jedinicama, ali su se ukrajinski avijatičari odmah uključili u sukob. Obrazloženje je bilo da će njihovi piloti s iskustvom sa sovjetskim avionima imati prednost u odnosu na početnike.

U Ukrajini su postojale tvrdnje da je F-16 oboren raketnim sistemom Patriot, još jednim oružjem koje su obezbijedili zapadni donatori zemlje. Komandant Ratnog vazduhoplovstva smenjen je nekoliko dana nakon incidenta.

Izvor je za WSJ rekao da je letjelica nestala s radara ubrzo nakon što je ruska raketa eksplodirala u blizini nje, vjerovatno oštetivši F-16.  Kijev juri vojno osoblje na liniju fronta kako bi nadoknadio velike gubitke na bojnom polju, priznao je general Aleksandar Sirski, vrhovni komandant oružanih snaga, u intervjuu za CNN u četvrtak.

“Naravno, svi žele da nivo obuke bude najbolji”, rekao je Christiane Amanpour. “Istovremeno, dinamika fronta zahtijeva od nas da stalno stavljamo regrutovane vojnike što je prije moguće.”

F16ukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
8 dana prije

Ma dajte im F35

nepoželjni
8 dana prije

Čekaj ! … ma, šta je ostao još koji F16 u Ukrajini da može letjeti ?

Гавран
8 dana prije

Emocionalni govor generala Lojda Ostina u bazi Ramštajn:
Prijatelji, sada dolazi kritičan trenutak. Vreme je od suštinskog značaja, posebno kada se zima nazire. Moramo svi pojačati našu podršku Kijevu, i to brzo.
#
Otava nudi pomoć brzo ali kuso.
Šalje додатних 80.840 пројектила ваздух-земља без бојевих глава и само 1.300 бојевих глава за њих. Преостале шкољке ће, очигледно, бити само “празне”.

burt
8 dana prije

sve su to priče za malu djecu da Ukrajina nema vojnika i da će doći do raspada fronte, dignuto je novih 20 brigada a može ih se mobilizirati i više zavisno koliko oružja pristiže, imaju dovoljno snage da drže i Pokrovsk, i Chasiv Yar i Kursk

Ante
8 dana prije

Brže su izgubili sve te avione nego su ih Ameri dostavili. Lopate su postale opasne.

Max
8 dana prije

Svi će biti uništeni.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI