Zapad ‘prihvata’ ukrajinsku korupciju

Ukrajina - FInancijska pomoc sa Zapada
14 komentara

Zapadni pristalice Ukrajine spremni su da prihvate da će trebati vremena da se rasčisti korupcija u zemlji, rekao je u srijedu ministar finansija Sergej Marčenko za Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda (RFE/RL). Tvrdio je da je korupcija u Ukrajini na najnižem nivou u posljednje dvije decenije i da je “potpuno pod nadzorom javnosti”.

Upitan od strane američkog izdanja finansiranog od strane države kako je došao do zaključka, Marčenko je insistirao na tome da to dolazi iz „iskustva“, „ osjećaja “ i „izvjesnog razumijevanja brojeva“.

On je, međutim, priznao da u Ukrajini i dalje postoji korupcija i da skandali i dalje dovode do pritiska međunarodnih organizacija. Ministar je dodao da iako antikorupcijske agencije i javne organizacije daju rezultate, oni često dolaze nakon dugotrajnih procesa.

Ipak, zapadni partneri Kijeva “razumeju” da se čišćenje sistema moći u Ukrajini ne može dogoditi preko noći, insistira Marčenko.

„[Ukrajinski partneri] su spremni da prihvate da možda imamo korupciju“, rekao je ministar, ističući da je korupcija dobila nove oblike zbog sukoba sa Rusijom.

Komentarišući brojne izvještaje o nedjelima u ukrajinskom ministarstvu odbrane, Marčenko je priznao da “postoje pitanja za sve sektore, uključujući, nažalost, sektor odbrane”.

Prošle sedmice, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski javno je osudio korupciju i “brojne zloupotrebe” koje su otkrivene revizijom vojnih regrutnih centara. Istražitelji su otkrili da su neki objekti naplaćivali u prosjeku 6.000 dolara kako bi potvrdili da potencijalni regruti nisu sposobni za službu.

U međuvremenu, SAD su također izrazile zabrinutost zbog neobuzdane korupcije u Ukrajini. Prošlog mjeseca, Ured glavnog inspektora Stejt departmenta priznao je da se bori da prati milijarde dolara koje je Vašington poslao Kijevu od februara 2022. godine, zbog “ korupcije u ukrajinskoj vladi i privatnom sektoru”.

Ukrajina se konstantno svrstava među najkorumpiranije zemlje na svijetu. Takozvani Pandora papiri koje je Međunarodno udruženje istraživačkih novinara pribavilo 2021. godine otkrili su da uprkos javnom antikorupcijskom stavu Zelenskog, on i njegovi poslovni partneri imaju mrežu ofšor kompanija koje su koristili za kupovinu raskošnih nekretnina u centru Londona.

Iako je Zelensky prenio svoj udio u jednoj od kompanija na pomoćnika neposredno prije nego što je izabran za predsjednika 2019. godine, dokumenti su pokazali da se dividende iz poslovanja i dalje isplaćuju njegovoj supruzi. Kritičari ukrajinskog lidera su takođe optužili njega i njegove saradnike da nastavljaju da koriste ofšor račune za utaju poreza.

Korupcijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
10 mjeseci prije

kak ne?

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Korupcija u Ukrajini je prije rata bila najviša u Europi, skupa sa ruskom.
U ratu se ona drastično povećava.

Sve će Ukrima Zapad obećati, samo da i dalje pristaju biti glineni golubovi za zapadne dijabolične interese dok se brane poslanim zapadnim vojnim otpadom.

Karma
10 mjeseci prije

Gamad zapadna nosata pere novac u zemlji klanja slavena. Gospodari kriza u jos jednom krvavom balu se malo sele i u Niger. Treba i Afriku zapaliti, zalosno

tihobl
10 mjeseci prije

… „možda imamo korupciju“, rekao je ministar…

Ma hajde, otkud korupcija u demokratskoj ukrajini.

Max
10 mjeseci prije

Oni stoje iza nje.

Moje Ime AD 1995
10 mjeseci prije

“Bad Guys” ti ukrajinci, ali oni su “nasi losi decki’. Italija, 1943, Mafia kao predhodnica, cilj opravdava SREDSTVA. Od 1943 naovamo Italija placa cijenu uprabe Mafije za slom Fasizma/Nacizama.

Darko
10 mjeseci prije

Od trulog i korumpiranog zapada ništa se drugo i nije moglo očekivati. Kada Biden krade sa svojim sinom, Ursula na cjepivima ovo je samo potvrda da su se udružili svoji među svojima.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Bit će da se bolje živi nakon Majdana i mlade obitelji vide budućnost za svoju djecu.

206.000 djece na 44 milijuna je katastrofalan podatak za Ukrajinu.
Pa to nije nije ni 0,5% stanovništva, a broj umrlih u 2022. (bez ratnih gubitaka) im je sigurno preko pola milijuna.

I prije rata je Ukrajina bila na samom začelju sa natalitetom u Europi, samo su Malta i Španjolska gore od nje.

nessy
10 mjeseci prije

Izjave za ‘vjerovali ili ne’,

-“su spremni da prihvate da možda imamo korupciju“ Ma, jeli to moguce?

-“Zelenski javno je osudio korupciju i “brojne zloupotrebe” Predvodnik osudjuje?

-“korupcija u Ukrajini na najnižem nivou u posljednje dvije decenije” Imamo napredak, nikad manje korupcije. Prije je bilo korumpirano 100% sluzbenika, sada, samo 98%.
Po nekim izvorima, veliki dio ‘doniranog’ novca se vraca ‘donatorima’, svjeze opran i mirisljav. Zato i toleriraju nesto sto se ne moze tolerirati. Jos ce se pisati knjige o ovome.

Ziv je Geza
10 mjeseci prije

Dovoljno je pogledati Hrvatsku, premrezena korupcijom od vrha do dna.

Bez obzira na tu cinjenicu ona je ponosna i cijenjena clanica EU, NATO i Sengena.

Korupcija je NE tema kaze premijer( nakon tisucite afere u ovom slucaju sa plinom) i posalje Grlica Radmana po 100- ti put od pocetka rata u kijev, da ponudi nase luke za izvoz ukrajinskog zita.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Paradoks ili ipak ima neke logike…
Da je kriminal bolje organiziran od države.
A vode ih isti ljudi…

P.S.
Mali lopovi kradu od ljudi.
Veliki lopovi kradu od naroda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI