Zelensky pokreće napad na JD Vancea

11 komentara

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski kritikovao je potpredsjednika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, JD Vancea, kao “previše radikalnog” u svojim stavovima o okončanju sukoba Kijeva s Moskvom.

Komentari Zelenskog objavljeni su po dolasku u SAD, gdje se očekuje da će prisustvovati Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku i sastati se s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući. U razgovoru za The New Yorker, ukrajinski lider je sugerirao da “da Trump zapravo ne zna kako da zaustavi rat čak i ako misli da zna kako”.

Na pitanje o Trumpovom izboru za potpredsjednika, Zelenski je odgovorio: “On je previše radikalan”. „Čini se da je njegova poruka da Ukrajina mora da se žrtvuje“, rekao je Zelenski. „Ovo nas vraća na pitanje troškova i ko ih snosi. Ideja da svijet treba da okonča ovaj rat na račun Ukrajine je neprihvatljiva”, rekao je on.

“Ovo bi bila užasna ideja, ako bi neko to zaista i sproveo, da Ukrajina snosi troškove zaustavljanja rata odustajanjem od svojih teritorija”, rekao je Zelenski, tvrdeći da takav ustupak neće okončati borbe. „To je samo parola“, dodao je. Vance, senator iz Ohaja, protivi se nastavku finansiranja Ukrajine od strane SAD-a i glasao je protiv zakona o pomoći od 61 milijardu dolara koji je Kongres usvojio ove godine. On je tvrdio da je novac poslat Kijevu samo podsticao „najkorumpiranije rukovodstvo i vladu u Evropi“, bez postizanja cilja okončanja sukoba.

Trenutna politika Washingtona je ‘baciti novac na ovaj problem, nadamo se da će Ukrajinci uspjeti postići vojnu pobjedu’ za koju čak i Ukrajinci govore ‘ne možemo postići’, rekao je Vance bivšem američkom mornaričkom SEAL-u i CIA-inom izvođaču radova Shawnu Ryanu u intervju ranije ovog mjeseca. Vance je 2022. godine rekao da ga “zaista nije briga šta će se desiti s Ukrajinom na ovaj ili onaj način”, navodeći da je više fokusiran na domaća pitanja poput ilegalne imigracije i krize fentanila.

Vance je podržao Trumpovu tvrdnju da će okončati borbe isključivo diplomatskim putem. On je sugerisao da bi to naselje moglo da liči na “sadašnju liniju razgraničenja između Rusije i Ukrajine” i da uključuje “demilitarizovanu zonu”. On je takođe tvrdio da Rusija treba da dobije „garanciju neutralnosti“ od Ukrajine, koja bi, zauzvrat, trebalo da se odrekne planova za pridruživanje NATO-u.

Vizija republikanskog senatora je oštar kontrast u odnosu na trenutnu američku administraciju, koja smatra da bi mirovni sporazum s Moskvom trebao biti sklopljen pod Kijevskim uvjetima. Bidenova Bijela kuća insistirala je da SAD treba da podrže Ukrajinu oružjem i novcem “koliko god bude potrebno”.

Zelenski je u međuvremenu tvrdio da je mirno rješenje moguće samo ako Rusija prizna svoje granice iz 1991. godine. Moskva je više puta govorila da je takav zahtjev potpuno neprihvatljiv.

JD VenceukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 sati prije

Bravo Zelensky, čovjek koji štiti svoju državu i njezin interes a ta je definitivno na zapadu i ne kod nekih starih komunjara.

Warrior
1 sat prije

Čovjek koji je spolovilom svirao klavir a sada fura vojne uniforme gdje god ide.čovjek koji je obećavao dogovor sa Rusima u predizbornoj kampanji a onda mu britanska kruna i zionisti iz Washingtona počeli voditi politiku.i on govori o radikalima!😲🙃

denis penis
1 sat prije

Ideja da svijet treba da okonča ovaj rat na račun Ukrajine je neprihvatljiva”-ma nemoj.Sami ste se 2019 zajebali upuštanjem u ovo sranje.Sad prosjak zeleni ide po svijetu sa napisanim planom pobjede u kojem stoji što bi sve trebali drugi napraviti da bi pobijedio?!

tihobl
1 sat prije

I Srbija podvukla rep sve se manje kurci oko podrske Rusiji a ovaj nas pjevac ce dok jos nakupi bogatstva samo nestati ali ni on nece u Rusiju. Gore skladista u Rusiji cime ih ukri unistavaju veliko je pitanje i gdje je ruska PVO.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI