Zemlje EU će Ukrajini dati više tenkova

Boris-Pistorius-rat-u-Ukrajini
25 komentara

Njemački ministar obrane Boris Pistorius najavio je planove za isporuku 77 modela Leopard 1A5 iz doba Hladnog rata

Njemačka će, zajedno s Danskom i Nizozemskom, Ukrajini isporučiti još 77 tenkova Leopard 1A5 iz vremena hladnog rata, najavio je ministar obrane Boris Pistorius. Osim toga, Berlin Kijevu namjerava isporučiti dodatnih dvanaest samohodnih haubica PzH 2000, rekao je.

Kancelar Olaf Scholz odobrio je isporuku tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini još u siječnju 2023. Iako je broj tenkova koje je Kijev u međuvremenu izgubio nepoznat, ruska vojska je objavila brojne videosnimke koje pokazuju uništavanje opreme.

Pistorius se u petak sastao s Vladimirom Zelenskim na sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj. Zelenski je osobno prisustvovao u pokušaju da dobije više pomoći za obranu od svojih zapadnih podupiratelja. Njemački ministar uvjerio je svog čelnika da Berlin “ostaje u kontinuiranom procesu isporuke Ukrajini”.

Pistorius je procijenio da je Njemačka, zajedno s Danskom, Ukrajini već isporučila 58 tenkova Leopard 1A5, au bliskoj budućnosti treba isporučiti još 77 komada ove opreme.

“U Ukrajinu ćemo isporučiti dvanaest modernih haubica PzH 2000, a očekuje se da će šest stići u zemlju do kraja ove godine”, dodao je Pistorius.

Nadalje je rekao da protuzračna obrana ostaje ključno područje za Kijev i da je potrebno više opreme za bolju obranu od ruskih raketnih napada. Prema ministrovim riječima, Njemačka financira kupnju dvanaest sustava protuzračne obrane IRIS-T koji će biti isporučeni u Ukrajinu. Štoviše, Berlin je obećao više sustava srednjeg i malog dometa, uključujući više od 60 samohodnih protuzračnih topova Gepard.

Pistorius je također ustvrdio da je od studenog 2022. više od 16.000 ukrajinskih vojnika obučavano na njemačkom tlu.

Sredinom srpnja bavarski dnevnik Munchner Merkur, pozivajući se na vladine podatke, ustvrdio je da je Njemačka u tajnosti isporučila Ukrajini “golemi” paket obrambene pomoći između kraja lipnja i početka srpnja. Paket je navodno uključivao deset tenkova Leopard 1A5, među ostalim hardverom.

Mediji su tada također tvrdili da Berlin planira poslati još 85 istih tenkova u Ukrajinu do neodređenog datuma u sklopu zajedničkog projekta s Danskom.

Moskva dosljedno upozorava da isporuke zapadnog oružja Ukrajini služe samo za produljenje krvoprolića, bez promjene tijeka sukoba.

Boris PistoriusTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jedini Najpraviji Zmaj!
9 dana prije

Biće posla za sakupljače sekundarnih sirovina u bivšoj Ukrajini.

Subaru avatar
9 dana prije

Svi na planetu moraju tate stvora miljenicu hazariju cvaj (drugu miljenicu, prva je rozmarina beba) štiti i braniti i ginuti za nju više nego rođenu djecu.

sengo
9 dana prije

Ukrajina ze bori za Njemacku a ne za sebe.

trolling queen
9 dana prije

Pa, zar vam nisu rekli sami Ukrajinci kako od tih starudija imaju više štete nego koristi? Hajde više, moronski ratni huškači – marš u kućice!!

denis penis
9 dana prije

je taj pizdorius skroz popozdijo!

Schwarze Hunderte
9 dana prije

Samo gume da napumpaju . Evo . Odmah !

Zlovenac
9 dana prije

Nema Njemačka nikakvih problema kod kuče. Sve jim u najboljem redu…, VW, Thyssen Krup, BASF….

tihobl
9 dana prije

 Русија: у Самари развијен најлакши предајник на свету за одржавање везе са пико и куб-сателитима
Инжењери Високе аерокосмичке школе (ПИАШ) Самарског универзитета С.П. Королева, развили су микро-предајник за космичке апарате ултра-малих димензија. Уређај има масу од свега 15 грама, где по својим техничким карактеристикама апсолутно не заостаје за својим габаритнијим аналозима.
Предајник је намењен за минијатурне космичке апарате – пикоспутнике TinySat (димензија 5×5 cm) или кубсатове PocketQube (димензија 5x5x5 cm).

ime
9 dana prije

koja je ovo godina? 1930 ili 1941?

Gost
9 dana prije

Zemlje EU neka se okrenu sebi jer gospodarstvo i kupovna moć građana tone kao Titanik

Tupko Glupko
9 dana prije

Leopard 1A5 je inače njemački tenk koji se proizvodio od 1965. do 1984. godine, a dizajniran u razdoblju od 1956. do 1961. godine.
Ukri opet primaju zahrđalo željezo staro između 40 i 60 godina.
Probni letovi prvih F-16 borbenih aviona napravljeni su prije točno 50 godina.

Max
9 dana prije

To je prestaro i prastaro.

Tupko Glupko
9 dana prije

Dizajn iz 50-ih, u serijskoj proizvodnji od 60-ih, zadnji proizvedeni iz 1984.
Lagan, ali tankog oklopa (maksimalno 70 mm).
Nedostatak rezervnih dijelova.

I prošle godine su im Nijemci i Danci slali ove tenkove, pola ih nije ispravno radilo.

Zanimljivo da je trgovac oružjem Freddy Versluys prije 5 godina kupio 50 ovakvih tenkova od Belgije kao vojni otpad, a onda ih je prošle godine kupila jedna europska zemlja (čije ime ne smije reći jer je tako navedeno u ugovoru o prodaji) koja ih je proslijedila Ukrajini.

Darko
9 dana prije

Stvarno Rusi moraju opet pregaziti fašističku Njemačku koja je opet digla glavu.

gogo
8 dana prije

kasnije će od EU da si naplate kao da su nove poslali

Noname
8 dana prije

Sada je vrijeme da se razgovara o tome kako ubrzati kraj rata u Ukrajini, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.
“Vjerujem da je sada trenutak kada trebamo razgovarati o tome kako možemo brzo izaći iz ove vojne situacije i doći do mira”, rekao je u intervjuu za televiziju ZDF.
Scholz je također rekao da bi Rusija trebala sudjelovati na drugom summitu o Ukrajini, navodeći svoj nedavni razgovor sa Zelenskim, za kojeg je kancelarka rekla da se slaže.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI