Američke trupe napuštaju Al-Tanf u Siriji

Baza Al-Tanf
55 komentara

Jučer je vojni portal Avia objavio snimku povlačenja američkih trupa iz Sirije. jedinstveni video, gdje možete vidjeti kako je američka vojna oprema napušta teritorij Sirije. Izvor izvještava da je video snimljen na sirijsko-iračkoj granici, stoga je u početku priopćeno kako se može pretpostaviti da je američka vojska počela povlačiti trupe iz regije Al-Tanf, ali ova vijest nije službeno potvrđena od strane Pentagona.

Zbog loše kvalitete videa, na njoj se može vidjeti samo konvoj vojnih kamiona, ovo kretanje snaga upućuje na činjenicu da su namjere američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojske iz Sirije bile ozbiljne.

VIDEO – Snimka američkog konvoja u odlasku iz Al-Tanfa

Između ostalog, lokalni izvori navode kako se američke vojne baze u Siriji također počinju demontirati. Borbeno zrakoplovstvo se prebacuje na područje susjednog Izraela, Jordana i Iraka, ali su ranije u Washingtonu naglasili “da će i dalje napadati ISIL koji je ostao na Bliskom istoku sljedeća dva do tri mjeseca”, iako je Trump izjavio da je preostalo najviše mjesec dana za uništenje terorista.

S obzirom na činjenicu da američka vojska napušta regiju Al-Tanf, analitičari ne isključuju mogućnost da će ovaj dio Sirije uskoro biti pod kontrolom sirijskih vladinih snaga, čak i bez prisilnog zauzimanja. Naime, takozvane Sirijske demokratske snage, koje se protive sirijskim vlastima, odjednom su počele govoriti o potrebi stvaranja saveza sa sirijskim vladinim snagama, kako bi se odbila prijetnja napada Turske.

Američki mediji, pozivajući se na anonimne izvore u Pentagonu i terenske zapovjednike militanata koji surađuju s američkom vojskom, kažu da su Sjedinjene Države već počele pripreme za zatvaranje baze u Al-Tanfu.

Sjedinjene Države će zatvoriti bazu u Siriji, piše BuzzFeed u četvrtak.

Specijalne snage bit će povučene iz baze At-Tanf, blizu sirijske granice s Jordanom, potvrdio je zapovjednik militanata u tom području Muhammad Al-Tallah.

Ovi su događaji dio veće odluke Donalda Trumpa da napusti Siriju. Sirijske demokratske snage, koje su imale potporu Sjedinjenih Država, objavile su prošli petak svoju pobjedu nad teroristima Islamske države u gradu Hajinu na Eufratu, posljednjem većem gradu koji je bio pod kontrolom terorista takozvane Islamske države. ISIL i dalje drži uski teritorij uz sirijsko-iračku granicu na sjeveroistoku zemlje.

Al-Tanf
FOTO – Područje Al-Tanfa okupirano od strane američkih trupa i skupine islamističkih militanata

Rusija je često osuđivala američku prisutnost u Al-Tanfu, a sada ruski dužnosnici navode kako će odlaskom američkih trupa biti moguće uspostaviti mir u tom području.

Povlačenje američkih vojnika iz Al-Tanfa bi ujedno značio prestanak postojanja takozvane “Nove sirijske vojske”, budući da ova skupina koju je osnovala CIA ne bi imala slobodno područje za svoje aktivnosti na nekontroliranim dijelovima sirijsko-jordanske granice.

Po odlasku američkih snaga, ova manja skupina može biti predana turskoj vojsci u Idlibu ili Jarabulusu. Malo je vjerojatno da će Sjedinjene Države biti zainteresirane za daljnje držanje ove islamističke skupine u Jordanu, budući da Amman obnavlja diplomatske odnose s Damaskom.

Sjedinjene Države su operaciju na području Al-Tanfa pokrenule u ljeto 2016. godine, kada je iz ovog područja takozvana Nova sirijska vojska pokrenula ofenzivu na ISIL u Al-Bukamalu, koja je završila potpunim porazom i bijegom američke marionetske skupine preko cijele pustinje.

Kasnije se u Al-Tanfu podigao vojni kamp, gdje je bilo raspoređeno do nekoliko stotina pripadnika američkih i britanskih specijalnih snaga, te oko 1000 do 1500 militanata, pojačanih američkim sustavima protuzračne obrane MLRS.

Glavna svrha baze nije bila borba protiv ISIL-a, nego da se barem vrši neizravan pritisak na takozvani šiitski koridor Teheran-Bejrut, budući da je Iran prestigao Sjedinjene Države u utrci do granice s Irakom.

SAD su, naravno, ustrajavale u okupaciji ovog teritorija, ali on sada nema nikakav strateški značaj. Osim toga, sve je teže skrivati humanitarnu katastrofu u izbjegličkom kampu Al-Rukban, a SAD na mogu objasniti što zapravo rade u Al-Tanfu i zašto sprečavaju civile da se vrate u svoje domove i drže ih taoce u okupiranom području.

Povlačenje američkih vojnika iz Sirije će zatvoriti neslavnu stranicu “južnih operacija” Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Za Siriju će obnova kontrole nad Al-Tanfom značiti preuzimanje kontrole nad cijelom granicom s Jordanom, što će dramatično smanjiti dotok oružja i militanata u Siriju.

Odluka Sjedinjenih Država je logična, jer više nema smisla držati Al-Tanf, ako snage napuštaju sjevernu Siriju.

ISILIslamska državaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

Ovo je prava bježanija.. Brzi su od tvitera..

Ivo
5 godine prije

Ameri su praktični ljudi. Bez zračne nadmoći ne ratuju, a nju nemaju. I oni i čuvari susjednog konclogora su ispravno zaključili da S 300/400 ipak vidi njihove stealth igračke i zaključili da je pametnije bombardirati neka zaostala plemena u Africi.

Doduše, još uvijek očekujem potvtdu od ‘red line’ burta da li je to istina, jer r je on u posjedu informacija da ameri nikad neće napustiti Al tanf, kao ni Siriju.

Baba
5 godine prije

LOGIČNO uljepšaste mi dan. 🙂

Riddick
5 godine prije

E pa dosao je i taj dan, da vas vidim sada svi oni koji ste govorili Amerikanci nikada nece napustiti Al Tanf i kako ce samo ratom moci da oslobode Al Tanf…
Gde ste misevi?
Sta bi ovo?

Laki Topalović
5 godine prije

Dok se ne demontira baza, a ljudi iz kampa Rukban ne potvrde, ne bi volio biti zloguki prorok, ali su oni još uvijek tamo. Međutim, kao što je u prošlom tekstu o Siriji napisano. Nijedna američka baza u Siriji nije od solidnog materijala i sve su manje ili više kao ova na slici. Jedan i dva prstena ovih veća s pijeskom, a unutra šatori i kontejneri, tako da sve mogu ostaviti u dva dana. Samo pokupe oružje i opremu i odu.

Trubadur
5 godine prije

Izuzetno značajno povlačenje….. Al Tanf, glavna kontrolna tačka, Šiitskog polumijeseca… Glavna regrutna baza za napade tako na Palmiru svojedobno, Al-Safu pa i popunjavanje ISISovca na istočnom brijegu Eufrata…… I glavni logistički ulaz u Siriju, za ISIS….Posle oslobažanja kompoletnoh juga Sirije uključno sa Daarom, nekoliko gubi značaj, pa ipak…

Jole
5 godine prije

Kod sličnih situacija kao što je ova treba stati i razmisliti.Odlazak Pentagona iz Sirije,nije nikakav jednostrani akt.Yenkiji se niotkuda ne povlače iz čistog mira.To je kompenzirano na drugoj strani.Teško je to nepovezati sa koncesijama prema Turskoj i zauzvrat njen povratak u krilo NATO pakta,To će u konačnici vrlo vjerovatno rezultirati novim zaoštravanjem između Rusije i Turske,a stvari treba povezivati geostrateški sa Crnim morem i Ukrajinom.

Laki Topalović
5 godine prije

U intervjuu za Al-Monitor je ovaj Mohannad al-Talaa , zapovjednik skupine Maghawir al-Thawra u Tanfu, rekao da je tamo samo 150 Amerikanaca, dva iz “arapskih zemalja” i nekolicina drugih. To je baza samo za politički pritisak bez ikakvog vojnog značaja. Sad , držati je bez veze, da igraju badminton u pustinji, par stotina Amera, nekoliko Francuza i Britanca i ovih samo 300 , prema vijestima koje je objavio NBC u desetom mjesecu, kakvog ima smisla?

njonjo
5 godine prije

Ne viči “hop dok ne skočiš” ili obratno. Pojma nemam. Zato polako s zaključcima.

Kajzer Soze
5 godine prije

U svemu ovome poslije Kurda nejveći pušioničari bit će Francuzi koji su se kurčeći poslali nešto svojih snaga u Siriju misleći da će ameri tamo ostati vječno 🙂

Mercury
5 godine prije

Interesantno kako smatraju da je putovanje po mraku sigurnije…

Alen
5 godine prije

Krecu ostavke..
US Envoy for Anti-Daesh Coalition Reportedly Resigns Over Syria Pullout

stefano
5 godine prije

Slučajno sam gledao prije dan ,dva na hrt4 emisiju gdje je bio gost novinar iz sirije.Čovjek živi u hrv,ali odlazi u siriju i upoznat je sa situacijom tamo . Predvidio je sve sada događaje i tvrdi da će u buduće sirija imati veliki problema sa turskom i da to bez rata teško može proći, to je i razlog povlačenja amera

Chichiriba
5 godine prije

meni mirisi na vece sr*nje u slucaju iznenadnog i brzog izvlacenja neprijateljskih trupa iz okolice…

Max
5 godine prije

Usa vojne trupe odlaze i to je gotova stvar, ostaje cia i druge sluzbe zajedno sa sluzbama ostalih vazala u manjem ili vecem broju. Takodjer pri ruci ce im ostati i “demokratske snage” da se po potrebi jave s kojom auto bombom ili atentatom.

burt
5 godine prije

sve je to igra u koju su uključeni Turska, islamisti, Izrael, NATO, SAD, Kurdi, ni turska ni kurdska strana nemaju namjeru vraćati teritoriju Assadu i njegovoj vlasti, Erdogan hoće što više teritorija a Kurdi su spremni da pruže otpor i Assadu i Turskoj, ne može Trump donijeti neku sudbinsku odluku ako je cijela vojna i civilna struktura oko njega protiv, dolaze vijesti pa neki govore da se radi o paničnom povlačenju, bježaniji, podvijanju repa, to je sve pogrešno, neki su opet prerano proglasili pobjedu, Erdogan čestita Trumpu a on prvi dijeli Siriju u federalizam

Miller
5 godine prije

Siizam i Iran su 1000 puta opasniji od ISIL -a. Ameri ce se jos duuuugo sjecati Trampa. Svako carstvo prije ili kasnije dobije svog Nerona

Abcnormalan
5 godine prije

Sprema se mozda velika frka, zidovi su losi luzeri…. Mozde se ipak usude napasti siriju cak sve to pretvoriti u sukob visokog intenziteta, ici do kraja… Makar su rusi tamo, a to znaci veliki cirkus….. Tako da ameri kupe prnje… Nadam se da nisam u pravu

Damir
5 godine prije

Iako ovo iznenadno povlačenje Amerikanaca iz Sirije na prvi pogled djeluje pozitivno i ohrabrujuće za budućnost te zemlje, mene ustvari zabrinjava. Ne vidim da je to posljedica neke velike promjene u američkom ponašanju nego je, dapače, znak veće nevolje koja slijedi. Njihove jedinice u Siriji su slabe, neutvrđene, bez velike podrške, a opkoljene neprijateljskim snagama. No, do sada su sasvim fino opstajale u tom okružju pa su tako mogle i dalje. Ali ako Amerikanci računaju na daljnju eskalaciju sukoba s Rusijom (Ukrajina) i Iranom, tada će njihovi vojnici u Siriji, a očito i u Afganistanu, postati pravi glineni golubovi za sve neprijatelje u okruženju. Mislim da je to razlog zašto ih sada povlače, jednostavno konsolidiraju svoje snage povlačeći one najranjivije, najizloženije. Ako se dovoljno zamjere Rusima u Ukrajini, tko će ih zaštititi u Siriji? Koliku cijenu su spremni platiti za zračni kišobran za 2000 vojnika uz sve one S300, S400,… Čitaj više »

Damir
5 godine prije

Eh da, i Iranci su Amerikancima pokazali da se ne šale kada su prije nekoliko tjedana raketirali ISIL-ove položaje kod Al Bukamala koji su samo nekoliko kilometara udaljeni od američkih. Ispalili su vrlo precizne balisticke rakete direktno iz Irana (udaljenost oko 500 km), a navodno su koristili i napadacke dronove, one “nevidljive” kopije američkog Sentinela, kojeg su zarobili 2011. god. Iranci su tim napadom pokazali da je sigurnost američkih vojnika u Siriji (a svakako i u Iraku i Afganistanu) potpuno ovisna o Iranu. To je zato jer su američki proturaketni sustavi vrlo neefikasni, što se jasno vidi iz saudijske nemogućnosti obrane (koristeći amer. sustav Patriot) od pretpotopnih i improviziranih raketa kojima ih Jemenci obasipaju, a također iz posve nezadovoljavajućih rezultata izraelskih sustava Iron dome protiv primitivnih raketa što ih Hamas ispaljuje iz Gaze. Osilni i prepotentni vuk bi se mogao iznenaditi kad shvati da i njegove žrtve imaju zube i… Čitaj više »

nikud nikam
5 godine prije

Za sve one koji očekuju Amer iz Sirije na Balkanu informacija da na Kosovu već odavno postoji baza pod imenom Bondsteal i da je to najveća baza izgrađena van Amerike poslije Vijetnama. Prostire se na površini od 360 000 kvadrata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI