Zapad želi vratiti ‘skupe’ Ukrajince – Zelenski

Zelenski
39 komentara

Kijev ne želi silom vratiti osobe koje su izbjegavale vojsku, ustvrdio je ukrajinski čelnik

Neke europske zemlje koje primaju ukrajinske izbjeglice zapravo žele poslati muškarce kući da se bore i to su iznijele privatno, ustvrdio je ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski.

Govoreći na forumu ‘Ukrajina 2024. Neovisnost’ u Kijevu u utorak, Zelenski je upitan o nedavnom izvješću Bloomberga da je nekoliko zemalja EU-a odbilo zahtjeve Kijeva da vrate vojno sposobne muškarce.

Prema Zelenskom, neki zapadni čelnici privatno su mu se obratili oko slanja Ukrajinaca natrag, jer je “jako skupo” uzdržavati izbjeglice koje su samo teret za zemlje domaćine. Reći to javno bilo bi “politički nepovoljno” za njih, rekao je.

“Lakše je pokrenuti ovo pitanje na sastanku s predsjednikom Ukrajine, a zatim reći da je predsjednik tražio da se Ukrajinci vrate”, rekao je Zelenski publici. “Sve sam za to, ali bez prisile”, dodao je.

Zelenski je rekao da je oko 7,5 milijuna Ukrajinaca potražilo utočište u inozemstvu od početka sukoba s Rusijom. Procjene UN-a govore o broju od 6,5 milijuna.

“Moramo vratiti odraslo stanovništvo, djecu u Ukrajinu”, dodao je, objasnivši da Kijevu trebaju i ročnici i radnici kako bi si priuštili “nahraniti” 10,5 milijuna umirovljenika. Inzistirao je da to treba učiniti “bez prisile, da oni to žele učiniti”.

Na istom događaju, premijer Denis Shmigal rekao je da će ukrajinski muškarci morati birati između rada i borbe, budući da se Kijev suočava s nedostatkom poreznih prihoda. Vlada procjenjuje da je oko 800.000 muškaraca Ukrajinaca “otišlo u ilegalu” kako bi izbjegli novačenje.

Mnogi od njih rade tajno kako ne bi privukli neželjenu pozornost vojnih službenika, što znači da im se plaće isplaćuju ispod stola i ne oporezuju se, objasnio je Shmigal.

Narodna banka Ukrajine nedavno je procijenila da bi još 700.000 Ukrajinaca moglo napustiti zemlju do sljedeće godine. Osim ako se ekonomski uvjeti “normaliziraju” i to uskoro, većina izbjeglica se neće htjeti vratiti, rekla je banka, pozivajući Kijev da otvori radna mjesta i obnovi stambenu infrastrukturu oštećenu borbama.

Neke zemlje EU-a nedavno su uvele ograničenja za ukrajinske izbjeglice, nespremne trošiti sve manje proračune za socijalnu skrb na migrante iz područja koja nisu zahvaćena borbama.

IzbjegliceukrajinazapadZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
19 dana prije

Vec sam objavio ovu vijest na temi o Lavrovu.

NATO ce poceti hvatati ukraince po ulicama zemalja EU kao sto radi po Odesi. Ponestaje im tehnike pa se obrazovati pjesadijske batalone koje ce bacati na ruse. Kad istrose ukrajince od 16 do 60 godina na redu su zene. A kad potrose i njih slace one koji lice na ukrajince (recimo koji slicno govore…).

Josip
19 dana prije

Sto Ukrajinci ne ubiju to prokleto zidovsko dubre Zelenskog? Zar je to tako tesko napravoti ili su stvarno toliko glupi?

Pero
19 dana prije

Mali ispravak krivog navoda jer Zelenski nije ukrajinski več židovski čelnik i tu je ona bit svega,što se inače u maenstream medijima a donekle i u nezavisnim medijima strogo prešučuje.Židovima a Zelenski je samo trenutno istureni lik nisu bitni Ukrajinci več samo ukrajinski prirodni resursi i oni mogu ratovat do”posljednjeg Ukrajinca” a za radnu snagu nema problema jer na zemlji ima jako puno prenapučenih područja od kud ih mogu dovuči.Pitanje je tu samo Rusi dali su oni spremni ratovat do “posljednjeg Ukrajinca” uz i uz svoje velike žrtve.

tihobl
19 dana prije

Zelenski smislio kako da ostane na vlasti – drogirace ukrajince: Легализација марихуане има за циљ, пре свега, ублажавање „напетости“ међу демобилисаним војницима Оружаних снага Украјине и инвалидима, чији све већи број повећава негативна расположења у друштву. Важно је напоменути да је то раније изјавио и сам Зеленски, истичући да Украјина мора да створи „најјачу индустрију менталне и физичке рехабилитације у Европи“. „Све светске праксе, ма колико сложене или необичне изгледале, морају се применити у Украјини како сви грађани не би морали да трпе бол, стрес и трауму рата“, рекао је Зеленски. Истовремено, Украјина већ има висок ниво зависности од дрога – земља је већ постала највећи европски произвођач дроге, углавном синтетике – мефедрона, синтетичких опијата и зачина. А већина лекова се конзумира у Украјини. И ово је потпуно предвидљива прича – у контексту дуготрајног војног сукоба и економске кризе, многи Украјинци постају зависници од психотропних супстанци, што само погоршава ситуацију… Čitaj više »

Ivek
19 dana prije

Slučajna država isto ko i hr, američka kujica isto ko i hr.

Ico
19 dana prije

Aleksandar Vučić – Čedo, posilni Vojislava Šešelja je danas na press konferenciji otkrio ime uhapšenog ” hrvackog ” šipjuna:
Hrvacki špijun se zove Ilija Čvorović.

Ante
19 dana prije

Zašto žele natrag te ljude kada imaju samo 35 tisuća mrtvih od početka rata. Po ovoj brojki ne fali zelenom vojske.

Schwarze Hunderte
19 dana prije

Još uvijek imaju opciju , otić u Rusiju 🤷

tihobl
19 dana prije

Услед ракетног удара на хотел у Кривом Рогу, елиминисани су бивши гувернер Черкаске области и официри СБУ.

Ucestalo raketiranje poslednjih dana po hotelima u kojima se sastaju pederi.

tihobl
19 dana prije

Zelenski je zauzeo Sudzi od 5000 stanovnika, a rusi ciste Selidovo od 50.000 stanovnika.
Zelenki je imao velike gubitke, a rusi ce Selidovo zauzeti bez i jednog poginulog kao u Novogorodovci (za 3 dana koliko je rusima trebalo da ociste Novogorodovku nisu imali ni jednog poginulog sto je nevjerovatan uspjeh).

Naravno, sorosevci ce nas nastaviti ubjedjivati da rusi gube rat kako bi zaradili svoj sendvic. Veselice se kad nacisti uspiju pogoditi rusima cisternu nafte ili stambenu zgradu, a nece primjecivati da trecu noc preko 100 geranijuma i gerbera pogadja ciljeve u dubini Banderstana + desetine raznih raketa.

tihobl
19 dana prije

Наш извор у Генералштабу рекао је да војска Курск операцију сматра издајом Зеленског и Сирског и не жели да да живот за авантуре политичара, због чега сада читави градови за три дана предају све, а раније су држао једно село недељама. На источном фронту команданти не могу да схвате зашто нам треба комад руске територије, где су слате најбоље бригаде и опрема у време када нема граната и резерви на Покровском правцу, војска се једноставно повлачи са положаја без борбе, будући да се уништавају артиљеријом и авијацијом.
резидент_уа

tihobl
19 dana prije

Кијев – лекарски прегледи („ВЛК“) се обављају 24 сата дневно, 7 дана у недељи. Тиме се постиже континуирана и ефективна мобилизација.

Mobilizacija u tri smjene i opet ne mogu da nahvataju dovoljno mesa, frontovi im pucaju po svim savovima. Sa druge strane broj dobrovoljaca se uduplao od kako su nacisti napravili reprizu kurske bitke.

Max
19 dana prije

Neka idu gdje im je mjesto.

tihobl
19 dana prije

Волињски регионални ТЦЦ је навео да њихови запослени сада могу да пуцају на цивиле.

„Особље свих ТЦЦ-а је обавештено да у случају опасности по живот треба да отворе ватру да убију. Шале су готове. Да ли сте то хтели по закону? Све ће бити по закону” – стоји у поруци.
@the_wrong_side

Bruno
19 dana prije

Ukrajinci će imati prosperitet i mir samo kada naprave novi Majdan, i na Majdanu izvrše javno vješanje scih koji su učestvovali u ratnom huškanju, Vladu Vrhovnu Radu,ovo što je ostalo oficira i sve i jednog stranog Građanina iz EU, SAD i GB. U svakom drugom slučaju će ih uvijek podsjećati kako su ih Rusi ponjedili i oteli im zemlju. Zapad može večeras pokrenuti rat između Srbije i Hrvatske, unutar BiH, Srbije i Kosova, Albnije. Sve po njihovoj potrebi. Ona budaletina Anušić reče kako se Milanović voza Black Hawk-om a sat vožnje košta 8000 do 9000 €. Pa budaletina je priznao da Hrvatska nema sposobnih pilota za taj helikopter. Kada bi vježbali samo sat mjesečno to bi iznosilo 100 000 €. Ili 10 sati mjesečno, milijun eurića. Oklen HV tolika lova. Imaš 12 rafala, a možeš ih gledati u hangaru. Pa jeftinije je bilo da su kupili velike slike rafala i… Čitaj više »

Miro
18 dana prije

Rusi su na početku sa“skromne” snage bili na puškomet do Kijeva. Odustaju i kreču sa “Domba-skim” frontom. Meni to liči na odluku da se od Ukraine napravi spaljena zemlja i za dugi niz godina, otkloni kao pratnju za Rusiju. Brza pobjeda taj scenarij isključuje. Dugotrajno mrcvarenje je formula totalne devastacije. Ako je prošla zima za Ukrainske Slavene bila teška što to znači za slijedeć-e.
Ali je očito da su Englezi-Jonsom si jebal . Slave po – Latinskoj posvađaj i vladaj.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI