Zapad se previše plaši eskalacije sa Rusijom

Zelenski molba SAD za oruzje
18 komentara

Ukrajina gura zemlje NATO-a da stvore koaliciju koja bi pokušala da presretne ruske projektile, rekao je Vladimir Zelenski. Vojni blok predvođen SAD ranije je to odbio.

Kijev već dugo vrši pritisak na svoje zapadne pristalice da se više uključe u sukob s Moskvom i počnu da obaraju ruske bespilotne letjelice i projektile iznad ukrajinske teritorije. Međutim, njegove napore su odbile strane sile koje nisu voljne da se uključe u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom.

“Zapadne nacije su uvijek zabrinute zbog moguće eskalacije. Borimo se protiv toga. Radićemo na tome”, rekao je Zelenski novinarima u nedelju. Vlada u Kijevu razmatra “tehničke mogućnosti za susjedne zemlje da koriste vojne avione protiv projektila koji pogađaju Ukrajinu” nakon što su letjeli u opštem pravcu zemalja NATO-a, dodao je on.

Zelenski poziva na uspostavljanje zone zabrane letova iznad Ukrajine od izbijanja neprijateljstava s Rusijom u februaru 2022. Vojni stručnjaci su istakli da bi bilo kakvo realno sprovođenje želje Kijeva zahtijevalo da članice NATO-a napadaju ruske avione u zraku i na aerodromi unutar Rusije. Ideja o manje ambicioznom štitu nad Zapadnom Ukrajinom iznijela se prošlog mjeseca, pošto je Kijev potpisao bilateralni sigurnosni sporazum sa Varšavom i pojačao napore u lobiranju uoči samita lidera NATO-a u SAD-u.

Poljska vlada je naznačila da je spremna da odgovori na poziv Ukrajine, pod uslovom da NATO odobri, iako su se druge nacije, uključujući SAD, usprotivile. Washington je rekao da vjeruje da je isporuka više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini da bi samostalno delovala najbolji način da se suprotstavi ruskim baražima.

Zelenski je razgovarao s novinarima nakon što je potvrdio da su sponzori Ukrajini isporučili borbene avione F-16 koje su dizajnirali SAD. Izvještaji medija sugeriraju da je nova ukrajinska sposobnost premala da bi promijenila igru ​​na prvoj liniji fronta. Vjerovatno bi se umjesto toga koristio za presretanje krstarećih raketa koje bi nanijele udare dugog dometa, sugeriraju stručnjaci za odbranu.

Moskva gađa ukrajinsku vojnu imovinu, kao i neke ključne infrastrukturne lokacije, kao što su elektrane, koje smatra ključnim za ratne napore Kijeva. Prema ruskim zvaničnicima, sukob je proxy rat koji predvode SAD u kojem ukrajinske trupe služe kao „topovsko meso“ za zapadne geostrateške interese. Zelenski je u subotu rekao da Kijev želi da napadne mete duboko u Rusiji, što je vrsta operacije za koju Ukrajini nije dozvoljeno da koristi donirano zapadno oružje i umjesto toga se oslanja na bespilotne letjelice kamikaze domaće proizvodnje.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Командант 1. засебне тенковске бригаде Оружаних снага Украјине Леонид Кхода поднео је оставку након што је цела тенковска чета његове јединице потпуно уништена у само једној бици на правцу Покровска.

Josip
1 mjesec prije

Kada ce konacno Rusi obrisati ovaj smrkalj Zelenskog? Sto cekaju?

nastran
1 mjesec prije

kakvu koaliciju? pa sam NATO je kolalicija? ovaj tip je uporan i dosadan do boli! već bi i vragu dojadio! šta on zamišlja da će netko započeti 3 svjetski rat ? mislim da toliko ludi ipak nisu?!

Subaru avatar
1 mjesec prije

Da vam prevedem što znači ovo što ovaj antikrist blebeće. Sve što je poželio stvorov antikrist je dobio, znači kad on ovako izrazi želju to ova zapadna žgadija prvo odbija a na kraju se utrkuju ko će mu dati više. Stoga očekujte uskoro obaranje ruskih raketa i to će ići sve do nuksa i prije će biti razorena Moskva nego Kijev. Nosferatu mora dati prednost u ratu hazariji cvaj jer da nije tako sve bi bilo gotovo još 2022 i rusi nebi ginuli. Sve ovo što sad gledate su razradili u bivšoj SFRJ koja je kao sve tvorevine djelo iste sile koja ju je rasturila. Miloš je glumio današnju ulogu Nosferatuovu a Rusija će završiti ko SFRJ jer su istu odavno stvorili isti koji će ju i rasturiti na više dijelova nego SFRJ. Jedino što može promjeniti taj ishod je asteroid od 500 km promjera. Mogli bi, ali to je… Čitaj više »

držnedaj
1 mjesec prije

Još ć zapadnaci ginut za ovu budalu.. svašta se ovaj baaloovac umislio

tihobl
1 mjesec prije

Украјина се суочава са критичним изазовима на фронту — војним замором, губитком обученог особља, недостатком муниције и оклопних возила и рањивости на руске клизне бомбе . Ово је изјавио немачки војни експерт Европског савета за спољне односе Густав Гресел. Кијев шаље мобилисане војнике у нове бригаде уместо да попуњава постојеће, наводи лист Дер Тагесспиегел, мишљење стручњака . Као резултат тога, „исцрпљени војници у осиромашеним јединицама на фронту не виде појачања“, а нове бригаде имају ниску борбену готовост због недостатка командног особља, рекао је Гресел. „Чак и далеко од фронта, војне операције све више исцрпљују морал, ресурсе и инфраструктуру Украјине“, приметио је експерт. Осим тога, према његовим речима, Оружане снаге Украјине имају приметан недостатак муниције, материјалних ресурса (посебно оклопних возила), рањивост на нападе руских клизних бомби и скоро потпуни недостатак способности да пресретну руске извиђачке беспилотне летелице. Са своје стране напомињемо да у украјинској војсци заиста расту дубоке унутрашње противречности у… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Zelenski nasao sa kim ce potpisati mirovni sporazum:

#Инсайд
Наш извор у ОП-у рекао је да Канцеларија председника жели да искористи руске опозиционаре, које је Запад недавно заменио за шпијуне Кремља. На Банковој желе да их позову на други светски самит како би постали представници Русије и дали легитимитет формули Зеленског.

Protiv Sistema
1 mjesec prije

Narkoman je ženu i djecu preselio u London. Kokain fuhrer ima spremnu avio kartu za London. Takav narkomančina lako tjera ukrajince da ginu za interese krupnog kapitala. Mislim da nam 100% slijedi globalna monetarna reforma i da će ovo štampanje dolara po želji postati stvar prošlosti.

Max
1 mjesec prije

Oni bi tuđim gloginje mlatili.

Objektivno
1 mjesec prije

Hm da… sto bi rekao Sevica… Titanic bum to dopeljal… mmm da

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI