Zelenski je predstavio model za razgovore sa Rusijom

Zelenski
41 komentar

Kijev ne isključuje mirovne pregovore o sukobu s Moskvom, ali oni se mogu održati samo preko posrednika, rekao je ukrajinski lider Vladimir Zelenski za Philadelphia Inquirer u nedjelju. On je sugerisao da bi format korišten za posredovanje u sporazumu o crnomorskom žitu iz 2022. mogao pružiti osnovu za pregovore.

Ukrajina je ranije odbila da prihvati uslove Rusije kao osnovu za razgovore i optužila je Moskvu da nije sposobna za pregovore u dobroj vjeri. Krajem 2022. godine, Zelenski je izdao dekret kojim je proglasio „nemogućnost“ razgovora s Moskvom dok ruski predsjednik Vladimir Putin ostaje na vlasti.

Moskva je, u međuvremenu, ostala pri stavu da je spremna da ponovo pokrene pregovore, ali samo ako se Kijev odrekne pretenzija na bivše teritorije koje su postale deo Rusije. U jesen 2022. četiri bivše ukrajinske teritorije – dvije otcijepljene republike Donbasa i regije Herson i Zaporožje – formalno su se pridružile Rusiji nakon niza referenduma. Ukrajina nikada nije priznala rezultate i nastavlja da polaže pravo na ove regije, kao i na Krim, koji se pridružio Rusiji nakon sličnog referenduma 2014. godine.

U intervjuu za Philadelphia Inquirer, Zelenski je tvrdio da Ukrajina “može pronaći model” za potencijalno nagodbu sa Rusijom. On je ukazao na dogovor koji su prije dvije godine posredovale Turska i UN, a koji je omogućio uspostavljanje koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka.

Prema Zelenskom, Ankara i UN potpisale su odvojene sporazume sa Moskvom i Kijevom. “Uspjelo je”, rekao je, dodajući da je koridor za žito tada postojao “dovoljno dugo”.

Moskva i Kijev su bili blizu postizanja još jednog sporazuma o žitu u martu, ali su ukrajinski pregovarači naglo napustili nakon dva mjeseca pregovora, navodi Reuters.

Sporazumi o “teritorijalnom integritetu, energiji i slobodi plovidbe” mogli bi biti sklopljeni između Moskve i Kijeva u istom formatu, rekao je Zelenski. Predložio je da se druge zemlje mogu pozvati da posreduju. „Niko ne treba da kaže da je to… samo Evropa i SAD“, rekao je on, dodajući da nacije iz Azije, Afrike i Južne Amerike treba da učestvuju i pomognu u pripremi dokumenata koji će biti predstavljeni Moskvi i Kijevu.

„Za sada postoji samo ovaj model“, dodao je Zelenski. On je, međutim, naglasio da konačni sporazum mora  “odgovarati” Kijevu i biti zasnovan na ukrajinskim uslovima.

Zelenski je dugo pokušavao da promoviše sopstvenu „formulu mira“ u deset tačaka, poslednji put tokom samita u Švajcarskoj 15. i 16. juna, na koji Rusija nije bila pozvana. Moskva je odlučno odbacila uslove Zelenskog, insistirajući da se o statusu njenih novostečenih teritorija ne može pregovarati. Putin je dalje tražio u junu da Kijev povuče sve svoje trupe iz područja četiri ruska regiona koje trenutno kontroliše.

Prema Putinovim riječima, Ukrajina također mora odustati od svog plana da uđe u NATO i postane neutralna zemlja, kao i da ograniči veličinu svoje vojske.

Uprkos odbijanju ruskih uslova, Kijev je nedavno signalizirao svoju spremnost da okonča borbe. U junu je zamjenik šefa ureda Vladimira Zelenskog Igor Zhovkva rekao da Ukrajina želi “mir što je prije moguće”. Zelenski je prošle sedmice rekao da Kijev ne želi da „produžuje rat“  ili da ga „traje godinama“.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vrlodrag
2 dana prije

Ti nezakoniti i nelegitimni ukrajinsko-židovski Komšiću moraš ići. Ti i svi tvoji morate ići i ostaviti sve što ste stekli zadnjih 10-15 godina.

Mrčikola
2 dana prije

Zelenski; bitan sam i visok😁…dobro majstori praše zadnjih dana, što teškim što lakim metalima…moglo bi se uskoro počet kašljucat na globalnoj razini što znači da rat u Ukriji mora stat.😁

Dušan
2 dana prije

Stalno se u pitanje ruske agresije uvlači priča o NATOU ???
KAKVI PREGOVORI ???
PA RUSI SE PRVO TREBAJU POVUĆI IZ UKRAJINE U GRANICE KOJE SAMI PRIZNALI 1994. !!
ŠTO JE TU I KOME NEŠTO NEJASNO ???ONI BI ZADRŽALI O O ŠTO AGRESIJOM I HAJDUČIJOM ZAUZELI ???

Sparkling
2 dana prije

Na mala vrata ulaze signali donedavnih “zapadnih partnera” da je situacija na frontu neodrživa i totalno ne ide u prilog Ukraincima uz svu pomoć. Ukraina je bankrotirala i ove godine treba isplatiti 20 miljardi. Pitam se od kuda.
Više od pola miliona poginulih isto toliko teško ranjenih, 15 miliona raseljenih, to se zove kako uspješno uništiti jednu državu i jedan narod.
Zelenskom i njegovom rukovodstvu treba suditi vlastiti narod zbog onoga što je počinio.
I neće on postavljati nikakve uvjete za prekid sukoba, jer nije u poziciji i nema argumenata za takvo nešto.
Ponovljeno opet, Ruska prva ponuda je uvijek najbolja.
Lp

Ziv je Geza
2 dana prije

Odlicna vijest, covjek je napokon shvatio da o miru mora pregovarati sa Rusijom a ne Svicarskom,no medjutim sada tek dolaze problemi,jer ce to morati objasniti senilniom Dzou, ursuli ,stoltenbergu, grlicu radmanu, mati granicu i borisu jonsonu.

nastran
2 dana prije

On je, međutim, naglasio da konačni sporazum mora “odgovarati” Kijevu i biti zasnovan na ukrajinskim uslovima.Opet isto…fantazira….valjda kokain radi?

Bruno
1 dan prije

Koja je razlika između hrvatskog referenduma za izlazak iz Yu i referenduma za priključenje EU, i nikada održanog referenduma za priključenje NATO-u i rafedenduma na Krimu , Dombasu , Hersonu i Zaporožju. Narod se izjasnio i ko je taj da spriječi toga da NE TROŠI?

tuf
1 dan prije

Da pretpostavim, zbog impulzivne odluke zakonske zabrane pregovora s Rusijom sada kad gori pod prstima mora koristiti posrednike s kojima je potpisao ‘sigurnosne sporazume’ i oni bi potpisali mirovni sporazum umjesto njega? How yes no, isti ti jahači apokalipse se ne drže niti jednog potpisanog ugovora, sporazuma i konvencije.
Jedini cilj je kupovina vremena kako bi se zalaufala proizvodnja oružja. Ni o kakvom miru nema govora.

Adriana
1 dan prije

Nikako shvatiti kako ta zemlja već odavno između ostalog, zaslugom dotičnog zelenog lika, nije subjekt u pregovorima, već objekt pregovora uključenih vanjskih aktera, a on osobno privatni građanin.

beligorod
1 dan prije

Zelenski može postavljati uslove kad u ratu pobijedi Rusiju.

ze d
1 dan prije

tko je on

Mučki Provokator
1 dan prije

Laprda bez veze nebi li zbunio i uspavao protivnika i time dobio na vremenu dok mu se piloti za f16 obucavaju i dok mu ne stigne nova posiljka najnovijeg amerikenjskog naoruzanja koje oni isprobavaju u u-krajini na Rusima i time spajaju ugodno sa korisnim zaradzujuci milijarda na tudzoj nevolji…..i ne zaboravimo da je u Evropi ekonomija u krizi sa velikom inflacijom, rastom cijena itd., dok kod Amerikenjaca ekonomija cvijeta i ide im kao nikada do sada a razlog je sta ???

Max
1 dan prije

Lupeta.

BlueZg
1 dan prije

A vidi jadan da je izgubio. Propao mu plan da žene, decu, starce, bolesne i invalide koji su pobjegli u inozemstvo baca na front pa je odustao. Ne znam čovek kaj bi rekel… 🇵🇸🇧🇾🇷🇺

Nesko
1 dan prije

Mali nacista se opet nasmrkao pa lupeta. Pazi kurca, mirovni uslovi treba da odgovaraju Ukrajini. Neki kažu da Ukrajina prvo mora pobediti Ruse u ratu. Ma pade mi na pamet bolja ideja. Nedavno je ona zgubidanka sa Baltika Kaja Kalas rekla da njena država treba sve da učini da bace Rusiju na kolena. Pa Zelenski onda ne treba ništa da čini već da sačeka da Kaja baci Rusiju na kolena, a onda tek da se umeša Zeleni narkoman i Ukrajina postavi Rusiji svoje uslove. Kako je rešenje uvek prosto.

goran
1 dan prije

ti zelenski živiš u nekoj šesnaestoj dimenziji gdje misliš da če ići sve kako si ti zamislio,ali ljudino lijepo ti je putin rekao kako če biti mir,samo na njegov način i nikako drugačije

Hogar strasni
20 sati prije

Nadrogirani hazarski klaun i njegovi eu redikuli bez grama mozga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI