Zelenski smijenio višeg vojnog komandanta

Zelenski
23 komentara

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski smijenio je komandanta Komande združenih snaga svoje vojske, general-pukovnika Jurija Sodola, usred tvrdnji da je Sodolova navodna nesposobnost “ubila više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general”.

Nakon sastanka s vojnim vrhom u ponedjeljak, Zelensky je najavio da će Sodola odmah zamijeniti brigadni general Andrej Hnatov. Zelenski nije precizirao zašto je Sodol smijenjen, ali su pozivi na smjenu generala ranije dolazili iz daljeg komandnog lanca.

Kao komandant Komande združenih snaga, Sodol je nadgledao kombinovane operacije vojske, mornarice i vazduhoplovstva zemlje. U strukturi ukrajinske vojske odgovarao je samo glavnom komandantu Aleksandru Sirskom.

U postu na svom Telegram kanalu ranije u ponedjeljak, vršilac dužnosti komandanta brigade Azov Bogdan Krotevič rekao je da je napisao pismo ukrajinskom Državnom istražnom birou (SBI) u kojem zahtijeva da se Sodol podvrgne istrazi zbog nesposobnosti.

Sodol je “po mom mišljenju ubio više ukrajinskih vojnika nego bilo koji ruski general”, napisao je Krotevič, dodajući da svi ukrajinski uspjesi na bojnom polju “nisu zbog, već uprkos” njegovoj komandi.

Otkako je sukob s Rusijom počeo 2022. godine, Zelenski je u nekoliko navrata odgovorio na neuspjehe na bojnom polju čisteći visoke vojne i političke zvaničnike. Prethodnik Syrskyja, Valery Zaluzhny, otpušten je ranije ove godine nakon što je Ukrajina izgubila – prema Rusiji – oko 160.000 ljudi u prošloljetnoj katastrofalnoj kontraofanzivi. Prošlog septembra, ministar odbrane Aleksej Reznikov je smenjen zbog svoje navodne uloge u velikim korupcijskim skandalima koji su očigledno ometali ofanzivu.

Prošlog mjeseca Zelenski je smijenio brojne političke zvaničnike za koje se smatra da su bliski američkom rukovodstvu u Washingtonu, prije nego što je otpustio svog šefa državne sigurnosti usred navodne zavjere oficira da ubiju više visokih zvaničnika, uključujući i samog Zelenskog.

Sodolova smjena uslijedila je nakon što su ruske snage zauzele desetine gradova i sela u oblasti Harkov – koja se graniči s Rusijom – u iznenadnoj ofanzivi početkom maja. Na cijelom pozorištu operacija, ukrajinske žrtve su porasle od početka godine. Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je trenutne gubitke Kijeva na oko 50.000 mjesečno. Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je ukrajinska vojska izgubila više od 1.900 vojnika samo u subotu kao rezultat ruskih napada duž cijele linije fronta.

SodolukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 dana prije

Još jedan koji je poginuo pa su ga smijenili.

Ija
4 dana prije

Kad svi oko tebe postaju čudni ili nesposobni, tada je vreme da zaviris o zrcalo. Jebiga

tihobl
4 dana prije

Umjesto da bude u Torecku na komandnom mjestu bio je u Odesi i napijao se po kaficima. Rusi su provalili kroz sredinu fronta, tamo gdje je najjaca odbrana i uzeli dva sela uz Toreck. Moram priznati da ni ja nisam ocekvao takav potez. Mislio sam da ce rusi ici na opkoljavanje Torecka i Nju Jorka. Nije cudo sto su i pijani ukrajinci mislili isto.

Max
4 dana prije

On smjenjuje kao na traci.

Lucija, prva
4 dana prije

Ameri pokušali maknut Zelenskog, ali su ih Englezi onemogućili.

ze d
4 dana prije

tko je zelenski?????

nastran
4 dana prije

kupi ljude silom po ulicama i tjera na front..i sad su mu krivi nesposobni generali? a borci puni volje i optimizma..i punih gaća..ne rugam se ali istina!

nastran
4 dana prije

a nek se i on smijeni!

Dušan
4 dana prije

A koliko rusa poginulo u tom periodu ,a koga sve Putin smijenio VIŠE NITKO NE ZNA ,SPISAK JE DUGAČAK DO VLADIVOSTOKA!!!
ALI NEMA VEZE TRODNEVNA SVO ETO TRAJE VEĆ 850 DANA !!!
ČAK SE I PRESELILA U SAMU RUSIJU ,DALEKO OD FRONTE !!!

vanja
4 dana prije

putin nikog ne menja,zajedno na vešala

Zlovenac
4 dana prije

Bolje, da zamijeni dilera.

Steve
3 dana prije

Pa ovom istekla lična poodavno

Gad
2 dana prije

A je l’ to smijenio prije ili nakon što se našmrkao?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI