Zapad na rubu ‘samoubilačkog poduhvata’

54 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da ne pokušava nanijeti “strateški poraz” Rusiji, nazivajući to “samoubilačkim”. Obraćajući se Generalnoj skupštini UN-a u subotu, Lavrov je pozvao zapadne pristalice Ukrajine da zaustave i razmisle o potencijalnom ishodu ako Rusija bude primorana da koristi svoje nuklearno sredstvo odvraćanja.

Prema Federaciji američkih naučnika, Moskva kontroliše najveći nuklearni arsenal na svijetu, sa oko 5.500 bojevih glava. Ukrajina nije nuklearna sila, ali njen glavni zapadni sponzor, SAD, zauzima drugo mjesto sa otprilike 5.000 potvrđenih bojevih glava.

“Anglosaksonski stratezi ne kriju svoje planove. Njihov deklarisani cilj je nanošenje strateškog poraza Rusiji… Za sada računaju da će pobediti Rusiju rukama nelegitimnog neonacističkog režima u Kijevu, ali i spremaju Evropu da se baci u ovaj samoubilački poduhvat”, rekao je Lavrov.

Neću ni da govorim o besmislenosti i opasnostima same ideje da se pokuša da se bori do pobede sa nuklearnom silom, što Rusija jeste

Njegovo upozorenje uslijedilo je nakon sličnih izjava Moskve u proteklih nekoliko dana usred promjena u nuklearnoj doktrini. Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je Vijeću sigurnosti nacije da je potrebno izmijeniti plan kako bi uključio konkretnu klauzulu u kojoj će Rusiji biti dozvoljeno da rasporedi svoje nuklearno sredstvo odvraćanja.

Na primjer, Putin je rekao da bi zeleno svjetlo Zapada za Kijev da izvrši duboke udare na ruskom tlu, ili napad na njegovog ključnog saveznika Bjelorusiju, o kojem se mnogo raspravljalo, sada pokrenuti nuklearni odgovor, jer će udare podržati nuklearne sile u NATO-u. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je objasnio da Putinov prijedlog za ažuriranje nuklearne doktrine služi kao upozorenje zapadnim državama o podršci pojačanoj ukrajinskoj agresiji.

Lavrov je u međuvremenu rekao da i zapadni potezi postaju sve ratoborniji.

„Neviđen nivo arogancije i agresivnosti zapadne politike prema Rusiji ne samo da negira ideju ‘globalne saradnje’ koju promovišu [UN], već sve više ugrožava funkcionisanje čitavog sistema globalnog upravljanja… Ako Zapad ne stane, svi će morati da se nose sa teškim posledicama”, upozorio je ministar.

Lavrov je kritikovao zapadne pristalice Ukrajine jer slijepo podržavaju kijevsku ‘formulu mira’ i zanemaruju alternativne prijedloge usmjerene na pronalaženje diplomatskog rješenja za sukob. Plan zahtijeva da Moskva povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje polaže Kijev, što je perspektiva koju je Rusija u više navrata smatrala odvojenom od stvarnosti. Prema Lavrovu, podržavajući formulu, Zapad “brani ovaj osuđeni ultimatum”.

rusijaSergei Lavrovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Subaru avatar
6 sati prije

Ćek da povratim…

Mačak
6 sati prije

Da Rusija nije napala Ukrajinu ove nervoze ne bi bilo
Da je rat zavrsila u razumno vrijeme ove nervoze ne bi bilo
Dakle,
Ili je Rusija nesposobna ostvariti zacrtano
ILI je Rusija ZAINTERESIRANA Da ovo traje što duže

onaj najglu...Dalton
6 sati prije

“Dobro došli u Washington.” – Biden u New Yorku

P.S.
Iz rubrike: “Dobra je Maša, ali nije naša”…

”Rusi isporuku oružja Ukrajini doživljavaju kao “nešto osobno”, shvaćajući to osobno je pogreška od strane Rusa,” – šef europske diplomacije Josep Borrell

“Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, koja je napala susjednu zemlju kršeći sve vrijednosti Povelje UN-a” – predstavnica Sjedinjenih Država u UN Linda Thomas-Greenfield

Iz rubrike: ”Gle tko to govori…”

Max
6 sati prije

To zaista jest suicid.

onaj najglu...Dalton
6 sati prije

Sigurnosna situacija “bez presedana” za Washington…
“Prvi put u povijesti naše nacije suočavamo se s dva strateška konkurenta koji su nuklearno naoružane države s velikim i rastućim nuklearnim arsenalima” – Melissa Dalton, podtajnica američkih zračnih snaga na konferenciji o zračnom, svemirskom i kibernetičkom prostoru

P.S.
Baba, nemam love, ne mogu se bogato oženit…
Ni kladionica ni loto me neće.
Ne krade mi se, šta da radim…
Osnuj neki Institut za istraživanje mira.

Mačak
5 sati prije

Novi hladnim rat je bio neminovan,
A šahovski velemajstor, umjesto da Ukrajinu zadrži kao prijatelja, makar i ušla u Nato,
Doveo otvoreni rat na svoju granicu
Umjesto da kontroliranoj, oprezno surađuje sa Zapadom, koje je imao čime ucjenjivali, okrenut se africi, kini i indiji, kraj kojih je patuljak

Ako se veliki,jaki Zapad boji Nove Kine, kako će tek rusija proći!?

Velemajstorski odigrano!!!

Mačak
5 sati prije

Ako rusi i bace A bombu, sigurno će biti u nekoj vukojebini u Ukrajini
Nato neće dirati, znaju što slijedi
A Kinezi su otvoreno rekli da to ne podržavaju
DAKLE,
putko baci bombu, Zapad NE BACA BOMBU
ŠOK U SVIJETU
NITKO, NITKO više neće biti uz Ruse
Barem ne kina i indija
Postati će Rusija sama na svijetu, sa S Korejom Burkinom Faso u društvu

Ni ameri nisu bacili Bombu u Vijetnamu, makar su htjeli, a i situacija je bila “povoljnjija” za to

Zoran
5 sati prije

Samo tarlaka. Židovi im prodaju dijamantne, anglosaksonci zlato,vrijedne rude i minerale ,koriste swift koje opet kontroliraju anglosaksonci, Eu im lapila 300 milijardi eura, digli im plinovod u zdak,a strićek Klaus im je zvijezda vodilja Jaki ste kao i Iran nikako da im odgovorite,a Khamnei pizdek zbrisal u mišiju rupu.

Ivek
5 sati prije

To će i namjerno izazvat, a zašto? Treba im nešto da sruši dionice. Ovo je već planirano unaprijed.

4 sati prije

Za sada računaju da će pobediti Rusiju rukama nelegitimnog neonacističkog režima u Kijevu, ali i spremaju Evropu da se baci u ovaj samoubilački poduhvat”, rekao je Lavrov.

Vidiš ..

Roccos
3 sati prije

S obzirom da se ovaj ukro-ruski rat otegao,nemam drugo objašnjenje osim da je Rusija prihvatila taktiku iscrpljivanja očekujući da će zapad prvi pokleknuti.Nitko me ne može razuvjeriti da Rusija nije mogla brzo završiti tu SVO,jednostavno razvališ sve mostove na Dnjepru,sve moguće komunikacije i tako ostaviš utvrđene ukrope bez logistike pa bi brzo izvjesili bijelu zastavu.Bojim se da im je računica pogrešna jer je ovo za nato također biti ili ne biti,tako da nas sve tek čekaju gadne nevolje.Još uvijek mi je teško povjerovati da su svi oni u istoj ekipi i da je to jedan običan krvavi igrokaz.

Ico
3 sati prije

Josep Borrell, uz svesrdnu potporu Ursule von der Pfizer, odlično radi na unapređenju nazadovanja EU.

Zvone
3 sati prije

Opet pretnje. Pa znaju li rusi nešto drugo osim pretiti.

tihobl
1 sat prije

Britanci ponovo pokusavaju da izazovu nuklearni incident:

Напад украјинских оружаних снага на Енергодар

Директним поготком артиљерије Оружаних снага Украјине уништен је трансформатор у трафостаници Радуга. Жртава није било.

Rusi su oko trafostanice naslagali brdo od brodskih kontejnera da je zastite od dronova. Artilferija je to probila. Sreca je da to nije jedina TS koja napaja Energodar za drzanje hladnog rezima.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI