Zelenski se drži ‘formule mira’

Zelenski - Ukrajinska protuofenziva
33 komentara

Ukrajina priprema “temelj” za “pravedan kraj” neprijateljstava s Rusijom, prema najnovijoj izjavi njezinog čelnika

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski ustvrdio je da njegova administracija ima za cilj razraditi osnovu za “pravedno okončanje” sukoba s Rusijom ove godine.

U izjavi objavljenoj na X (bivši Twitter) u ponedjeljak, Zelensky je inzistirao na provedbi svoje takozvane ‘formule mira’, koja zahtijeva da Rusija povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje Ukrajina polaže pravo, vraćajući zemlju na stanje nakon stjecanja neovisnosti 1991. granice. Moskva je ranije odbacila plan kao “odvojen od stvarnosti”.

Zelenski je dodao da je još jedna nacija, Bocvana, potpisala priopćenje izdano nakon mirovnog samita u Švicarskoj koje je podržalo otprilike 90 zemalja, uključujući SAD, UK i države EU-a. Brojni važni igrači – poput Kine, Brazila i Saudijske Arabije – odbili su staviti svoja imena u deklaraciju.

Potez afričke zemlje sugerira da se popis “partnera mira za Ukrajinu” povećava, ustvrdio je.

Rusija nije pozvana na događaj u lipnju, dok ga je Kina potpuno ignorirala.

“Naš nepokolebljivi cilj je već ove godine pripremiti prave temelje za pravedan kraj ovog rata. I to je moguće”, zaključio je Zelenski.

Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je vlastiti mirovni prijedlog u lipnju, rekavši da je spreman započeti pregovore kada se Kijev obveže na neutralni status i ustupi svoja potraživanja svih pet bivših ukrajinskih regija i jednog federalnog grada koji su se odlučili pridružiti Rusiji 2014. i 2022. Kijev je odbacio plan kao “ultimatum”.

Čini se, međutim, da najnovije izjave Zelenskog signaliziraju promjenu u odnosu na prethodni stav. U intervjuu francuskim medijima krajem prošlog mjeseca, Zelenski je rekao da bi Moskva trebala sudjelovati na sljedećoj mirovnoj konferenciji zakazanoj za studeni, jer “cijeli svijet želi da oni (Rusi) budu za stolom”.

Povratak Ukrajine na granice iz 1991. je poželjan, ali nije obavezan, istaknuo je, sugerirajući da bi zemlja mogla održati referendum o uvjetima za okončanje sukoba s Rusijom.

Moskva je više puta izjavila da je otvorena za dijalog o okončanju sukoba, ali da joj je teško vjerovati tvrdnjama Ukrajine da je i ona spremna na pregovore.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nedavno je rekao da brojna pitanja – uključujući legitimitet Zelenskog kao šefa države i uplitanje Zapada – moraju biti riješena prije nego što se može započeti bilo kakav suštinski razgovor. Predsjednički mandat Zelenskog završio je u svibnju, a izbori nisu održani zbog izvanrednog stanja.

Zelenski je također potpisao predsjedničku uredbu u jesen 2022. kojom su zabranjeni svi razgovori sa sadašnjim vodstvom u Moskvi.

pregovoriukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 mjesec prije

Zelenski se pohvalio svojom pomoci teroristickim organizacijama u Siriji, Africi …
Pohvalio se kako se njegovi vojnici bore zajedno sa alkaidasima, isilovcima i sl.
Sad su africke drzave pocele raskidati diplomatske odnose sa teroristickom drzavom i planiraju pokrenuti pitanje u UN.

Nego da se vratimo na mirovne pregovore: Zelenski je smislio kako da dodje do potpisivanja mirovnog sporazuma u novembru – zovnuce ruske opozicionare, a Julija Navalni ce potpisati umjesto Putina. Smozvani predsjednik ce potpisati sa samozvanom predsjednicom, a svjedoci ce biti Kamila i Usrulja.

Max
1 mjesec prije

Zelenski lupeta.

tihobl
1 mjesec prije

Jutarnji izvjestaj na temi Drzava EU…

Evo zasto je Zelenski napao Surdzu u Kurskoj oblasti:

Кроз Суџу пролази и гасовод којим је Руска Федерација раније снабдевала Мађарску. Иако је почетак рата великих размера зауставио пумпање гаса кроз овај гасовод, контрола над Суџом даје Украјини још једну симболичну полугу притиска на мађарско руководство.

hiber
1 mjesec prije

Izgleda da su Ukrainci usli u Kurs. Rusi zaboravili napraviti Surovikinovu liniju u Rusiji.🤫

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Zelenkova potpuno nerealna “formula mira” je formula daljnjeg rata bez mogućnosti pregovora sa ruskom stranom, isto kao što EU godinama naoružava Ukrajinu sa milijardama eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći (EPF – European Peace Facility) čija bi brojka mogla doseći 20 milijardi eura u 4 godine.

Orwellowski novogovor kojeg živimo.

tihobl
1 mjesec prije

Nocas su ukropi izvlacili svoje mrtve sa teritorije RF. Analliticari su nagadjali da uklanjaju dokaze agresije na Rusiju. Sad je stiglo objasnjenje zasto su tako azurni u izvlacenju ranjenih i mrtvih:

Западни лекари су стигли у Украјину
Сергеј Лебедев рекао је да су у Сумској области виђена страна медицинска возила величине камиона од пет тона. „Наши лекари кажу да им се донесу лешеви без органа на преглед у мртвачници.“

tihobl
1 mjesec prije

 #Инсайд
Наш извор у ОП-у је рекао да је Сирски затражио дозволу од штаба да пребаци резерве у Курску област како би задржали мостобран и напредовали дубље на руске територије. Првобитни план Генералштаба са неочекиваним ударом није постигао резултате. дубоко у руске територије и угрожавају нуклеарну електрану Курск.
резидент_уа

tihobl
1 mjesec prije

Кремљ је био свестан планова Оружаних снага Украјине да покрену операцију у правцу Курска, што значи да смо намамљени у још једну кампању која се против Украјине користи на међународном колосеку. Амбиције Зеленског са најновијом офанзивом могле би да коштају земљу, а губици ће бити десетине пута већи него у контраофанзиви 2023, коју сада критикују сви стручњаци.
Тайная канцелярия

tihobl
1 mjesec prije

Зеленски су купили имање са виноградом у Италији за 75 милиона евра

Британски певач Стинг, који подржава кијевски режим, продао је кућу компанији Сан Томасо СРЛ, која је у власништву Зеленског и његове супруге

tihobl
1 mjesec prije

Сиријске племенске снаге, подржане од стране Асадове владе, извршиле су напад дуж реке Еуфрат у провинцији Деир Езор; градови Ал Бусеира, Дибан и предграђа Абу Хамама су ослобођени.

Курди из СДФ-а, који су подржани од стране САД, доводе појачања да зауставе напредовање. Племенске трупе подржане од стране Асада приближавају се америчкој бази у нафтном пољу Ал-Омар

tihobl
1 mjesec prije

Харков се припрема за одржавање геј параде поноса и „одавање почасти погинулим ЛГБТ војницима“

Марш под слоганом „Заједно за једнакост и победу“ биће одржан у септембру.

burt
1 mjesec prije

ulgoa Budanova je nejasna jer je prošle godine javno najavljivao ukrainsku protuofenzivu točno na mjestu na kojem je krenula, nakon toga je javno govorio da na graničnom području u harkovskoj oblasti nema ukrajinskih vojnika ni utvrda i time je pozvao rusku vojsku da pređe granicu, i uđu u Ukrajinu, sad ogranizira ukrajinski napad preko granice u Rusiju, Budanov je ili poludio ili vjerojatnije da igra za više strana koje imaju interesa u ovoj situaciji

Darko
1 mjesec prije

Koja je to kretenčina, ostati će bez cijele Ukrajine i pola Ukrajinaca. Pa zar on misli da bi Rusi započeli rat da se vrate na početne pozicije? Započeo je građanski rat i tamanio Ruse na istoku Ukrajine dok nije dobio batine, a sada misli da će proći nekažnjeno.

BanOvan
1 mjesec prije

Možda je ipak bolje da se Zelembać drži, jednom rukom za klavavir, a drugom, za ono, sa čime po njemu svira. To mu bolje ide.

nastran
1 mjesec prije

jedne te iste fantazije

Gad
1 mjesec prije

Drži se on droga raznih. A i milijuna na računima.

Za mir
1 mjesec prije

Opet mu je eu odlučila dati 50 milijardi. 4 je isplaćeno odmah. Napad na civile u Kurskoj oblasti je uslijedio odmah iza toga. 24 civila mrtvi mnogi ranjeni, samostan granatiran.
Nešto prije toga je Rusija pogodila neke vojne ciljeve (kasarne) u ili kod Harkova.
Dok god Europljani ne pitaju svoje političare kako za sve to ima novaca, ali za ceste, željeznice i drugo u vlastitim zemljama nema, to će se nastaviti. Domaću publiku su zaokupili sa multi kulti došljacima. Što dalje, situacija se sve više komplicira.

goran
1 mjesec prije

treba oslobodit kijev od nacista eto šta treba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI