Zelenski očekuje da Italija izvrši pritisak na SAD po pitanju isporuke oružja

Zelenski - Ukrajinski rezim
7 komentara

Ukrajina želi da Italija iskoristi svoje predsjedavanje G7 kako bi izvršila pritisak na SAD da Kijevu isporuče više baterija protivvazdušne odbrane Patriot, objavio je u nedjelju Italijanski list Il Messaggero, pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim.

Prema novinama, ukrajinski lider Vladimir Zelenski vidi Rim kao “posrednika” koji bi mogao pomoći da se “gura Washington da deblokira transfer značajnog broja Patriota” prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.Zelenski se u subotu sastao s Italijanskim premijerkom Giorgiom Meloni na Ambrosetti Forumu u Černobiju, gdje su lideri razgovarali o daljnjoj pomoći Zapada Ukrajini. Meloni je ponovo potvrdila svoju podršku i obećala “da neće napustiti Ukrajinu”.

Zvaničnici u Kijevu pozivaju zemlje NATO-a da obezbijede naprednije sisteme protivvazdušne odbrane, pošto je Rusija posljednjih sedmica pojačala napade na ukrajinsku teritoriju, pogađajući energetsku infrastrukturu i vojne ciljeve. Prema italijanskim medijima, očekuje se da će Rim donirati drugu protivvazdušnu bateriju SAMP/T do kraja ovog mjeseca.

Defence Post je u junu objavio da Ukrajina ima ukupno tri operativne baterije Patriot. Američki predsjednik Joe Biden obećao je mjesec dana kasnije da će Kijev dobiti pet dodatnih baterija koje su obezbijedili Washington i njegovi saveznici. “Laserski smo fokusirani na prioritetne potrebe Ukrajine, uključujući protivvazdušnu odbranu, vatru i oklop,” izjavio je ove sedmice američki ministar odbrane Lloyd Austin.

Rusko Ministarstvo odbrane je ranije navelo da je nekoliko lansera Patriot već uništeno u Ukrajini. Moskva insistira da nikakva količina zapadnog oružja neće odvratiti njene trupe, a Kremlj je u junu upozorio da “svaka nova pošiljka predstavlja još jedan talas eskalacije”.

Giorgia MeloniItalijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pero
7 dana prije

Koja glupost Italija da izvrši pritisak na SAD na isporuku oružja.Židov Zelenski može prisilit Italiju da ona poveča isporuku svog oružja,a što se tiče SAD tamo su njegovi “bog i batina” i oni odlučuju o svemu.

denis penis
7 dana prije

danas vijest da je od 6 dronova iznad kijeva oboreno 5, a od 3 rakete 2, znači imaju PZO, a nijedna nije 100% učinkovita

nekoime
7 dana prije

I Papa. I Papa.

tihobl
7 dana prije

Prosle sedmice Zelenski je naredio Rumuniji da mu posalje jedan patriot umjesto onog sto su mu rusi polupali.
Blogeri su se sprdali “vidi narkomana on bi da nekom naredjuje” i sl. ali u roku 4 dana Rumunija izvrsi naredjenje.

Max
7 dana prije

Valjda preko Sophije Loren.

Tupko Glupko
7 dana prije

Daj, šalji sve, brzo, odmah, ne čekaj, već kasni, moram se drzati zacrtane vremenske linije koliko gospodarske, materijalne i ljudske štete moram napraviti Ukrajini i Ukrajincima.
Danak u krvi i financijama svom Gazdi u Washingtonu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI