Zapad je prepolovio financijsku pomoć Ukrajini

Ukrajina - FInancijska pomoc sa Zapada
8 komentara

Strani podupiratelji financirali su samo 27% državnog proračuna Kijeva u prvoj polovici 2024., prema Vedomostima

Dotok zapadnih sredstava u državni proračun Ukrajine gotovo se prepolovio u usporedbi s prošlom godinom, izračunale su ruske novine Vedomosti nakon uvida u podatke kijevskog Ministarstva financija.

Između siječnja i lipnja ove godine, SAD i njegovi saveznici, koji su podržavali Kijev tijekom njegovog sukoba s Moskvom, financirali su samo 27% proračunskih rashoda zemlje, u usporedbi s 50% u prvoj polovici 2023., navodi list u članak u ponedjeljak.

U monetarnom smislu, financijska pomoć Zapada Kijevu smanjila se s 19,1 milijarde dolara na 10,6 milijardi dolara tijekom tog razdoblja, napominju Vedomosti.

Prema članku, očekuje se da će vlasti u Kijevu 2024. godine privući 37 milijardi dolara vanjskih zajmova kako bi gotovo u cijelosti pokrile proračun, no u prvoj polovici godine uspjele su dobiti samo četvrtinu tog iznosa.

Istodobno raste teret za ukrajinski proračun, budući da su troškovi servisiranja prethodno nagomilanog duga ove godine skočili s 900.000 dolara na 5,2 milijarde dolara, navodi list. To je više od ukupnih izdataka za obrazovanje, zdravstvo i potporu gospodarstvu zajedno, naglašava se.

Analitičari koji su razgovarali s Vedomostima sugerirali su da bi odgoda rokova plaćanja i restrukturiranja duga samo omogućila Kijevu da odgodi neispunjenje obveza, ali ne i da ga izbjegne. Ukrajina je nesolventna i neće moći vratiti svoje inozemne zajmove, inzistirali su.

Prije nešto više od tjedan dana, ukrajinska vlada usvojila je nacrt proračuna za 2025., predviđajući deficit od 75%.

Prema izvješću u Sunday Timesu, kontinuirana međunarodna financijska pomoć Kijevu jedan je od ključnih stupova takozvanog ‘plana pobjede’ ukrajinskog čelnika Vladimira Zelenskog.

Zelenski se trenutačno nalazi u SAD-u, gdje se očekuje da će svoju inicijativu predstaviti predsjedniku Joeu Bidenu, članovima Kongresa te obojici predsjedničkih kandidata na izborima 2024. – Kamali Harris i Donaldu Trumpu. Tvrdi da bi shema mogla olakšati rješavanje ukrajinskog sukoba do kraja ove godine ako Washington i njegovi saveznici donesu “brze odluke” o jačanju potpore Kijevu.

Prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN-u Dmitrij Poljanski rekao je da Moskva nije upoznata sa sadržajem prijedloga Zelenskog i da nije pozvana na raspravu o njima. “Teško nam je razumjeti što je na umu luđaka”, primijetio je.

financiranjeukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 sati prije

Do proljeća Ukrajina je u bankrotu.
Onda će se vidjeti što je Ukrajina sve prodala, a Zelenski će odmagliti iz zemlje.

Srećko
2 sati prije

Ne može se tako na dvije strane financirati rat . Moraš birati prioritete i izgleda od dva mjesta na kojima bi Hazari imali svoju državu ipak izabrati jednu i malo ju proširiti kao što sad to radi Izrael .

Max
1 sat prije

Fali mita.

Protiv Sistema
1 sat prije

Ne vidim zašto to rade s obzirom da ih to ionako ništa ne košta – pritiskom na tipku “Enter” i puf trilijon novih dolara.
To je glavna moć amera u silnim novim trilijunima dolara iz ničega te nevjerovatnom dugu službeno preko 35 trilijuna dolara a u stvarnosti pravi dug amera vjerojatno ne zna nitko na kugli zemaljskoj.
Do kad će ovaj smiješni monetarni sustav koji bi bio bliži nekoj diktaturi nego demokraciji opstati to nitko ne zna. U 21 stoljeću robota i umjetne inteligencije imamo ovakav nakaradni monetarni sustav 🎁🤣🥰

tatamata
11 minuta prije

to bi znacilo da se ocekuje manje revanja od hibera i nazi ekipe

hitber
9 minuta prije

Pa naravno jer su serifi sada u ofanzivi i sva pomoc trenutno ide njima.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI