Zelenski potpisao zakon koji prijeti zabranom najveće crkve u Ukrajini

Zelenski zabrana Pravoslavne ruske crkve
15 komentara

Vladimir Zelenski potpisao je zakon koji poziva na zabranu svih vjerskih grupa za koje se sumnja da su povezane s Rusijom. Prijeti da će efektivno zatvoriti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UOC) – najveću vjersku organizaciju u zemlji.

Ukrajinski parlament je uveo zakon ranije ove sedmice; očekuje se da će stupiti na snagu za 30 dana. Nakon toga, sve aktivnosti Ruske pravoslavne crkve (RPC) i svih srodnih vjerskih organizacija bit će zabranjene.

UPC će imati devet mjeseci da prekine sve veze sa ROC, uprkos tome što je ukrajinska crkva već proglasila punu autonomiju od Moskovske patrijaršije 2022. godine, nakon izbijanja sukoba u Ukrajini.

Nakon potpisivanja zakona u subotu, na Dan nezavisnosti zemlje, Zelenski je objavio video obraćanje u kojem je naveo da „ukrajinsko pravoslavlje danas čini korak ka oslobođenju od moskovskih đavola“. Moskva je osudila udar Ukrajine na vjerske zajednice; Sveti sinod RPC izdao je saopštenje u četvrtak u kojem je uporedio novi zakon sa represijom u sovjetskom stilu i drugim istorijskim progonima hrišćana.

„Svrha ovog zakona je da se likvidira [UPC] i sve njene zajednice i da se nasilno prebace na druge verske organizacije“, pretpostavio je Sinod, napominjući da „stotine manastira, hiljade zajednica i milioni pravoslavnih vernika u Ukrajini naći će se izvan zakona i izgubiće svoju imovinu i mjesto molitve.”Sinod je naveo da će se žaliti na akcije Kijeva sa međunarodnim organizacijama za ljudska prava i pozvati ih da odmah i objektivno odgovore na “flagrantan progon vjernika u Ukrajini”.

U međuvremenu, bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odgovorio je na novi zakon izjavom da Zelenski „nema vjerski identitet“ i opisao je obračun kao „punopravni satanizam“, koji podržavaju zapadni pristaše Ukrajine. “Ova priča neće proći nekažnjeno za Ukrajinu”, napisao je Medvedev, navodeći “zemlja će biti uništena, poput Sodome i Gomore”, misleći na starozavjetnu priču o dva grada uništena božanskom intervencijom zbog svoje zloće. “Demoni će neminovno pasti”, nastavio je, dodajući da će njihova kazna biti “zemaljska, okrutna, bolna i da će se dogoditi uskoro”.

Vjerske tenzije muče zemlju već dugo vremena, a brojni entiteti tvrde da su prava Ukrajinska pravoslavna crkva. Dvije glavne suparničke frakcije su Ukrajinska pravoslavna crkva i Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) koju podržava Kijev, a koju Ruska pravoslavna crkva smatra raskolničkom.

UPC ostaje najveća pravoslavna crkva u Ukrajini, sa više od 8.000 parohija širom zemlje. Međutim, od 2010-ih, neki od njih su birali da pređu u nadležnost OCU pod pritiskom vlasti u Kijevu.

crkvarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Davor
23 dana prije

Zasto nisu komunisti iz Jugoslavije zabranili svim crkvama na podrucju Jugoslavije da imaju odnose s Vatikanom?

Zar nije Vatikan bio i ostao do odredjene granice ” strani agent”?

Zasto je zapad osudjivao “proganjane” crkava u Jugoslaviji a ne osudjiva u Ukrajini?

Doduse to proganjane crkve za vrijeme Jugoslavije je bilo djelomicno ali nije bilo nista od onog sto se na zapadu podrazumjevalo pod proganjanje.

Gdje su disidenti, borci za ljudska prava iz EU institucija u zastiti crkve u Ukrajini?

Zasto sve vjere i crkve nisu ravnopravne, zasto Judeizam ima veca prava od ruske pravoslavne crkve u Ukrajini?

Pero
23 dana prije

Sve je to normalno kad je on Židov kao i skoro sva vrhuška koja je trenutno na vlasi u Ukrajini.

nastran
23 dana prije

demokracija na dijelu

Max
23 dana prije

Teror.

Zvone
23 dana prije

Ako je Zelensky zabranio ukrajinsku crkvu onda se sprema promena religije a to čer biti judaizam.

23 dana prije

Ima li crkva bracu i sestre da ju brane?

Darko
22 dana prije

Zelenski neće još dugo zagađivati zrak u Ukrajini. Nabit će to židovsko smeće na kolac i istaknuti na najvišem tornju.

Zen
22 dana prije

Tko se dira u crkvu i oduzima ili sputava duše vjernika loše mu se piše. Dovoljan dokaz tome je sudbina sssr-a i kine, dok se nisu opametili i prizvali se duhu svetom. Jer vjera je duša bilo kojeg naroda, bez obzira kojoj vjeri pripadali.

Čudan lik
22 dana prije

Zanimljivo, BAŠ NIJEDNA crkva se ne zalaže za – M I R – !!!
Sve crkve se bore za veći broj ovaca i samim time više love!
A što bi sa “Kristovim naukom”???
Pročitao sam članak nekoliko puta u nadi kako ću naći makar promil poziva na mir i dijalog međutim ništa, baš ništa, ni slova o miru samo biznis.

gogo
22 dana prije

pa normalno, kaj ste očekivali od čifuta ?

Josip
22 dana prije

Rusi sto vec jednom ne ubijete ovo zidovsko smece?

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI