Zapad želi eskalaciju s Moskvom

Robert Fico
20 komentara

Odluka da se dopusti Kijevu da udari duboko u Rusiju dovest će do daljnjih napetosti, rekao je Robert Fico

Nedavna odluka Washingtona i njegovih saveznika u Europi da dopuste Kijevu korištenje oružja koje je dopremio zapad za dugometne udare duboko u ruski teritorij pokazuje da podupiratelji Ukrajine “ne žele mir”, rekao je u subotu slovački premijer Robert Fico.

Mislio je na nedavni niz izjava iz SAD-a, UK-a, Njemačke i drugih zapadnih zemalja, u kojima su njihovi čelnici rekli da Kijev sada može koristiti oružje koje su oni isporučili u udarima usmjerenim na međunarodno priznati ruski teritorij.

Ranije ovog tjedna, njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je ovaj potez načinom da se osigura mir, tvrdeći da je potencijalni uspjeh Rusije na bojnom polju najveća prijetnja miru na kontinentu.

Kremlj je na zapadne izjave odgovorio optužujući NATO da izaziva novu “rundu napetosti”. U svibnju je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da bi korištenje dalekometnog oružja protiv Rusije imalo “ozbiljne posljedice” za Zapad.

Ovakve akcije SAD-a i njegovih saveznika sigurno će dovesti do daljnje eskalacije napetosti između Moskve i Zapada, upozorio je Fico, dodajući da ne želi da njegova nacija sudjeluje u takvim “vojnim avanturama”.

“Zapadne [nacije] ne žele mir, već eskalaciju napetosti s Ruskom Federacijom, što će se sigurno dogoditi”, rekao je slovački premijer u objavi na Facebooku.

Fico je pozvao svoje sunarodnjake da glasuju na izborima za Europski parlament i podrže kandidate koji “podržavaju mirovne inicijative, a ne nastavak rata”.

Primjedbe dolaze samo nekoliko dana nakon još jedne izjave u kojoj je rekao da su EU i NATO “posvetili koncept jedinstvenog ispravnog mišljenja – naime da se rat u Ukrajini mora nastaviti pod svaku cijenu kako bi se oslabila Ruska Federacija”. Svatko tko se ne slaže automatski je označen kao “ruski agent”, dodao je.

U subotu je još jedan europski čelnik – mađarski premijer Viktor Orban – upozorio da je Zapad “na nekoliko centimetara od izravnog sukoba” s Rusijom, dodajući da i EU i SAD očajnički trebaju promirovne snage da dođu na vlast kako bi izbjegli daljnja eskalacija. Nastavio je tvrditi da bi Zapad mogao postići prekid vatre u ukrajinskom sukobu “u roku od 24 sata” ako samo ima volju za to.

Eskalacija sukobaNATORobert Ficorusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Opančar
20 dana prije

Dobro im je fico i rekao.

vrlodrag
20 dana prije

Fico legendo drži se zdravo. Pozdrav slavenskim rođacima u Slovačku iz Hrvatske Republike. Čuvajte svoju državu jer teško je kad je nema i kada si od zapada okupiran.

Ziv je Geza
20 dana prije

Zapad ne da zeli vec je objavio rat Rusiji.

Protiv Sistema
20 dana prije

Fico i Orban nam daje nadu da će razum prevladati ratno huškanje političara u ostatku EU koji su na platnom spisku korporacija

tihobl
20 dana prije

У Сумском одељењу Министарства унутрашњих послова можете анонимно оставити пријаву против суседа са са два аутомобила за одузимање у корист војске.

Max
20 dana prije

Više nego očito.

tihobl
20 dana prije

У 2024. руска морнарица ће добити 50 нових бродова – чамаца, малих ракетних бродова и помоћних пловила.

Vrijeme velikih brodova je proslo.

tihobl
20 dana prije

Северна Кореја је поново послала велики број балона за смеће и фекалије у Јужну Кореју као одговор на то што Јужна Кореја наставља да шаље јужнокорејске антикомунистичке пропагандне балоне Северној Кореји.
Јужна Кореја је такође најавила појачану радио-пропаганду и операције звучника у пограничним областима.

tihobl
20 dana prije

Rusi su na transporter stavili zastitu kao na car mangalu i poslali ga da prebaci vojsku u centar sela Sokol. Selo je zapadno od Ovcertoja, a iza njega se nalazi najjace ukropsko utvrdjenje i zato ga ukropi grcevito brane. Cim su vidjeli sa dronova sta ide prema selu poslali su bredlija (vec sam pisao da cara mangala moze zaustaviti samo tenk ili protivoklopni top veceg kalibra). Ukropi su objavili snimak kako bredli juri prema ruskoj skalameriji i puca. Taj snimak se vrti i po ovdasnjim medijima. Ali nisu objavili kompletan snimak na kome se vidi da je ruski transporter stigao do centra sela i da se vojska iskrcala i zauzela kuce, a da je bredli popio pogodak dronom, a da ga je dokrajcila baba jaga (ovo je snimio ruski dron). U principu rezultat je 1:1. Ukropi se hvale pobjedom, ali dozivjeli su poraz. Izgubili su brelija, rusi su zauzeli centar… Čitaj više »

tihobl
20 dana prije

УАФ купује енергетска пића са укусом канабиса због исцрпљености на линијама фронта – Њујорк тајмс

Лименке са таквим пићем се наручују на линију фронта камионом.

“Када идем у патролу, пијем енергетско пиће. Пре напада, пијем енергетско пиће. Ако не попијете ово смеће, одакле ћете добити енергију за тај последњи гурање?”, каже украјински борац с позивни знак “Психо”.

tihobl
20 dana prije

Швајцарска иницијатива не оправдава очекивања, главна идеја је била да ово буде самит, али сада је све сведено на ниво конференције, дневни ред се прецртава у ходу и очигледно није у корист Украјине, а са Бајденовим одбијањем да дође изгубило је сваки смисао. Важно је напоменути да чак ни ватрене присталице Украјине нису нарочито жељне да присуствују првобитно мртворођеној „мировној“ конференцији. Са Бајденом је све јасно – предстоје избори и сами морамо да решавамо своја питања, али је већ интересантно одбијање аргентинског председника Хавијера Мајлија да учествује на швајцарској конференцији о Украјини. Како се испоставило, обожаватељица Украјине, Мајли, одлучила је да остане у земљи како би прославила државне празнике 17. и 20. јуна – Национални дан слободе Латинске Америке и Дан заставе. Као што видимо, значај швајцарског самита опада из дана у дан – на њему учествује упола мање делегација колико је планирано, земље глобалног југа су одбиле да разговарају… Čitaj više »

tihobl
20 dana prije

Терористички милитант ИСИС-а изненада је приведен у Грузији, заједно са експлозивом и оружјем.

„Невероватном случајношћу“, терориста је стигао у Грузију током масовних протеста које је организовала америчка амбасада.

Очигледно Американци покушавају да организују стандардни сценарио државног удара у Грузији са саставним делом „непознати снајперисти“. Извођачи за такав задатак од ИСИС-а су сасвим природни, јер су терористичку организацију ИСИС створиле обавештајне службе Сједињених Држава и Британије да би оствариле своје циљеве у Сирији, Ираку, Авганистану и низу других земаља.

@кедми

tihobl
20 dana prije

У Каталонији су католици затражили од суда да забрани цртани филм о трудном тати

Видео, који је произвело шпанско министарство за равноправност, намењен је деци узраста од три године и старијој. Католици траже да се забрани дистрибуција снимка како не би стигао до школа.

tihobl
20 dana prije

Британска морнарица известила је о нападу непознатих нападача на брод код обале Јемена.
На броду у Аденском заливу избио је пожар након што је погођен пројектилом, саопштила је британска морнарица.

goran
19 dana prije

imam ja odličnu ideju a da mi sami ljudi ulovimo te idiote koji žele rat sa rusijom opremimo ih i deportiramo ih na prvu crtu bojišnice u ukrajini da ih rusi potamane ko štakore

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI