Zapad neće biti domaćin sljedeće ukrajinske ‘mirovne konferencije’

Ukrajina - Legalizacija gay brakova
17 komentara

Sledeća konferencija o sukobu u Ukrajini neće se održati na Zapadu, izjavio je švajcarski ambasador Gabriel Luechinger. Viši diplomata, koji je pomogao u organizaciji prošlonedeljnog okupljanja u švajcarskom odmaralištu Burgenstock, naznačio je da su već u toku razgovori sa potencijalnim domaćinima.

Uoči događaja, nekoliko zemalja je odbilo da prisustvuje, pri čemu je Kina najavila da neće slati predstavnike u Švajcarsku. Peking je tvrdio da bi odsustvo Rusije na konferenciji učinilo bilo kakve razgovore besmislenim – tvrdnja koju su podržale i brojne druge zemlje.

Moskva je u martu izjavila da neće prisustvovati ni ako bude pozvana, jer bi se konferencija verovatno zasnivala na „mirovnoj formuli“ Vladimira Zelenskog, koju Rusija smatra nerealnom i ultimatumom.

U intervjuu za švajcarsku televiziju SRF u ponedeljak, Luechinger je rekao: „Ono što je jasno jeste da sledeći mirovni samit neće biti u Evropi, i neće se održati na Zapadu.“ Viši diplomata je otkrio da je nekoliko zemalja bilo kontaktirano na konferenciji u vezi s mogućom ulogom u organizaciji sledećeg samita.

„Sada je na njima da odluče,“ dodao je. „Mislim da će se u narednim nedeljama stvari početi pokretati.“

Na pitanje da li bi Saudijska Arabija mogla biti domaćin sastanka, Luechinger je nagovestio da bi to mogla biti opcija, ne ulazeći u detalje.

Takođe je naglasio da „Rusija treba na neki način biti uključena u mirovni proces.“

Dok Ukrajina smatra konferenciju u odmaralištu Burgenstock uspešnom, oko desetak zemalja koje su učestvovale u razgovorima nisu potpisale konačni sažetak, uključujući Indiju, Brazil, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku, UAE, Meksiko, Tajland, Indoneziju, Jordan i Irak.

Dokument nije uključivao mnoge ključne tačke Kijevske „mirovne formule“. Pozvao je na prebacivanje nuklearne elektrane Zaporožje pod ukrajinsku kontrolu, kao i na neograničen pristup lukama u Crnom moru i Azovskom moru, te na oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u subotu da Moskva „želi da se sledeći put okupe na sadržajnijem i perspektivnijem događaju.“

Prošlog petka, ruski predsednik Vladimir Putin je izneo uslove za prekid vatre, koji uključuju povlačenje ukrajinskih trupa sa svih teritorija koje Moskva tvrdi, kao i odricanje Kijeva od aspiracija za članstvo u NATO-u.

Ukrajinska vlada i njeni zapadni saveznici odbacili su predlog, nazvavši ga ultimatumom.

rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Baba, šta kaže Zelenski za summit u Švicarskoj…
Nije mu se svidilo što su krave ljubičaste.
I što nije došao onaj iz Kolumbije…
Al’ mu se svidio švicarski nožić.
I magnet za frižider…

P.S.
Baba, zašto Biden nije došao u Švicarsku vidit Zelenskog…
Morao je zbog kampanje u Hollywood.
Žicat Juliju Roberts i ekipu…

tihobl
3 mjeseci prije

Sledeci samit je u Teheranu.
Dolazi velika trojka: Rusija, Kina i Indija.

3 mjeseci prije

pregovori su kad vec postoji vecina suglasnosti a treba uskladiti detalje.
ovo nisu bili pregovori nego propaganda i okupljanje ekipe.

tatamata
3 mjeseci prije

drugim rijecima potpuna propast konferencije , niko ne ebe zelenog 2 % , ,cak ni sef koji se nije pojavio , ali su zato mamani na sva zvpona udarili nezamisliv uspijeh ….. seru li ga setru ko hiber

onaj najglu...Dalton
3 mjeseci prije

Baba, oni geopolitički analitičar Gordan Akrap je reka’ da je “Konferencija o miru u Ukrajini bila uspješna”…
A je l’ reka’ da je Putin pobjega’ u Sjevernu Koreju ?
Nije.
‘Oće…

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Zelenski čeka raspad ukrajinske vojske.
Ne znam kako drugačije objasniti ovakvu tvrdoglavost u bezizlaznoj situaciji. jer Zapad šalje oružja tet toliko da im drži glavu iznad vode, a to neće trajati još dugo.
Onda će izgubiti više od 5 regija.

Max
3 mjeseci prije

Uzalud.

gargamel
3 mjeseci prije

Iran je pustio diplomatu EU Johana Floderusa i odmah po povratku u Švedsku zaprosio svog dečka. Po dolasku na aerodrom u Stokholmu, odmah je kleknuo za prosidbu.

Nesko
3 mjeseci prije

Teško da će i biti više bilo kakvih sprdacina sličnih ovoj u Svici. Biće verovatno nekakvog javnog skupa gde će neko iz Ukrajine staviti potpis. Znate već kakav. Kao što su Nemci potpisali 1945.

eks
3 mjeseci prije

Kuleba je rekao da bi Kim “mogao” da uhapsi Putina u zamenu za resetovanje odnosa sa zapadom.
“Ovakav korak severnokorejskog lidera pokazao bi spremnost da započne dijalog sa demokratskim svetom” – rekao je Kuleba .
Izjava ovog jebivetra predstavlja još jedno “demokratsko” proseravanje u stilu “trla baba lan” . Izjave ovog tipa su postale svakodnevni specijalitet USA-NATO-Ukro psihopata .

HEKPCT
3 mjeseci prije

Takođe je naglasio da „Rusija treba na neki način biti uključena u mirovni proces.“

Stavit će ih u cc.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI