Zelenski je iznenada otpustio šefa zračnih snaga nakon gubitka F-16

Volodomir Zelenski
19 komentara

Ukrajinski mlažnjak američke proizvodnje možda je oboren prijateljskom vatrom, ustvrdio je zastupnik

General Nikolay Oleshchuk smijenjen je s mjesta čelnika ukrajinskih zračnih snaga nakon što se javno sukobio sa zastupnikom iz vladajuće stranke Sluga naroda Vladimira Zelenskog oko gubitka prvog borbenog zrakoplova F-16 koji je osigurao Zapad.

Zrakoplov se navodno srušio u ponedjeljak, pri čemu je poginuo njegov pilot, Aleksey ‘Moonfish’ Mes. Kijev nije priznao gubitak do četvrtka, samo je rekao da je incident pod istragom. Zastupnica Mariana Bezuglaya tada je iznijela tvrdnju da je Mes oboren jednim od ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava ‘Patriot’ koje su donirale SAD.

“Marijana, doći će vrijeme da se ispričaš cijeloj vojsci za ono što si učinila, nadam se na sudu!” rekao je Oleshchuk u vlastitoj objavi na društvenim mrežama u petak. Optužio je Bezuglayu da se “prodala” i da je “oruđe za diskreditaciju najvišeg vojnog vodstva”.

“Ne samo da ste izlili prljavštinu na mene osobno i na Zračne snage, već ste diskreditirali proizvođače američkog oružja – glavnog saveznika Ukrajine – SAD!” Napomenuo je Oleshchuk, optuživši Bezuglaya da je zvijezda “ruske propagande”.

Kasnije tijekom dana, ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski potpisao je dekret o razrješenju Oleshchuka s dužnosti, koji stupa na snagu odmah. U video poruci u kojoj je najavio potez, nije dao konkretan razlog za to, rekavši samo da “moramo zaštititi živote svih naših vojnika”.

Aleksandr Syrsky, vrhovni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, objavio je u petak navečer da je general-pukovnik Anatolij Krivonožko imenovan vršiteljem dužnosti zapovjednika zračnih snaga.

U službenim izjavama iz Kijeva stoji da je Mes poginuo tijekom naleta protuzračne obrane u kojem je oborio tri ruske krstareće rakete i jednu jurišnu bespilotnu letjelicu. Međutim, prema Bezuglaya, njegov F-16 je pogođen protuzračnim raketnim sustavom Patriot, zbog “diskoordinacije između jedinica”.

“Rat je rat, takve epizode su moguće”, napisala je. “Ali kultura laži… dovodi do sustava upravljanja vojnim odlukama koji se ne poboljšava na temelju istinite, dosljedno prikupljene analitike, nego se pogoršava i čak urušava, kao što se vidi u smjeru Pokrovska”, dodala je, misleći na nedavni napredak Rusije prema ključnu ukrajinsku poziciju u Donbasu.

Na pitanje o Bezuglayinoj tvrdnji da je avion američke proizvodnje možda oboren projektilom američke proizvodnje, zamjenica glasnogovornice Pentagona Sabrina Singh rekla je da bi to bilo “nešto što bi Ukrajinci trebali riješiti”.

“Od SAD-a nije zatraženo sudjelovanje u bilo kakvoj istrazi o ovom incidentu”, dodala je Singh. “Dakle, u smislu je li ovaj pilot ubijen kao rezultat prijateljske vatre, jednostavno ne mogu govoriti o tome.”

SAD nije obećao nikakve F-16 Ukrajini, ali je dopustio drugim članicama NATO-a da pošalju svoje. “Koalicija” europskih zemalja obećala je Kijevu preko 80 aviona, ali je do sada isporučila manje od desetak. Ruska tvrtka ponudila je nagradu od 15 milijuna rubalja (170.000 dolara) onome tko obori prvi F-16 u borbi. Nitko se dosad nije javio da preuzme nagradu.

F-16ukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
16 dana prije

Selfi mu dohako….

Bruno
16 dana prije

Kada će više otpustiti sebe zbog milijun umrlih Ukrajinaca. Ovaj pilot ubi samo jednog, sebe i šef dobije otkaz. Nisu baš najpametniji ovi Ukrajinci. Ili je možda samo odglumio da ga otpušta. Ne razumije čovjek što je filmska fikcija , a što stvarnost. A fino mu je mater govorila (politički dp-ovski komunicirala) :” Ne drogiraj se sine. Droga je zlo. Mnoge je ubila.”

tihobl
16 dana prije

Бивши начелник генералштаба – заменик команданта Ратне морнарице Украјине, капетан 1. ранга Роман Гладки, именован је за начелника штаба беспилотних системских трупа Оружаних снага Украјине.
Претходно је смењен са функције због сумње за корупцију, злоупотребу, издају и шпијунажу за Русију.

Ni Patrusev nebi boljeg pronasao.

tihobl
16 dana prije

Елитне јединице Оружаних снага Украјине, које су недавно пребачене у Курску област, смењују се јединицама територијалне одбране Украјине. Са великим степеном вероватноће, ове јединице се хитно враћају у Донбас како би зауставиле руску офанзиву.

tihobl
16 dana prije

Цео централни сектор Доњецког фронта Оружаних снага Украјине је у опасности од колапса због „домино ефекта“ у правцу Покровског, пише војни посматрач Билда Џулијан Репке.

tihobl
16 dana prije

„Од војске сам добио бројне молбе у очају да Сирски води 72. бригаду са Вугледара, која је две године одбијала све нападе тамо и одлично познаје терен. Руси то већ знају и спремају се. Биће катастрофа, као са Торецком и Њујорком, када је одатле одведена 24. бригада. Чини се да намерно тресе фронт“, написала је прва заменица председника Одбора Врховне раде за националну безбедност и одбрану Маријана Безуглаја.

tihobl
16 dana prije

Оружане снаге Украјине код Курска трпе озбиљне губитке, а такође немају довољно граната пише Тајмс.

nastran
16 dana prije

beeeeeeeee!!

Dokurčilomi
16 dana prije

Nešto ne štima. Kako patriot može skinuti F-16? Zar ne prepoznaje svoje ili im nisu prodali potpunu opremu.

Sparkling
16 dana prije

Što kažete na ovu teoriju? Zar mislite da Ruski sateliti u niskoj orbiti ne rade svoj posao oko izviđanja?
Pretpostavimo da su uočili na XY poziciji nešto slično F-16 i za kratko vrijeme djelovali s kinžalom ili nečim sličnim?
A ove teorije o patriotima nisu provjerene ili žele zamagliti pravu istinu?
Znati ćemo uskoro kad još jedan nastrada u “prijateljskoj vatri”.
Lp

Max
16 dana prije

Čini se da su oborili vlastiti avion.

vanja
16 dana prije

putin šojgua nije ni posle svih debakala.Staljin bi ga davno strilja

Гавран
15 dana prije

Najbezbolnija varijanta spina je da su ga ukri oborili.
Avion uspešno leti,
pilot uspešno upravlja,
protivavionska uspešno gađa.

Karma
15 dana prije

Kokainski u zelenoj prljavoj majici sa hazar simbolima. Haha

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI