Zelenski krivi ministra vanjskih poslova za nedovoljne donacije oružja

Zelenski
22 komentara

Dmitrija Kulebu navodno su spasile SAD od svrgavanja ranije ove godine, ali ovaj je tjedan podnio ostavku usred velike rekonstrukcije vlade

Ukrajinski čelnik Vladimir Zelenski navodno je optužio ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebu da nije uspio osigurati više opskrbe oružjem od zapadnih sponzora kada je obrazlagao odluku o smjeni diplomata s položaja.

Kuleba je ovaj tjedan podnio ostavku u sklopu čistke u vladi koja je u tijeku. Više od polovice visokih članova ukrajinske vlade bit će zamijenjeno tijekom remonta, prema zastupniku Davidu Arakhamiji, koji vodi parlamentarnu frakciju stranke Sluga naroda Zelenskog. Zelenski se sastao s članovima svoje frakcije kako bi objasnio svoje namjere u srijedu navečer, nakon što ukrajinski parlament nije odobrio neke od predloženih promjena u vladi.

Rečeno je da Kulebu strani podupiratelji Ukrajine doživljavaju kao najvažniju metu odstrela. Zelenski je rekao zastupnicima da diplomatu “nema energije za poticanje isporuka oružja”, rekao je izvor u stranci za novinsku kuću Suspilne.

Kuleba je prošlog tjedna optužio neimenovane zapadne donatore da nisu isporučili sustave protuzračne obrane Patriot obećane Kijevu. Također je neuspješno lobirao kod SAD-a i njegovih saveznika za dozvolu korištenja zapadnog dalekometnog oružja za napade duboko u Rusiji.

Arakhamia je potvrdio da će Kulebu zamijeniti prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Andrey Sibiga. Bivši zamjenik Andreja Yermaka, utjecajnog šefa kabineta Zelenskog, premješten je u Ministarstvo vanjskih poslova u travnju, što je potaknulo glasine u ukrajinskim medijima da će on biti na čelu ministarstva.

Izvori bliski ukrajinskom čelniku na koje se poziva The Economist tvrde da je Zelenski još ranije namjeravao smijeniti Kulebu, ali ga je američki State Department obeshrabrio. Ured Zelenskog navodno vjeruje da je pozornost u Washingtonu sada usmjerena na predsjedničke izbore u studenom, ublažavajući svaki pritisak oko njegove odluke.

Britanski časopis opisao je preustroj kao “brzu predstavu [Zelenskog] kako bi mu se probio put do naslovnica” i potez za daljnju konsolidaciju vlasti za sebe i Yermaka usprkos padu javnog odobravanja. “Budući da su izbori otkazani tijekom rata, ovo je bila jedina poluga koju je mogao povući”, napisali su mediji. Predsjednički mandat Zelenskog službeno je istekao u svibnju, iako je kao razlog neodržavanja izbora naveo izvanredno stanje.

Osim rekonstrukcije kabineta, Zelenski namjerava osnovati novo ministarstvo s mandatom da privuče Ukrajince koji žive u inozemstvu da se vrate u zemlju. Izbjegavanje mobilizacije veliki je problem za nastojanja Kijeva da popuni trupe u sukobu s Rusijom, a ono je vršilo pritisak na građane da se vrate i bore.

Dimitrij KulebaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivana Podravec
11 dana prije

Nije dovoljno donacija oružja , a stignu i preprodavati .

Max
11 dana prije

Počeli međusobni obračuni.

Гавран
11 dana prije

Арестович* је уверен да је Кулебина смена повезана са његовим предлогом да одмах закључи мир са Руском Федерацијом”Боље је помирити се сада него касније одустати од Одесе

Zvone
11 dana prije

Ukrajina je skorumpirana kvazi država koja postoji samo zbog donacija sa zapada. U stvari to nisu donacije već zajam.

Sparkling
11 dana prije

“Također je neuspješno lobirao kod SAD-a i njegovih saveznika”
U prijevodu bi to značilo (a znamo što riječ lobiranje znači u demokratskim državama) da dotični nisu dobili dovoljno debelu “pinku”.
Jer dok ministar nahrani sve u vlastitoj državi, ništa ne ostane za lobiranje.
Ovi potezi Zelenskog (ne legitimnog predsjednika) postali su tragi komični. Leži mu ta uloga morate priznati.
Ako se uozbilji režiseri bi mu mogli otkazati daljnje sudjelovanje u filmu. Ali što možemo, kad se čovik toliko duboko zaigrao i zamislio sebe u filmu “Nepobjedivi”.
Lp

Tupko
11 dana prije

Zelenko nije zadovoljan pomfrit diplomacijom, hoće malo više žara u očima, možda koji koktelić

Let it
11 dana prije

Zelenski ne mora kriviti svog ministra Kuleba koji ima istu nacisticku krv u svojim venama kao i on sam.
Zelenski bi trebao kriviti kolektivni zapad a to znaci Ameriku i Englesku jer po sposobnosti ukrajinskih vojnika i uz dovoljno oruzja Zelenski bi vec usao u Moskvu, dakle njemu bi uspjelo ono sto Hitleru nije i za cim sanja cijeli zapad, Njemacka, Estonija, Poljska…itd

Ovi ukrajinski saveznici nisu pouzdani. Zelenski je mogao promijeniti tok historije, izbrisati Rusiju s mape svijeta ali eto ove zapadne kukavice i gangsteri vidu drugacije.

burt
11 dana prije

sve su to dezinformacije o raspadu ukrajinske fronte u Donbasu i osvajanju Pokrovska, već su poslana pojačanja u Pokrovsk tako da ga ruska vojska sigurno neće zauzeti, Prigozhin je doveo 50000 zatvorenika i plaćenika Wagnera za napad na Bakhmut ali više nema ni Prigozhina ni Wagnera tako da Pokrovsk ostaje u ukrajinskim rukama

denis penis
11 dana prije

ovaj nabildani kepec-šmokljan je skroz lud!

Josip
11 dana prije

Koji ludaci jos poklanjaju oruzje ovoj ukrajinskoj kretencini?

Pero
10 dana prije

Zeleni gušter nije zadovoljan onima koje je smijenio,možda nisu iz njegovog plemena makar sumnjam da nisu jer malo ima tu Ukrajinaca.

Za mir
10 dana prije

Vladimir Vladimirovič: “Katkada mi se čini da su oni koji vode Ukrajinu nekakvi vanzemaljci ili stranci. Oni jednostavno ne razmišljaju. To je važno. Gubici su kolosalni. Što će sljedeće učiniti? Jednostavno ne shvaćam. Sada opet moraju snižavati dobnu granicu i regrutirati djecu …Ali to ne rješava problem. Sljedeći korak će biti poziv studentima koji će ginuti. Opet ponavljam: imam dojam da to nisu njihovi ljudi.”

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI