Zapad traži zamjenu za Zelenskog

Zelenski
19 komentara

Zapadni pristalice Ukrajine pojačale su napore da pronađu zamjenu za Vladimira Zelenskog, tvrdi operativac ruske Spoljne obavještajne službe (SVR) u izvještaju sa kojeg je skinuta tajnost. Dokument je objavljen u najnovijem broju časopisa SVR Razvedchik (‘Izviđač’).

Prema operativcu koji koristi pseudonim ‘Stone’, SAD i EU su “izuzetno zabrinuti”  zbog  “rastućeg nezadovoljstva” među ukrajinskim stanovništvom zbog dugotrajnog sukoba i nesposobnosti sadašnjeg rukovodstva da ga okonča, posebno nakon isteka prošlog predsjedničkog mandata Zelenskog. maja.

Dok će zapadne sile za sada tolerirati Zelenskog budući da je on “povezan sa šemama finansiranja rata koje donose ogroman prihod i kijevskom režimu i zapadnim proizvođačima oružja”, Stone je tvrdio da su pojačali napore da pronađu odgovarajuću zamjenu.

Prema operativcu, Zapad je već kontaktirao bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička, kao i šefa kabineta Zelenskog Andreja Jermaka, kojeg je The Times ranije opisao kao de facto vladara Ukrajine. Bivši vrhovni vojni komandant zemlje general Valerij Zalužni i bivši predsednik ukrajinskog parlamenta Dmitrij Razumkov takođe su na listi potencijalnih zamena Zelenskog, tvrdi Stoun.

“Pretpostavlja se da bi ove osobe mogle biti tražene u slučaju naglog pogoršanja situacije na prvoj liniji fronta i potrebe za hitnom smjenom rukovodstva. Tada će biti moguće izabrati jednog od njih, okrivljujući za sve neuspehe Zelenskog”, naveo je operativac.

Dodao je da je, za SAD i EU, fokusna tačka u suočavanju sa rukovodstvom Kijeva trenutno „sprečavanje kritičnog porasta razočaranja Ukrajinaca zbog neuspeha prozapadne politike“.

Dok je pravni zahtjev Zelenskog na funkciju bio sporan od kraja maja, on je odbacio održavanje predsjedničkih izbora, pozivajući se na vanredno stanje. Ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca predvidio da će zapadni pristalice Ukrajine ukloniti Zelenskog s vlasti nakon što progura sve neophodne “nepopularne odluke”, što bi moglo biti već sljedeće godine. Na konferenciji za novinare tokom posjete Vijetnamu, Putin je rekao da Zelenski ostaje na vlasti samo zato što još nije nadživeo svoju korist.

U izvještaju SVR objavljenom u maju, u kojem se pozivaju na zatvorena istraživanja javnog mnjenja koje su sprovele SAD i EU, agencija je tvrdila da je nivo podrške Vladimiru Zelenskom, koji je u prvim mjesecima sukoba iznosio 80 posto, pao na 17 posto. i nastavlja da opada.

ukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gospoja sa povezom preko očiju...
1 mjesec prije

….kojoj je ispala vaga iz ruke (i razbila se na tisuće komadića), ali srećom ostao je mač. Zelenski – koji nije više nikome ništa, jer mu je istekao mandat – odlazi na sastanak North Atlantic Terorist Organisation koja isto tako ne predstavlja više nikoga (osim onog malog dijela gazda) gdje predsjednik koji luta uokolo pozdravi tog istog Zelenskog – Dobro došli, predsjedniče Putin! U Britaniji najnoviji PM Keir konačno je dobio otvorene ruke preimenovati otok u ono što odavna i jest – Island of Morons (City of London, koji je djelomično izmješten u Astanu, dao sve dozvole koje dozvoljava od njih zadnja ispisana “vladavina prava”). Francuski ChiCom proglasili pobjedu grada Pariza nad Francuskom. Francuska je pala, Pariz stoji i dalje – dok se na otvorenju Olimpijskih igara za koji dan tamo i osobno ne pojavi ChiCom gazda. Tada će Pariz biti proglašen (ostale su morali spaliti ili srušiti prvo) –… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

 Украјински терористи бацили су гранате из дрона Баба Јага на дечије игралиште у Шебекину – петоро деце је повређено. Двоје деце је у тешком стању, сва деца имају вишеструке ране од гелера.

Josip
1 mjesec prije

Metak za nistariju Zelenskog i sve je rijeseno.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Nisu sposobni u utrci za izbore zamjeniti onog senilnog – “izlapelog” Bideta pa kako ce ovog u rovu ukopanog laznog u-krajisnika.

Max
1 mjesec prije

Prvo ga moraju ubiti.

Subaru avatar
1 mjesec prije

klorofilnog miljenika tate stvora može smijeniti samo potonji a ostali ga svi moraju slušati.

Babilon
1 mjesec prije

Bilo je i vrime , ovaj je dopi*zdio više

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI