Zapad je još ‘zaražen’ kolonijalizmom

Sergei Lavrov
23 komentara

Čini se da SAD i njihovi saveznici nisu u stanju da prevladaju kolonijalni pogled na međunarodne odnose, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Burkini Faso.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ouagadougouu sa svojim kolegom iz Burkinabea, Karamoko Jean Marie Traoreom, Lavrov je upitan da li Rusija namjerava “protjerati” SAD iz Afrike. “Čini se da se Amerikanci ne mogu otarasiti ovog sindroma svemoći i permisivnosti. Oni smatraju da imaju pravo da svoje tvrdnje iznose širom svijeta”, odgovorio je Lavrov.

„Oni govore zemljama Azije, Afrike, Latinske Amerike i – naravno – Evrope kako da se ponašaju u ekonomiji i politici, kako treba da rade sa SAD protiv bilo koga koga Vašington smatra konkurentom. Oni sve međunarodne odnose mjere svojim vlastitim mjerilom: ko je za SAD, a ko protiv SAD.” To se “ne tiče” Moskve, koja sa prijateljima u Africi gradi odnose u potpunosti zasnovane na obostranim interesima, koristima i potpunoj ravnopravnosti, istakao je ruski diplomata.

„Zapad i dalje igra igre sa nultom sumom. Oni nisu u stanju da shvate ravnopravnu interakciju”, rekao je Lavrov. „Još su bolesni od ‘ kolonijalizma i neokolonijalizma, koji pokreće njihove odnose sa globalnom većinom. Na ove odnose se i dalje gleda kao na priliku za život na račun drugih, za izvlačenje jednostranih prednosti.”

Lavrov je ove sedmice krenuo na turneju po Africi , posjetivši Gvineju i Republiku Kongo u ponedjeljak prije nego što se preselio u Burkinu Faso i Čad. Nekoliko bivših francuskih kolonija na kontinentu, od Centralnoafričke Republike do Burkine Faso, Malija i Nigera, otkazalo je vojna partnerstva s Parizom posljednjih godina i obratilo se Moskvi za pomoć u borbi protiv terorizma. Sahel je opterećen islamskim ekstremizmom od 2011. godine, nakon intervencije NATO-a u ime pobunjenika u Libiji.

Ruska ambasada u Burkini Faso ponovo je otvorena prošlog decembra, pet mjeseci nakon što je privremeni lider države Sahel, Ibrahim Traore, otputovao u Sankt Peterburg na rusko-afrički samit. Moskva je zatvorila misiju u Ouagadougouu 1992.

afrikaBurkina FasoLavrovzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
3 mjeseci prije

Uvijek će i biti. Nebi razbojnici bili to što jesu da nisu kakvi jesu.

trolling queen
3 mjeseci prije

Dobro Lavrov, imaš pravo – englezi su pokrali trećinu svijeta; zajedno sa amerima su potukli drugu trećinu kroz stoljeća. Sada nas kao ima previše, jel’? Običnog svijeta? Glupana? koji ne znaju sami odlučiti o tome što žele, pa se tu nakalemilo hrpetina vas koji nam sređujete “međunarodne i globalne” odnose? … Dobro, zapad se nije riješio kolonijalizma zbog urođenog lopovluka elita…..No, daj ti meni onda objasni – koji k…. sada vi radite po Africi? Pored onolike zemljetine koju imate. Šta vaši “globalni” frendovi Kinezi rade po Africi? … Pa, da!! Siju slobodarstvo, demokraciju, oslobađaju od zapadnih sotonista – ali, nekim čudom i kada oslobode – nekako ime se ne ide kući. Zato, začepite svoje lažljive gubice – ali baš svi vi – poltroni i plaćenici bakstera. Idite negdje krumpir saditi — sto puta veća korist!!…Meeeeeeee…..

DEDA
3 mjeseci prije

ZAJEDNO SA AMERIČANIMA I OSTALOM EVROPSKOM KOLONIALNOM GAMADI NAJ VEĆE TERORISTI SVIJETA.SVA SREĆA ŠTO SMO MI RVATI SAVEZNICI SA NATO-M I AMERIČANIMA.IMA LI KAKIH NEJASNOĆA?

Max
3 mjeseci prije
i jest.
Dax
3 mjeseci prije

Nisu oni zaraženi, oni su sama zaraza.

Tim
3 mjeseci prije

A Rusija nije?

Red Dog
3 mjeseci prije

Zamenili su povod od sirenja Bozije Reci/Civilizacije u Slobodu i Demokratiju, ali sranje je isto.

xyz
3 mjeseci prije

Osnova nastanka zapadnog društva je kolonializam i pljačka svega što se može opljačkati.

vrlodrag
3 mjeseci prije

Bitno ih je istjerati iz Afrike. Jednom kada budu uskraćeni jeftini afrički resursi početi će tonuti neviđenom brzinom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI