Zelenski odbija mirovne pregovore

Volodimir Zelenski
85 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, objašnjavajući razloge za odbijanje svoje zemlje da pregovara s Moskvom, uporedio je Rusiju sa nezasitnim „kačalotom“ koji ne razumije jezik diplomatije.

U intervjuu za Wall Street Journal u petak, Zelenski je odgovorio na nedavne primjedbe svog ruskog kolege Vladimira Putina, koji je ranije ove sedmice rekao da su Rusija i Ukrajina mogle okončati svoj sukob u martu da se Kijev nije povukao iz pregovora.

Nazvavši ovu izjavu “potpunim delirijumom”, ukrajinski lider je rekao da je, prije ofanzive Moskve, dugo pokušavao da razgovara sa Putinom, ali mu nije smetalo da preuzme telefonski poziv.

“Došao je bez razgovora, ubio ljude, raselio 12 miliona, a sada kaže da Ukrajina ne želi da pregovara. Oni samo ubijaju ljude, ruše gradove, ulaze u njih i onda kažu: ‘Hajde da pregovaramo’. S kim mogu razgovarati? Sa kamenjem? Prekriveni su krvlju i tu krv je nemoguće oprati. Nećemo im dozvoliti da to isperu”, rekao je Zelenski.

Sada, pet mjeseci nakon vojnog sukoba, Ukrajinci vjeruju da sve teritorije zemlje moraju biti “oslobođene” prije nego što se pregovori mogu nastaviti, prema njegovim riječima. Zelenski je naglasio da bi više volio da “deokupaciju” sprovede na nevojni način, ali, po njegovom mišljenju, Rusija neće ništa razumjeti dok je ne “razbije u lice”.

Štaviše, smatra da postoji još jedan razlog zašto razgovori više nemaju smisla. Rusija nikada neće prestati da osvaja ukrajinske teritorije, tvrdi on.

“To je cachalot koji je progutao dva regiona i sada kaže: Zamrznite sukob. Onda će se odmoriti i za dvije-tri godine zauzeti još dva regiona i ponovo reći: Zamrznite sukob. I to će ići sve dalje i dalje. Sto posto”, rekao je ukrajinski lider.

U međuvremenu, Putin je rekao da su još u martu Moskva i Kijev “zapravo postigli sporazum, jedino što je preostalo je da ga potpišu”. “Da bi se stvorili takvi uslovi, naše trupe su se povukle iz centralne Ukrajine, iz Kijeva, ali su kijevske vlasti odbile da sprovedu ove sporazume” i nemaju želju da to rade ni sada, dodao je ruski predsednik.

Moskva i Kijev započeli su mirovne pregovore četiri dana nakon ruske vojne ofanzive na Ukrajinu krajem februara. Strane su održale nekoliko rundi lično u Bjelorusiji, a zatim su nastavljene razgovore putem video linka. Krajem marta delegacije Rusije i Ukrajine ponovo su se sastale, u Istanbulu. Od tada su, međutim, pregovori potpuno zaustavljeni.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Mirovni Pegovorirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
85 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otpornik
2 godine prije

Zašto bi on pregovarao? Njegova strategija je borba do posljednjeg Ukrajinca za ciljeve Amerike. Jadni Ukrajinci s takvim predsjednikom.

ANTIFAŠISTA
2 godine prije

Doci ce i Zebelenskom iz dupeta u glavu ali po obicaju kasno,

Keki
2 godine prije

Bunca.

tihobl
2 godine prije

Sto bi razgovarao kad uskoro preuzima vlast Liz Liberty.

Maxim Gorki
2 godine prije

Kad americi ne bude više potreban, cia će ga likvidirati i namistit da su rusi to učinili.

Djora freestyle
2 godine prije

jel su se svi zelenskiji slozili?

Potpuffer
2 godine prije

Zelensky bog da, da ti djeca u rikverc hodila!!!

Pravednik
2 godine prije

Ma da,Rusija nema pojma o diplomaciji a jedan glumac “kurcomlat” je rođeni diplomata.

Vanja
2 godine prije

Zelenski mi je simpatičan ko proliv,ali mora mu se priznati doslednost,a to fali Rusima.On odbija,a Rusi čas kažu pregovori,čas kažu nema pregovora,idemo na sve,pa kad im zapne opet bi pregovore,a ovaj jazavac stalno bunca da oće Krim da oslobodi i kao nadrogiran(što i jeste) urla i reži svojim izmučenim,odvratnim glasom istu rečenicu,dajte nam oružja.U tuči često pobeđuje luđi,a ne jači.

nekoime
2 godine prije

Zašto bi Zelenko prestajao sada kada najbolje zarađuje?

Buničar
2 godine prije

kao sto kazu stari ljudi: “lako je tudim ku*cem gloginje mlatiti”. Dok u tome ratu ginu tuda djeca on nece pregovarati

Buničar
2 godine prije

vas dvojica se to javljajte sa Ukrajinskog fronta?

eks
2 godine prije

Ha, ha, koliko si ti smešan, pitam se da li si ti izmišljen komentator koji treba provokativnim nebulozama da raspiruje komentare , ili si oblik mentalnog poremećaja .

Sasa Sasa
2 godine prije

Komičar je plaćen da uništi sopstvenu državu i narod.

Pero
2 godine prije

Ovaj Židov(khazar) radi sve ono što mu njegova prekooceanska brača diktiraju a prave Ukrajince se inače ništa ne pita,oni su samo topovsko meso.

Ico
2 godine prije

Vol odimiru Zelen slom je, prema njegovoj inteligenciji, mjesto u Zološkom vrtu. Bolje da si odmah spraši metak u čelo

Ico
2 godine prije

Sebus je umno retardiran. Oprezno s njim!

Probuđeni
2 godine prije

Koji smisao pregovora sa Zlom ???

Dan nakon dogovora o prijevozu žita, Odesom odjekuju eksplozije: ‘Jednom rukom potpišu, drugom nas gađaju‘

tihobl
2 godine prije

Lako je bilo dogovoriti sa Karadzicem da povuce vojsku i preda 14 opstina bez borbe, ali kako dogovoriti to isto sa Lavrovim? Liz Liberty (kako sad sebe zove) pokusla je da nagovori Lavrova da se povuce iz Voronjeza i Rostova pa je ispala glupa.

Adriana
2 godine prije

Možda će biti pregovora za koji mjesec, ali Al pari, ne s pijunom, već stvarnim gazdom i vlasnikom.

ZZ Top
2 godine prije

Zar je cudno da odbija pregovore o zavrsetku rata?
Pa sto bi to on i velika vecina ukrajinaca mogli produktivno raditi u miru?

Vratili se svojem najprofitabilnijem izvoznom proizvodu i brendu, transferu prostitutki u Europske prijestolnice.

ad astra
2 godine prije

Iza Ukrajine stoji bogati zapad. Gledano kroz GDP oko 60% svjetskog GDP-a dok Rusija participira s cca 2%. Rat vode novci. Gledano bez emocija što rat bude duže trajao to će ga Rusija teže podnositi. Troše se resursi i opterećuje se ekonomija. S druge strane stoje vrlo bogate države kojima je financiranje Ukrajine puno bezbolnije. Za pregovore nema osnove. Predaleko se otišlo da bi se rat završio. Netko, a to je Rusija mora odgovarati za rat. Zapad je preduboko zagazio da bi se povukao. Povlačenje bi značilo da priznaje da je poražen što zapad nikad neće napraviti. Ići će do kraja a kraj je vrlo bolan za Rusiju.

držnedaj
2 godine prije

Sad se jasno vidi ko hoće da vidi, da ovaj nije predstavnik Ukajine ni njihova naroda !!
Samo global nwo-aglossaska figura.
A što će svi Evropljani na kraju ispaštat – moćnika nije briga !
Nije ni prvi ni zadnji put… luda veemena i lud zbunjenoga…

happy people
2 godine prije

sve se svodi na jedno: potezanje za nos

Emiliano Zapata
2 godine prije

Pregovore odbija ali zato “bjelo” nikad!

Max
2 godine prije

Lako se Zelenski Junači iz fotelje.

Herc
2 godine prije

Ukri su vijekovima živjeli u ruskom carstvu,bili po nacionalnosti Rusi,pa se većina želi vratiti onome šta su nekad bili osim Galicije.

huioprtu
2 godine prije

Nigdje nije potpisano da se nesmu tuci ukronacisticki vojni objecti po Odesi.

Mali zloco
2 godine prije

Nece se taj nigde vratiti,zavrsice 2m ispod zemlje u drvenom odelu.

Žile
2 godine prije

HAHAHAH odbija amerikanac ovaj majmun samo pridno sluša i izvršava ukaze ko najvjerniji pas

Samuraj
2 godine prije

U bitci za koju zna da ju ne može dobiti svjesno glumi džeka i neku hrabrost dok mu ostaje spaljena zemlja i doslovno milijuni odlaze iz zemlje. Bez empatije, bez skromnosti, bez osjećaja za diplomaciju, za “borbu u miru”. Glumac koji je se previše uživio u ulogu kojoj, a svakim danom se to sve više pokazuje, uopće nije dorastao. Vrijeđa zdrav razum time što je koketirao sa drugom nuklearnim silom a za susjeda ima drugog nuklearnog susjeda, vrijeđa zdrav razum igrom sa 30tak laboratorija za kemijsko oružje koje financira “zapad”. Tko zna što još ne znamo. Licemjerstvo svih onih koji ga podržavaju. Koje ruganje i još dobija salve pljeska i podrške, a za što, za ovo što sam naveo? Zapad ga (vođen onom “ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe” jer time pere ruke i posipa se pepelom za sve ono što su kuhali godinama u Ukrajini) planira nominirati i… Čitaj više »

Perun
2 godine prije

Primjetio sam jednu cudnu podudarnost na odjeci Zelenskog i pape Franciska gaucha Argentinca ….imaju simbol ,,kriza ”, ,,krsta” ili kreuz-a reda ,,teutonaca”….papa to nosi na mantiji na desnoj strani na svim skupovima i govorancijama a Zelenko na majici na desnoj strani na svim ,,konferncijama” za stampu …. P.S..ko tu koga hebe jezuiti hazare ili hazari jezuite ….plod tog incestualnog politickog odnosa i koitusa je rat u ,,svetoj” zemlji Ukrajini …a podrska dolazi iza kulisa ,,nato-cirkusa” i EU-komisije ( citaj Getapoa moderne EuRopske MUnije) ili prosto prosirenog koncentracionog kampa da ne kazem logora ….papa Francisko kao gaulaiter ili Zelenko kao ,,kapo” Ukrajinskog logora (getoa)

petar schroder
2 godine prije

On je jedan mali pion NATO i Amerike koji su godinama htjeli da se docepaju bogate Rusije, Gradani Ukraine koji ginu njega ne brine On je vrlo dobro placen za ovo Tekst dobiva iz Amerike sto govori Valjda je dobio ogromnu lovu a sada mora da ovo sve odradi

404
2 godine prije

Mira u Ukrajini če biti tek tad, kad se EUropljani dignu protiv američke diktature.

Josip
2 godine prije

Rusi kada ćete ubiti ovo pseto Zelenskog? Ili čekate da ga ubije sam ukrajinski narod za to što mu je smeće učinilo?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI