Zapad se ‘igra vatrom’

Sergej Lavrov
76 komentara

Zahtjevi Ukrajine za dozvolom Zapada da udari duboko u Rusiju raketama dugog dometa Storm Shadow su ucjena, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u utorak.

Lavrov je zamoljen da prokomentariše nedavne medijske izvještaje da je ukrajinski lider Vladimir Zelenski pojačao apele svojim pristašama da ukinu sva ograničenja upotrebe zapadnog oružja protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

“Ovo je ucjena, to je pokušaj da se stvori utisak da Zapad želi izbjeći pretjeranu eskalaciju, ali u stvari je to varka”, rekao je Lavrov i naglasio da “Zapad ne želi izbjeći eskalaciju. Zapad traži nevolje, otvoreno rečeno. Mislim da je to već svima jasno.”  Lavrov je dalje upozorio da će Zapad krenuti na opasan kurs ako proširi ovlašćenje za upotrebu svog oružja.

Dugo vremena slušamo ove spekulacije o dopuštanju upotrebe ne samo Storm Shadow, već i američkih raketa dugog dometa…“  “Ponovićemo da je igranje vatrom – a one su kao deca koja se igraju šibicama – veoma opasna stvar za odrasle kojima je povereno nuklearno oružje u jednoj ili drugoj zapadnoj zemlji”, rekao je Lavrov.

Ukrajina je mjesecima lobirala da koristi Sjenke oluje protiv ciljeva unutar Rusije. Kijev želi da lansira rakete u srce Rusije kao “demonstracione” napade, objavio je u subotu The Guardian. List je citirao jednog visokog ukrajinskog zvaničnika koji je rekao da će Rusija razmotriti pregovore samo ako vjeruje da Ukrajina ima sposobnost “da zaprijeti Moskvi i Sankt Peterburgu”.

Rakete Storm Shadow razvijene su prvenstveno u anglo-francuskoj saradnji i sada ih proizvodi evropsko zajedničko ulaganje MBDA. Istovremeno, neke komponente isporučuju SAD, što znači da i Bijela kuća mora pristati na njihovu upotrebu unutar Rusije. Bajdenova administracija je do sada odbijala da to učini. Zelenski je ranije pozvao Zapad da se ne plaši potencijalne eskalacije Moskve i rekao da upad Kijeva u rusku Kursku oblast dokazuje da Moskva nema “crvene linije”.

Napad, koji je počeo 6. avgusta, najveći je te vrste na ruskoj teritoriji od izbijanja neprijateljstava između Moskve i Kijeva 2022. Prema podacima Ministarstva odbrane u Moskvi, u upadu je ubijeno preko 6.600 ukrajinskih vojnika, a oko 800 pripadnika vojne opreme je uništeno.

Rusija je tvrdila da su ukrajinske trupe koristile oružje koje je isporučilo Zapad u napadu na Kursku oblast – tvrdnje koje su navodno potkrijepljene izvještajima zapadnih medija. Lavrov je prošle sedmice rekao da “Zelenski nikada ne bi odlučio [da napadne rusku teritoriju] da ga Sjedinjene Države nisu uputile da to učini.”

rusijaSergei Lavrovukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zar ne
19 dana prije

Ruski novinar Aleksandar Sladkov upozorava da ruska vojska za polovinu svojih komunikacija koristi aplikaciju Telegram i da se „hitno mora stvoriti alternativa”.

– Zar se o ovome nije moglo ranije misliti?! Zašto je grupa Vagner imala sopstvenu platformu, a oružane snage naše velike Rusije nemaju. I nema ko da kazni odgovorne. Ili možda ne bi trebalo da tražimo krivce, jer je ruska kazna nemar. A ovo je noćna mora – napisao je Sladkov, prenosi Nevsveek

Mrčikola
19 dana prije

SAD rukovodi Ukrajinskim ratnim operacijama..?.., a SAD veća prčija od Njemačke za koju se smatra da je vodeća u toj “branši”😁… o “englezima”😁; ni ovaj put, naravno, ni mu, ni bu…
E, da je lako “izbit” iz glave “mondenske destinacije” i događanja oko “crvenih tepiha”…bogati..!

Zeljko
19 dana prije

Kaže predsjednik UA “proizveli smo rakete dometa 800 kilometara”! Sada su svi američki projektili naglo postali domaći UA tako da više nema prepreka za niveliranje Moskve a “veliki brat” se “pere” unaprijed! “papirnati tigar” RF inače šupalj kao “švicarski sir” jer se sada r.t, oprostite SVO vodi i na teritoriju RF, “pi.anje” po RF se nastavlja, ako ste “sila” postavite iste na Cuba ili bilo gdje ako ste “sila ali niste, PR RF se raspao!

tihobl
19 dana prije

Gdje ste misevi – kad macka nema sorosevi misevi kolo vode u komentarima. Macak se vratio sad bjezite u svoje rupe i grickajte svoje sendvice. Znao sam da sam faca, ali nisam znao kolika dok nisam dosao u Izrael – priredili su mi po dolasku velicantven vatromet, da tako nesto niste vidjeli u zivotu. U Izrelu svi koje sam sreo govore ruski. Tamo sam cuo da ce na sledecem samitu BRICS biti primljeni Palestina i Republika Srpska. Doznali su da je Lavrov licno pozvao Abasa i Dodika u Kazanj na samit BRICS. Stanje hricana je tesko i o tome bi se ovde trebalo vise pisati umjesto sto se pise o pederluku izmedju hamasovaca i cionista. I jedni i drugi su nacisti, a svi nacisti su pederi. Jos dugo ce ratovati i guziti jedni druge – potrajace to i ne nadajte se skorom miru. Toliko o izreaelu. Ono sto sam najavio… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

…nastavak: Najavio sam i da ce rusi iz Progresa krenuti iza ledja trece porosenove linije i preko Kalrlovke stici do Kurahova. To se ostvarilo do pola za ovih nekoliko dana. Rusi su dosli do Mirnograda, uzeli Gorodovku, Novogorodovku, Selidovo, spojili se sa svojim jedinicama u Karlovki uz masu zarobljnika (sela necu da nabrajam, ima ih previse). Porosenkova treca linija bunkera iza rijeke Volcja pokazala se beskorisna. Rusi nisu isli na forsiranje rijeke i juris na bunkere vec su ih zaobisli oslobadjajuci sela u pozadini. Posade bunkera su morale bjezati da ne budu opkoljene. Sad slijedi oslobadjanje gradova Ukrajinsk i Gornjak i dolazenje sa ledja Kurahovu koje je prava tvrdjava sa 8 linija odbrane. Iznad Kurahova je jezero i rijeka koje se poteze na zapad, a na sjevernoj obali je poslednja linija bunkera. Rusi ce im doci sa ledja, odsjeci ih, a onda nastupa traktorijada od Ugjedara do Guljajpolja, kao sto… Čitaj više »

NOME
19 dana prije

…..uhičenje Durova je šamarčina rusima samo takva…..”zapadni partneri” stalno par poteza ispred i lupaju bez odmora….a možda je sve ruska “maskirovka”, pa slijedi kopernikanski obrat….tko će ga više znati….

tihobl
19 dana prije

МИ-6 је пренео нове обавештајне податке ОП и Генералштабу о припреми плана опкољавања Оружаних снага Украјине у Курској области од стране руског Генералштаба. Британски обавештајци сматрају да Сирски треба да обезбеди контролу бокова у Сумској области како би држао једини пут којим се снабдевају украјинске Оружане снаге у Курској области. резидент_уа Juce su rusi pogodili most blizu Sumija preko koga je isla logistika za NATO trupe u Kurskoj oblasti. Malo ce im zakomplikovati dotur goriva i municije, ali nece jos ici na zatvaranje kotlica. Cilj je sto vise NATO trupa uvuci u masinu za mljevenje mesa. Koliko sam primjetio prosla je neprimjeceno vijest da su u zoru 24.8. rusi snazno raketirali obalu od Ocakova do Odese. Polupali su najveci britanski desant na Krim u fazi pripreme. To je trebao biti poklon Zelenskom za dan “nezavisnosti”. Strahovite su gubitke imali da cak ni jedan camac nisu poslali da islikaju selfije. Ruski raketasi… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

Генералштаб је упао у замку коју Руси нису могли да реше 2022. године, када свако напредовање на непријатељску територију протеже линије снабдевања, а бокови постају лаке мете.
The Economist

Tako su rusi zarobili nato vozila ostavljena kad su ostala bez goriva.

tihobl
19 dana prije

Шеф председничке канцеларије Андреј Ермак поново се састао са америчким бизнисменом Александром Сорошем, сином Џорџа Сороша.

У јавној сфери, послушници ових другова (Соросиатс и Ермасиатс) мрзе једни друге и криве једни друге за све грехе, представљајући другу страну као ђаволе пакла.

Иначе, претходни сусрет ове двојице мушкараца, који немају животне партнерке, био је 23. новембра 2023. године…
ЗеРада_уа

tihobl
19 dana prije

#слухи
Наш извор јавља да су након данашњег ноћног ракетног удара Оружаних снага Русије на аеродром Оружаних снага Украјине у Староконстантинову, у Хмељничкој области, оштећена два авиона Оружаних снага Украјине, од којих један Ф-16.
Како извор објашњава, Руси су користили дуготрајан комбиновани напад током 6-8 сати. Украјинске оружане снаге подигле су авионе, укључујући Ф-16, да одбију напад и да „спасе птице“, јер су лака мета на аеродромима. Али чим је авион делимично одбио претњу и после три сата у ваздуху слетео назад на аеродром, на њега су испаљени „бодежи“.
legitimniy_уа

tihobl
19 dana prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да Курска операција није постигла првобитни циљ и сада су Оружане снаге Украјине принуђене да држе нови део неприпремљеног фронта, који је подложан сталним артиљеријским и ваздушним ударима. За Сирског је Курска операција друга Бахмутовљева млин за месо, за коју сада мора да се држи до краја.
резидент_уа

NATO je pogrijesio kad je tehniku natovario punim kompletom municije i poslao preko ruske granice. Svaki pogodak lanceta razbije tenk, strajker, bredli i maxpro na komadice.
Himarse i PVO kad pogodi lete rakete na sve strane. Puno je takvih snimaka, a iz Kijeva kazu da su rusi pogodili makete.

tihobl
19 dana prije

Украјина није успела да оствари главни циљ Курске авантуре – да примора Кремљ да пребаци резерве из Донбаса. Сада је главна ствар за Зеленског да издржи у Курском региону што је дуже могуће. Одавно смо изгубили офанзивну иницијативу на фронту и само губимо територију. Дакле, блистави напади на пограничне територије Русије то би требало да компензују, али пошто смо ушли у Курску област и то јавно изјавили, ми сада не можемо једноставно напустити своје положаје и повући се назад. Кремљ ће постепено истискивати украјинске оружане снаге из Курске области, задржавајући притом темпо офанзиве у Донбасу. Узети заједно, ова два процеса ће довести до војног ћорсокака за Украјину. Штавише, с обзиром на планове Москве да прошири „санитарну зону“, можемо изгубити додатне територије у Сумској области. PR ofanziva je propala. U pocetku ukrajinci i nato snage su upadale sela, pucali selfije, a onda bi izginuli. Na osnovu snimaka proglasili bi pobjedu, a… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

Украјина формира нове бригаде. Њихово језгро биће мушкарци мобилисани, а који живе у иностранству. Обука ће се одвијати на западу, оружје, муницију, па чак и опрему, обезбедиће савезници Кијева, пише Форбс.

Znaci krenuce da hvataju ukrajince po ulicama EU kao sto rade u Banderstanu. A usput ce nahvatati i one sto lice na ukrajince, a nemaju kod sebe dokumente.

tihobl
19 dana prije

Највероватније ће све снаге Оружаних снага Украјине бити распоређене да што дуже држе територију Курске области, јер је за Зеленског овај напад постао „лични“, на шта се он јавно „пријавио“. Сада му је исплативо да се задржи и промовише, као што је био случај са Бахмутовском машином за млевење меса, а сада ће доћи до Курске авантуре или Курског масакра , судећи по јучерашњим снимцима Руса.

Valjda je svima jasno da je Zelenski agent KGB. Povukao je najbolje jedinice sa centralnog dijela fronta gdje su najjace itvrde i bacio ih u kotlic na ravnici Kurske oblasti gdje rov moze posluziti do prve kise. Koordinirano rusi su ubrzali ofanzivu na centralnom dijelu.

tihobl
19 dana prije

#раскладка
На јучерашњем састанку са председником, главнокомандујући Сирски је затражио да се појача пребацивање резерви из позадине како би се одржали положаји у Курској области, пошто је ситуација тешка и Оружане снаге Украјине су претрпеле озбиљне губитке.
Зеленски је дао зелено светло да се овај правац засити слањем нових јединица. Зеленски схвата да ће неуспех офанзиве довести до огромног дефицита у опреми, који се не може надокнадити у блиској будућности, што значи да ће се морати борити само пешадијом, чији ће морал пасти на овој позадини.

Evo mesa za fabove.

tihobl
19 dana prije

Политички телеграмски канали писали су да је крстарица „Москва“ уништена британском ракетом.
Добровољац Тарас Чмут је јасно ставио до знања да крстарица Москва није уништена уз помоћ ракета Нептун, како каже званична верзија.
резидент_уа

Jasno se vidjelo na snimcima tegljenja da je naletjela na minu. Rusi su krili bruku i pustali zapad da se hvali.

tihobl
19 dana prije

На стотине Украјинаца су осакатили и убили војни комесари и полиција, али власти затварају очи пред овим безакоњем. У већини притужби на ТЦЦ није утврђено кршење, рекао је омбудсман Лубинетс.
резидент_уа

tihobl
19 dana prije

Zelenski se hvalio novim tajnim oruzjem koje ce preokrenuti rat.

Otkrilo se o cemu se radi – rijec je o dronu na mlazni pogon dometa 70 km, sastavljenog od 80% kineskih dijelova. Cijena izrade je oko 60.000$ a vojska ce ga kupovati za milion $ po komadu.
Von Braun je daleko bolje dronove izradjivao prije 80 godina od ovih igracaka zelenskog.

Sa druge strane Drug Kim proizvodi Lancet XXXL. Daleko je veci od ruskog.

tihobl
19 dana prije

Украјинске оружане снаге недавно нису успеле да пробију Белгородску област Руске Федерације Главне приче из војске: После вишемесечног размештања дуж границе, војници су послати у Руску Федерацију и спремали су се да пређу границу са контролног пункта Колотиловка. За разлику од Курске области, Оружане снаге Русије у Белгородској области биле су спремне за долазак Оружаних снага Украјине. Подручје је било утврђено змајевим зубима и јако минирано. Украјинске оружане снаге су се готово одмах нашле под тешким нападима артиљерије, дронова и ваздушних удара. Према речима бораца, украјинске оружане снаге су напредовале око 10 км, заузевши напуштене руске положаје, али су борбе и даље биле интензивне. „На нас су пуцали од свега. Војни “Хакер” је саопштио да су многи борци били гранатирани или тешко повређени, док су други погинули. „Цела наша група је рањена оног дана када смо стигли. Међутим, недавна вест да су Оружане снаге Украјине ушле у село Вјазов може… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

Наталитет у Украјини је сада три (!) пута мањи од стопе морталитета. То значи потпуни колапс демографске ситуације – она је најгора на свету, чак ни у Сирији током најинтензивнијих сукоба то није био случај.
Штавише, током рата, очекивани животни век у Украјини смањен је са 66,4 године за мушкарце и 76,2 године за жене у 2020. на 57,3 и 70,9 година у 2023. Односно, мушкарац у Украјини је у просеку изгубио више од 9 година живота (по очекиваном животном веку за мушкарце, Украјина се већ такмичи са најсиромашнијим земљама Африке), а жена је изгубила више од 5 година, а мушкарци скоро да немају шансе да преживе до пензије.
Као што видимо, постоје сви предуслови да се украјинско становништво никада неће опоравити.
резидент_уа

tihobl
19 dana prije

Украјинци од 16 година биће уврштени у регистар војних обвезника без полагања Војне комисије приликом подношења захтева за пасош – како у Украјини, тако и у иностранству. А од 17 година можете бити пријављени на служење војног рока – такође без полагања Војне комисије.
Кабинет министара је усвојио одговарајућу резолуцију.
резидент_уа

tihobl
19 dana prije

Власти Мирнограда купују одбрамбене пирамиде за више од 32 милиона гривна, које би требало да буду испоручене до краја године.
Споразум је закључен 15. августа.
MediaKiller

tihobl
19 dana prije

#слухи
Наш извор преноси да је Зеленски одржао састанак са снагама безбедности, пошто је Банкова коначно схватила да је народ почео да се окреће од власти. А на југоистоку расте број оних који поново чекају и „помажу“ долазак Русије. Не само међу народом, већ и међу политичарима, функционерима и пословном елитом.

Иначе, покрет за забрану УПЦ, хаос у Земобилизацији, масовни нестанци струје, повећање тарифа, пореза и цена, само јача ове трендове.
legitimniy_уа

tihobl
19 dana prije

У Британији су већ схватили да је Кремљ инсценирао руски гамбит за Оружане снаге Украјине у Курској области, али ће Зеленски и Сирски наставити да цеде резерве у машину за млевење меса до последњег, као што је био случај у Бахмуту.
 „Русија можда намерно не жури да протера украјинске трупе из региона Курск како би ослабила украјински отпор у другим секторима фронта – бивши заменик начелника британског штаба одбране Сајмон Мејал у коментару за Скај њуз.
/резидент_уа

Vidi, vidi, britanci koji su pokrenuli kursku ofanzivu shvatili su da imaju problema sa sahistom i da im je propao blef.
Sad ce izgubiti oba topa i dosta pjesaka od sahiste.

tihobl
19 dana prije

Јулиан Ропке:
„Руској инвазијској војсци је требало три дана да заузме већину града Новогродовке од 14.000 становника, који се налази 10 км југоисточно од Покровска, без губитка оклопних возила и остављајући инфраструктуру углавном нетакнутом. Ово је… без коментара”.

tihobl
19 dana prije

#Инсайд
Наш извор у ОП је рекао да су сви саветници НАТО-а у Украјини под легендом и имају статус новинара/консултанта или представника дипломатске мисије. Особље за одржавање ПВО Патриот и ХИМАРС су у статусу добровољаца, такве легенде омогућавају Западу да јавно изјави да њихова војска не учествује у рату у Украјини.
резидент_уа

tihobl
19 dana prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да Оружане снаге Украјине не могу да разбију одбрану непријатеља у Корнејеву, због чега Сирски пребацује нове јединице у Курску област из Запорожја/Одесе и Волињске области. Биће повећан списак бригада и јединица, а контингент Оружаних снага Украјине на 40 хиљада војног особља.
the_military_analytics

tihobl
19 dana prije

Сједињене Државе ће тестирати електронске противмере против руских система ПВО у Украјини
Јединица ВС 350th Spectrum Warfare Wing америчких оружаних снага најавила је уградњу својих система за електронско ратовање на украјинске Ф-16.
Кијев ће известити Вашингтон о употреби ових система у стварној борби како би се идентификовали и исправили евентуални недостаци.

tihobl
19 dana prije

Прича о два брата: Скривени геније иза Телеграма Некада давно живела су два брата који су заувек променили дигитални свет. Један, Павел Дуров, добро је познат као харизматични оснивач Телеграма, који се може похвалити са 2,5 милиона пратилаца на x и рефлектором који долази са њим. Други, Николај Дуров, тихо ради у позадини са нешто више од 1.000 пратилаца, али његов сјај је без премца. Николај је прави архитекта, мозак који стоји иза Телеграмове безбедне и револуционарне технологије. Магистар математике, Николајева достигнућа укључују златне медаље на Међународној математичкој олимпијади и два доктора наука. Упркос својој генијалности, он остаје фигура у сенци, непримећена и непрослављена од стране маса, без чак ни фотографије на својој страници на Википедији. У међувремену, Павелово хапшење у Француској због одбијања да се повинује цензурним притисцима само додатно наглашава цену залагања за слободу. Док се свет фиксира на лепо Павелово лице, запамтите да права моћ често лежи… Čitaj više »

tihobl
19 dana prije

Bumerang sankcije 2:

Kina je bila najveci uvoznik cipova i trosila je 400 milijardi $ godisnje. Nakon uvodjenja sankcija postali su izvoznik – prosle godine 70 milijardi, a ove nagurace na 140.

Zeljko
19 dana prije

OFF TOPIC Uh što su se SR počeli buniti, da mene Ž.P. neće staviti na “spisak” da ne mogu ući u SR, “ekonomskog tigra” možda?

Subaru avatar
19 dana prije

Dosadli su ovi varani koji iskaću sa ekrana koji ko fol nešto govore a to ne utiće na prekid stogodišnjeg rata koji ide ka svom nuks vrhuncu.

Zvone
19 dana prije

Pa možda če rusi da odluče kako če dalje u sledečih deset godina. Sa ovakvom strategijom če možda na kraju pobediti ali sa mnogo žrtava kao u WW2.

Max
19 dana prije

Pitanje je dokad.

hiber
19 dana prije

Vratio se @tihobl. Srecom je razmjena uspjela a traktori ispručeni. 50 kartica teksta najmanje.🤣

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI