Zelenski je izdao početnu naredbu za napad na Sjeverni tok – WSJ

Sjeverni tok
29 komentara

List tvrdi da je CIA izvršila pritisak na ukrajinskog čelnika da povuče dozvolu za gađanje ključnih plinovoda 2022.

Vladimir Zelenski odobrio je ukrajinski plan za sabotažu plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, prije nego što je pokušao prekinuti operaciju pod pritiskom SAD-a, ali je bilo prekasno za to, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na ljude koji su navodno bili uključeni u zavjeru.

Energetska infrastruktura, izgrađena za isporuku ruskog plina Njemačkoj i ostatku Europe, pukla je eksplozijama ispod Baltičkog mora u rujnu 2022.

Početkom sljedeće godine, novinar Seymour Hersh, dobitnik Pulitzerove nagrade, izvijestio je da su ronioci američke mornarice pod pokrićem NATO-ove vježbe podmetnuli eksploziv na cjevovode Sjevernog toka i da su ga aktivirali po nalogu američkog predsjednika Joea Bidena. Najviši dužnosnici u Moskvi, uključujući predsjednika Vladimira Putina, također su uprli prst u Washington, tvrdeći da će on najviše dobiti od prekida opskrbe ruskim plinom u EU.

WSJ je u svom članku u srijedu ukazao na drugu verziju događaja, prema kojoj su naftovodi bili meta Ukrajinaca. O tome su prvi izvijestili zapadni mediji ubrzo nakon objave Hershova članka.

Prema izvorima medija, ideju o dizanju u zrak Sjevernog toka osmislila je “šačica visokih ukrajinskih vojnih časnika i poslovnih ljudi” dok su se okupili na piću u svibnju 2022., nekoliko mjeseci nakon izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva. Zavjerenici su vjerovali da će to smanjiti prihode Rusije od energije i učiniti EU manje ovisnom o Moskvi.

Prema izvješću, ukrajinska operacija uključivala je malu unajmljenu jahtu Andromeda sa šesteročlanom posadom, uključujući obučene civilne ronioce, a koštala je samo oko 300.000 dolara.

Vladimir Zelenski isprva je odobrio napad na naftovode, ali je kasnije – kada je CIA saznala za plan i zatražila od ukrajinskog čelnika da ga prekine – naredio prekid operacije, ukrajinski časnik koji je tvrdio da je bio uključen u sabotažu i rekli su još tri upućena čovjeka.

Međutim, tadašnji ukrajinski vrhovni zapovjednik Valerij Zalužni ignorirao je zahtjev i nastavio s napadom, navode izvori. Rekao je Zelenskom da, nakon što se pošalje, diverzantski tim odlazi u izolaciju i ne može se povući, dodali su.

Kada ga je WSJ zatražio komentar, Zalužni, koji je sada veleposlanik Ukrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu, zanijekao je izvješće, nazvavši tvrdnje o njegovoj – ili Kijevu – umiješanosti u uništavanje Sjevernog toka “pukom provokacijom”.

Mediji su rekli da je izvještaj njegovih izvora djelomično potkrijepljen nalazima istrage njemačke policije o eksplozijama Sjevernog toka. Ova bi istraga mogla “narušiti” odnose između Kijeva i Berlina, koji je bio najveći podupiratelj Ukrajine u EU usred sukoba s Rusijom, upozorava se.

PlinovodSjeverni tokukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max_mo
1 mjesec prije

CIA mirotvorac. Sagledavši koji problemi mogu nastati za EU u snabdijevanju jeftinog Ruskog plina CIA je zabranila izvršenje terorističkog akta koje je planiralo Ukrajinsko rukovodstvo, ali neposlušni tj Zalužni nije se obadao na njihove zabrane. Treba CIA predložiti za Nobelovu nagradu za mir.

Josip
1 mjesec prije

E pa samo neka ona krmaca Ursula i dalje fila Zelenskog s milijardama EU poreznih obveznika. Prokleta kurvetina hoce li joj konacno netko zavrnuti vratom?

Gost
1 mjesec prije

Bajke za malu djecu. Očito je Zelenski postao višak pa mu spremaju giljotinu. Neka visi Pedro -to je i zaslužio s obzirom što je napravio vlastitom narodu

Ivana Podravec
1 mjesec prije

Izgleda da su zapadni gospodari odlučili ispljunuti Zelenskog i na njegovo mjesto staviti nekog drugog . Ako je Ukrajina to i napravila i Zelenski naredio to je sigurno bilo na naredbu Amera jer kako god okrenete oni su od tog imali najviše koristi !

zubenelakrab
1 mjesec prije

A ta, navedena, grupica turista, sa iznajmljene jahte, eksploziv je kupila u samoposluzi u lokalnoj marini odakle su isplovili.

Lucija, prva
1 mjesec prije

U slučaju da vam još nije palo na pamet:

👉 “…djelomično potkrijepljen nalazima istrage njemačke policije o eksplozijama Sjevernog toka.

Jest. Poznati istraživači. 😄

“Ova bi istraga mogla “NARUŠITIODNOSE IZMEĐU KIJEVA I BERLINA, koji je bio najveći podupiratelj Ukrajine u EU usred sukoba s Rusijom…”

E, da. To je to. Jedina prednost ove teorije. Narušiti bez navodnika.

Max
1 mjesec prije

Slaba priča.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Tetka CIA stara zmija iz duboke mracne rupe zlobnim okom mrznju sija.

FELIX
1 mjesec prije

GLOBALISTIMA JE CILJ UNISTENJE SLOVANA A NE NAFTOVODA.

hiber
1 mjesec prije

Osvecuje mu se Biden za napad na Kursk. Inace, vjerojatno kao i pilotiranje Boingom sa pet sati pilotiranja cesnom. Priča koju puse samo retardirani. Malo smo se zapili pa smo minirali Sjeverni tok. Samo ih ruska propaganda prati sa doskočicama: malo smo pušili, pa je Moskva potonula.

abc
1 mjesec prije

Amerikanci počeli prati svoje krvave ruke i sve svalili na Zelenskog, koji če uskoro siči sa vlasti, a USA če umjesto njega postaviti svoju novu lutku.
Ceo sve dobro zna da su severni tok uništili Amerikanci i Englezi. Jedino oni imaju primjernu tehnologiju.

abc
1 mjesec prije

Znači EU podupire i financira zločinca Zelenskog, koji je Njemačkoj uništio sjeverni tok, a Evropejcima poskupio plin za tri puta.
Tako ja shvačam američke izlike i pojašnjenja.
EU je stvarno puna ludaka.

nessy
1 mjesec prije

Pa je li ovo Bogu plakat? Drzavi lopova, kriminalaca, korumpiranih cigana najgore vrste, dajes desetine miljardi, sto kesa, sto u oruzju. Drzavi koja nikada nikome nije rekla ‘hvala’. Ali, za uzvrat, ti smradovi ti uniste cjevovod o kojem ovisi D privreda, i koji je D platila cca 50%. Pa nadalje, ta drzava, bez izvinjenja, bez rijeci molbe oprosta, u svom rijecniku ima samo ‘daj jos’, ‘malo je’, ‘moglo je i prije’, pocnem se pitati, ne tko je tu lud, nego ima li tu itko normalan, pogotovo na strani D. Filujes ih miljardama, a oni ti za zahvalu prirede stotine miljardi stete u sadasnjosti i bliskoj buducnosti. Izgleda da je ipak istinita fama da svabama pri rodjenju otkinu jaja, da im ne pada svasta na um/ud. Daleko ce ta nacija uz vodstvo Fuhrera Scholtza, koji kad mu ameri kazu ‘k nozi, pita lijevoj ili desnoj. Tuzno je vidjeti jednu nekad veliku… Čitaj više »

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI