Zapadne ekonomije u padu

Putin
11 komentara

Vodeće zapadne ekonomije ušle su u eru nepovratnog pada, jer zemlje BRIKS-a i oni koji sarađuju sa grupom postaju glavni pokretači globalnog rasta, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći na forumu “Ruska energetska sedmica 2024”, Putin je rekao da se formira novi multipolarni model razvoja, koji će voditi rast kroz 21. vijek, “koncentrisan ni u Evropi, ni u Sjevernoj Americi”.  “Moćni” stubovi zapadnih ekonomija učiniće njihovo usporavanje dugotrajnim procesom, priznao je predsednik, dodajući da one i dalje “gube svoje pozicije među svetskom ekonomijom”.

„Glavni rast će biti koncentrisan… u zemljama BRICS-a i onim zemljama koje bi se želele pridružiti našoj grupi – onima koje vide perspektivu ravnopravnog partnerstva koje uzima u obzir nacionalne interese.”  Još 1992. godine zemlje koje su kasnije činile BRICS činile su samo 16% globalnog BDP-a, ali njihov udio sada premašuje G7, istakao je Putin.

Prema Svjetskoj banci, kumulativni BDP grupe zasnovan na paritetu kupovne moći iznosio je više od 35% ukupnog globalnog do 2023. Grupa bogatih zemalja G7 čini 29% globalnog BDP-a. Prema rečima ruskog lidera, BRIKS namerava da stvori efikasnu razvojnu platformu bez spoljnih smetnji. On je ukazao na planirano stvaranje nezavisnog sistema plaćanja i poravnanja kako bi se olakšala spoljna trgovina između članica grupe. “Prijateljske nacije” već čine 90% ruskog izvoza energije, dodao je predsjednik.

Osnovana 2006. od strane Rusije, Kine, Indije i Brazila, organizaciji se pridružila Južna Afrika 2011. Godine 2024. grupa se dodatno proširila i uključila Egipat, Iran, Ujedinjene Arapske Emirate i Etiopiju. Sredinom septembra, Putin je rekao da su do 34 zemlje izrazile interes za BRICS, a razgovori o potencijalnim partnerstvima su u toku.

Udio BRICS-a u globalnoj ekonomiji nastavio je rasti prošle godine, dok je udio G7 – koji čine SAD, UK, Francuska, Njemačka, Kanada, Italija i Japan – nastavio da se smanjuje. Prošle godine je porasla za 0,6%, dok je udio G7 pao za 0,4%, pokazuju podaci Svjetske banke.

BRICSrusijazapad
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mačak
2 sati prije

I u novom poretku,
Rusija je i dalje samo benzinska pumpa

Max
1 sat prije

Baš sve.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI