Zapad vidi kako Zelenski ‘izmiče kontroli’

Sergej Lavrov
9 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski postaje sve nepokolebljiviji kako se drži vlasti, a njegove zapadne pristalice traže načine da ga drže pod kontrolom, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Pozivi Ukrajini da ove godine održi predsjedničke izbore dio su tog napora, smatra on.

Brojni zapadni političari sugerirali su da bi Ukrajina trebala održati opće izbore koji bi trebali biti održani 2024. godine. Normalne demokratske procedure u zemlji suspendovane su pod vanrednim stanjem, ali bi zemlja mogla izmijeniti svoje zakone kako bi omogućila održavanje izbora.

Zelenski je slao mješovite signale po tom pitanju, naizmjenično govoreći da je spreman da se kandiduje za još jedan mandat pod određenim okolnostima i tvrdeći da ukrajinski narod ne bi želio izbore dok se zemlja bori.

Kontradiktorna retorika “samo odražava želju tog pojedinca i njegovih saradnika… da zadrže vlast koliko god mogu”, primijetio je Lavrov. U međuvremenu, Zapad bi „želeo da ima više fleksibilnosti“, s obzirom na neuspeh Kijeva da postigne uspehe na bojnom polju, dodao je on. Da bi Zelenski vodio kampanju za reizbor, “bio bi ga više u skladu sa zapadnim interesima, jer sve više izmiče kontroli”, sugerirao je ruski ministar vanjskih poslova. Rusku vladu ne zanima lična sudbina Zelenskog, rekao je Lavrov.

Američki senator Lindzi Grejem javno je pozvao Zelenskog da održi predsedničke izbore kada je posetio Kijev prošlog septembra. Rekao je da će to pokazati da Ukrajina prihvata “demokratiju i slobodu”. Slični pozivi stižu od drugih zvaničnika s obje strane Atlantika.

LavrovrusijaukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
7 mjeseci prije

Mora da je negdje glumatao Luja 14. “Država to sam ja”. Bravo pakšu.

tihobl
7 mjeseci prije

Zelenski je otisao u Davos da isposluje dozvolu da se rijesi Zaluznog.

tihobl
7 mjeseci prije

Blinkenu se pokvario avion i iz Davosa morace autostopom ili pjeske.

Basinac
7 mjeseci prije

Zapad uvidio da Rusiju neće slomiti,pa bi barem izbjegao blamažu.
Ali i da izbjegne odgovornost pre vlastitim glasačima za sulude planove i ogromni trošak,koji je pokrenuo recesije u zapadnim ekonomijama , da ne spominjemo infekcije.
Birači to i osjete i pamte.

Max
7 mjeseci prije

i Vidi.

7 mjeseci prije

demokracija, eh.
nije moguce dobiti izbore nego se mora majdan organizirati. onda se dobiju izbori.
narod ne moze na referendum da li zeli opcu mobilizaciju.
ne mogu se natjecati stranke koje zele mir sa rusijom. ne moze se glasati o miru.

dulebg
7 mjeseci prije

Ma šta je Zelenski, nego lutka na koncu?! Moguće samo da potezači konaca ne mogu da se dogovore, još gore – da ne znaju šta bi se dogovorili ?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI