Zelenski priprema “plan za okončanje rata”

20 komentara

Ukrajina priprema “sveobuhvatan plan” za okončanje sukoba s Rusijom koji bi trebao biti gotov do kraja godine, rekao je Vladimir Zelenski.

Zelenski je to rekao na konferenciji za novinare u Kijevu, nakon sastanka sa slovenačkom predsjednicom Natašom Pirc Musar u petak.

„Također ćemo razraditi sve ostale tačke Formule mira i pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti na stolu pred našim partnerima“, rekao je Zelenski. “Za nas je veoma važno da pokažemo plan za okončanje rata koji će podržati većina svijeta. Ovo je diplomatski put na kojem radimo.”

Takozvana formula mira je dokument od deset tačaka koji je Zelenski predstavio u novembru 2022. godine, a koji predviđa da Rusija ustupi svu nekadašnju ukrajinsku teritoriju, povuče sve svoje trupe, plati reparacije i preda se sudovima za ratne zločine, između ostalog. Moskva je to odbacila kao nerealnu i „odvojenu od stvarnosti“ .

Ukrajina “mora biti jaka na bojnom polju”, dodao je Zelenski, jer Rusija poštuje samo snagu.

“To su dvije paralelne stvari – biti jak na bojnom polju i razviti plan, jasan plan, detaljan plan. I biće gotova ove godine”, rekao je novinarima.

Komentar Zelenskog uslijedio je nakon što je u četvrtak potpisao dugoročni sigurnosni pakt s EU, kojim je blok obavezao na dugogodišnju vojnu i finansijsku pomoć. SAD i nekoliko njihovih saveznika potpisali su odvojene paktove o pomoći s Kijevom, također obećavajući da će poduprijeti Kijev “na duge staze”. Zapadne diplomate su otvoreno govorile da je svrha takvih sporazuma zaštita ukrajinske politike u slučaju da Donald Trump pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD-u u novembru.

Govoreći u Briselu, Zelenski je tvrdio da Ukrajina “ne želi da produžava rat” i da ne želi da sukob traje “godinama”.

“Imamo mnogo ranjenih i poginulih na bojnom polju. Plan poravnanja moramo staviti na sto u roku od nekoliko mjeseci”, rekao je on, ne iznoseći detalje.

Kijev je bio stidljiv prema podacima o ukrajinskim žrtvama, insistirajući umjesto toga da je nanio ogromne gubitke ruskim snagama. Prema ruskom ministarstvu odbrane, Ukrajina je samo u maju izgubila 35.000 vojnika i blizu 500.000 od početka sukoba.

rusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
2 dana prije

Znači, ima lukavi plan. Mora biti gotov do kraja Brandonovog mandata. Ostat će zabilježen u povijesti kao operacija hawk tuah.

Josip
2 dana prije

Kuzi on da ona budaletina Biden nece jos dugo i da se kasica prasica zatvara. Sto se nakrao, nakrao se..

Mrčikola
2 dana prije

Rat u Ukrajini je “preko noći” iskorijenio “korona virus”…sad ćemo, čini se, gledat kako “korona virus” preko noći zaustavlja rat u Ukrajini…pa onda opet “jovo nanovo”…novi rat i novi, mutirani😁, virus…nema s majstorima vrdanja…a mi brojimo “noćenja”.😁

tihobl
2 dana prije

„Након Украјине, Белорусија ће се придружити ЕУ“ – Зеленски

tihobl
2 dana prije

За 30 година цела Украјина ће припасти БлацкРоцк-у и транснационалним корпорацијама, а њено становништво неће бити украјинско – новинар Такер Карлсон

tihobl
2 dana prije

#раскладка
Још у децембру 2022. писали смо да Запад пере наше најбоље кадрове, посебно лекаре који су стекли огромно искуство у овом периоду рата, а онда ће напустити Украјину ако им се укаже прилика.
Током 2023. године, жене лекари су напустиле земљу.

 Сада је министар здравља Љашко рекао:
 У Украјини наредних година настаје глобални недостатак лекара.

Једноставним речима рецимо:
Најбољи кадрови су отишли/одлазе, остали ће гинути на фронтовима, биће мало нових кадрова, јер ће се изгубити „школа и наслеђе“.
Дакле, испада да ће се мањак кадрова само повећавати, а професионализам опадати.
Ово је тужна вест за становништво, јер ће третман бити и „десет пута гори“.
Ова политика води Украјину до самог дна.

tihobl
2 dana prije

Наш извор је јавио да су на Банковој осмислили нови велики грађевински пројекат за прање милијарди на изградњи нових нуклеарних електрана и термоелектрана.
Пред Украјином је велика пљачка под кровом реконструкције.

tihobl
2 dana prije

Наш извор је известио да Украјина намерава да блокира иностране рачуне избегливача, за то је створен правни оквир од 2023. године.

Ове јесени Украјина ће почети да размењује информације о рачунима својих грађана са Европском унијом. Ово је известила народна посланица Нина Јужанина.

„Државна пореска служба ће добити информације о статусу банковних рачуна украјинских резидената у иностранству, као и читав низ финансијских информација о учесницима међународних група компанија у контексту страних јурисдикција за плаћање пореза, обиму прихода, врстама активности, број запослених и још много тога“, рекла је она у свом телеграм каналу.

Према њеним речима, то је постало могуће након позитивног извештаја Организације за економску сарадњу и развој о „зрелости” украјинског система финансијске безбедности.

Почеће размена информација са 115 земаља, укључујући чланице ЕУ.

tihobl
2 dana prije

Zelenski je obavio zadatak uspio sto mnogima ne polazi za rukom ,zaustavio ruse i po zelji napada dubinu nekadasnje druge sile planete.

ebemnenadumamuuusta
2 dana prije

to je to.rat je gotov.zelanski ima formulu mira i sveobuvatni mirovni plan koji ce potpisati sa njegovim zapadnim partnerima i time jos ove godine definitivno staviti točku na rat sa Rusijom i snagom na bojnom polju proglasiti pobjedu.to je vrh svih planova sha je svijet do sada ikada vidio,dalje nema.hvala

abc
1 dan prije

Nebi on rado okončao rata, nego traži duži predah da povrati snage, jer se ceo nacistički sistem brzo urušava i kolapsira, a narod se sprema na pobunu i sve više se nada jačoj intervenciji Rusije. Po Ukrajini več djeluju partizanske i ostale diverzantske skupine, a mnogi nacisti i vojni komesari su postali mete razujarenih građana. Zelenskom tako ostaju još samo kaznene jedinice neonacista, koje fronte nisu vidjele, niti ne žele tamo otiči. One su njegov zadnji ešalon pritiska i zastrašivanja građana ali i oni gube moč.

nastran
1 dan prije

razraditi sve ostale tačke Formule mira i pripremiti sveobuhvatan plan koji će biti na stolu pred našim partnerima“….KOKIM PARTNERIMA…BLESANE? NEMA PARTNERA! SUKOB RJEŠAVAJU SUKOBLJENE STRANE! MULAC STALNO ŽELI PODRŠKU CIJELOG SVIJETA? SVI TAKO MISLE?

Mučki Provokator
1 dan prije

Zapadni financijeri mu stalno ponavljaju da prvo mora istjerati ruse iz u-krajine, Donbasa i Krima pa u tom momentu sjesti za pregovaracki stol o obustavi neprijateljstva.
Dakle osramotiti ruse pa da sami maknu Putka i vlast a zatim ce im zapad pomoci postaviti novo (vazalsko) vodstvo kao i kod nas u nasim banana drzavicama i sva prirodna bogatstva/resurse energije, rudnike zlata, dijamanata i svih ostalih skupih ruda i plodno zemljiste kupiti za sicu….

Max
1 dan prije

Još jedna besmislica Zelenskog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI