Američki novinar zna kako najlakše dobiti WW3 – Kina i Rusija su to predvidjeli 2013.

buducnost treci svjetski rat leteci tenk
27 komentara

Uz sva moderna oružja, obnovljene ratne flote, hipersonične projektile i bespilotne podmornice, dok o interkontinentalnim balističkim projektilima, konvencionalnim ili nuklearnom ne treba posebno govoriti, Steve Weintz za The National Interest piše kako postoji “glupo jednostavan način za pobijediti u Trećem svjetskom ratu”. Weintz tvrdi “kako je dovoljno presjeći optičke kabele i pobjeda je osigurana”.

Naime, dovoljno je presjeći internetske optičke kablove i imate vrhunsko oružje koje će onemogućiti djelovanje kibernetičkih oružja, što je dovoljno za pobjedu, uvjeren je Steve Weintz.

“Ako želite voditi hibridni rat, napad i smanjenje borbene moći protivnika, ali bez prekomjernog angažmana, tada vam  rezanje podvodnih kabela u dubini daje vrlo moćno oružje. Rezanjem podvodne mreže ćete zaglušiti i oslijepiti svog protivnika. Prerežite internetske kablove i imate vrhunsko oružje za onemogućavanje neprijateljske kibernetičke sile”, piše The National Interest.

“Kada se jednog jutra u srpnju 2015. U podmorju između otočića Saipana i Tiniana u području Sjevernih Marijanskih Otoka odlomila stijena, prerezala je jedan optički kabel koji arhipelag povezuje s globalnom mrežom. Zaustavljeni su letovi zbog nemogućnosti rada kontrole zračnog prometa. Nisu radile automatske blagajne i prekinute su sve internetske i telefonske veze. Za otočane su ovo bili strašni učinci slični onome kakav bi uzrokovao kibernetički napad. Tajvanski brod je na kraju popravio kabel i obnovio vezu, ali je ovo bio prekid zbog obične prirodne pojave. Koliko bi štete pretrpjela bilo koja zemlja, ako bi njezin neprijatelj to u dubokom moru učinio namjerno i sa zlim namjerama?”, pita se Steve Weintz.

Iako se često spominje kuda prolaze, činjenica da najveći dio internetskih aktivnosti putuje uz podvodne kabele koji nisu registrirani u javnosti. S druge strane, bezbrojni sateliti koji kruže nebom mogu locirati infrastrukturu na kontinentu i milijune kilometara starih bakrenih telefonskih telefona iz XX stoljeća, ali ne mogu uočiti internetski prometa na Zemlji koji teče kroz kablove od optičkih vlakana u dubokom moru.

“Sve što se može uočiti su internetske infrastrukture u hladnim dijelovima unutarnjeg prostora i na vrlo malo mjesta na kopnu. Ako želite iskoristiti ovo oružje, vaši zamišljeni ciljevi su “onshore” infrastruktura i kablovi do dubokih voda u moru, a SAD su razvile izvrsne sposobnosti za pristup podvodnim objektima”, uvjeren je Steve Weintz.

Najbolja američka špijunska tehnologija je tijekom Hladnog rata prisluškivala komunikacija sovjetske mornarice putem podvodnog kabela ’70-ih i ’80-ih. Prije nego što je operacijom “Ivy Bells” razotkriven sovjetski špijun Ronald Pelton, njegove tajne akvanautičke špijunske podmornice i nuklearni “bug” su ispisale špijunsku povijest.

“Međutim, ako biste željeli voditi hibridni rat i poraziti neprijatelja s malo izravnog angažmana, tada bi sposobnost rezanja podvodnih kabela, gdje želite u dubini,  bila vrlo moćno oružje. Smanjile mi se podvodne mreže komunikacije i oglušio protivnik. Prerežite internetske kablove i imate vrhunsko oružje protiv kibernetičkih i drugih oružja neprijatelja”, piše The National Interest.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća su SAD ostvarile veliki napredak pomorskih sposobnosti i uznemirile Sovjete. Da su bi Amerikanci imati satelite za otkrivanje infrastrukture u navodno nevidljivim dubinama, njihove podvodne aktivnosti bi bile izravna prijetnja sovjetskoj sigurnosti.

Zbog ’60-ih i podvodnog djelovanja, posebnim programom SEALAB i njegovim misijama za traženje brodova “USS Thresher”, “USS Scorpion” i izgubljenu hidrogensku bombu i novi pristup podmornicama, ostvario se podvodni san admirala Hymana Rickovera.

Sovjetska podmornica projekt 675 Echo II
FOTO: Ilustracija, Sovjetska podmornica projekt 675 Echo II

Pokrenut 1968. godine, NR-1 je bio čudo američke genijalnosti – nuklearna minipodmornica koji je mogla roniti na dubini od preko 3 000 stopa i ostati tamo tjednima.

U kasnijem Hladnom ratu, SSSR je razvio vlastite vrlo sofisticirane podvodne sposobnosti. Sovjetski ciljevi su bili SOSUS podvodni hidrofonski sustav američke mornarice, koji je na dubinama do 12 000 stopa kroz Atlantik išao od Grenlanda do Velike Britanije. Od titana i  primjenom nuklearne tehnologije je Sovjetski Savez izgradio nekoliko konkurenata američkom NR-1.

Ruska Federacija je naslijedila svu tu imovinu i odjele Ministarstva obrane koji su nadzirali te programe. Ruski tajni sustavi u dubokom moru preživjeli su kolaps Sovjetskog Saveza, a dobivali su sredstva čak i tijekom teških godina tijekom devedesetih. Čak i kada su Sjedinjene Države NR-1 poslale u mirovinu, Rusija je poduprla svoje aktivnosti u dubokom moru.

Između kolovoza i listopada 2012. je ruska arktička ekspedicija mapirala morsko dno Arktičkog oceana kako bi pronašla resurse i odredila pomorske granice. Istraživačka podmornica je postavila malu rusku zastavu na dnu oceana, na oko 13 200 stopa od Sjevernog pola, kako bi označila ruske vode.

“Istraživačka podmornica je zapravo bila jedna od ruskih tajnih dubinskih sredstava, nuklearno mini-podmorničko oružje “Lošarik”, tvrdi Steve Weintz, citirajući analizu jednog od blogera koji je na internetu objavio svoja zapažanja i detalje o ruskoj podmornici.

“Lošarik” se do svojih ronilačkih mjesta prevozi u utrobi velike nuklearne podmornice “Orenburg”. Tada su oba plovila bila “zauzeta”, na temelju čega je spomenuti bloger zaključio da je “Orenburg” prevozio “Lošarik” i ispustio ga na mjesto gdje je navodno ronio na velikim dubinama Arktika.

“Orenburg”  je nedavno iznenadio norveške znanstvenike, tako što se odjednom pojavio ispod zaleđenog mora, nakon što je radio tko zna što”, nastavlja Weintz.

“Nije imao opremu za znanstvena istraživanja i ekstrakciju minerala, ekstrakciju. S druge strane, mi smo svjetski stručnjaci u istraživanjima dubokih voda i treniramo svoje posade za ove zadaće kao što treniramo astronaute. Ako im mi ne osiguramo posao, Rusija će vjerojatno izgubiti ovu visoko kvalificiranu radnu snagu”, za The National Interest je navodno rekao jedan ruski izvor.

Uz “Lošarik”, sestrinsku podmornicu “Nelma” i dva batiskafa, “Rus” i “Konzul”, posebni odjel ruskog Ministarstva obrane zapovijeda najvećom flotom ove vrste podmornica i plovila u dubokom moru na svijetu. Bilo da je domaće proizvodnje ili iz uvoza, ta se imovina može tiho preseliti unutar same Rusije. U kombinaciji s rastućom podmorničkom flotom i specijalnim mornaričkim snagama, Rusija je trenutno vrlo moćna za podvodno hibridno ratovanje. Nadajmo se da će siti slučaj biti s američkom mornaricom”, zaključuje Steve Weintz.

Za kraj ipak treba podsjetiti kako stručni suradnik časopisa The National Interest ne dolazi iz redova vojske i suradnik je brojnih publikacija, među kojima i War Is Boring, pisac je, redatelj, umjetnik i animator. Stoga mu možemo oprostiti činjenicu što nije upoznat s planovima skupine BRICS, prije svega Rusija i Kine, kada je 2013. dogovoreno polaganje podvodnog optičkog kabla koji bi povezivao ruski grad Vladivostok s Kinom, Indijom, Južnom Afrikom i Brazilom. Kasnije je 2015. Kina odlučila ovaj projekt ujediniti sa svojim mega-projektom “Novog puta svile” u okviru kojega Kina želi položiti 39 000 kilometara optičkog kabla koji će povezivati BRICS i cijeli svijet.

No, velika se važnost daje i kopnenim dionicama, do kojih se ne bi moglo pristupiti i jednostavno prerezati optičke kablove i dobiti rat, kako zamišlja Steve Weintz. Ovi dijelovi uključuju povezivanje Kine s Rusijom, Mongolijom i zemljama Središnje Azije.

Veliki broj projekata je već u tijeku izgradnje. 2006. je telekomunikacijski div ZTE od Afganistana dobio posao da uspostavi prvu mrežu globalnu optičkih kabela, iste godine kada je Huawei dobio ugovor od vlade Tadžikistana. No, ako ovo izgleda malo, Kina i Rusija su se udružili u izgradnji velikih kopnenih telekomunikacijskih veza diljem Euroazije, uključujući najdužu kopnenu kabelsku vezu na svijetu, Trans-Europe Asia (TEA), te mrežu Europa-Rusija-Mongolija i Kina, službeno TransEurasian Information Superhighway (TASIM) i vezu Diverse Route for European and Asian Market (DREAM). Posljednji projekt je ambiciozni euroazijska optička komunikacijska kopnena veza čije je pokretanje u listopadu 2013. najavio ruski MegaFon i bit će biti s opremom kineske kompanije Huawei.

Nadège Rolland u travnju 2015. za The Diplomat piše kako je veliki broj projekata u izgradnji, ali Kina ne objavljuje podatke o položenim optičkim kablovima, posebno ne o rutama kojima prolaze. Kopneni dio je važan zato što povezuje gotovo sve partnerske zemlje euroazijskog područja i zbog toga se čini besmislenim tražiti optičke kablove na veliki dubinama, kako bi ih se prerezalo i pobijedilo u Trećem svjetskom ratu. Povezivanje Kine, Rusije i partnerskih zemalja optičkim kablovima na kopnu, odnosno pod zemljom, stvara kibernetičku utvrdu koju je, ako se isključi od ostatka svijeta. U slučaju krize ili napada, ovakva neovisnost jamči nesmetano funkcioniranje obrane i svih usluga potrebnih građanima. Dakle, čak i  ako zaživi ideja Weintza o izgradnji podmornica i satelita koji će otkrivati optičke kablove, čime bi se omogućilo njihovo rezanje i nanošenje velike štete neprijatelju, SAD bi samo trošile sredstva uzalud, jer su Kina i Rusija, uz ostale partnere, polaganjem optičkih kablova na kopnu ujedno osigurali sigurnost internetske i telefonske komunikacije, ali ne samo.

No, kao što sam Weintz kaže, ideja je glupa i jednostavna, iako bi mogla biti moćno oružje, nakon čega je napravio interesantan članak, ne znajući da su američki “neprijatelji” to već predvidjeli i rade na izgradnji i kopnene i podvodne potrebne infrastrukture.

The National Interest / CFR / The Diplomat

3. svjetski ratIvy Bellsnovo oružjeSEALABSOSUSTreći svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nije bitno tko
6 godine prije

Prerežeš kablove in Amerika gubi rat.

Markec
6 godine prije

Sori za off-topic, ali je li ja to dobro vidim ili nema više ISIL-ove enklave kod Golana?!

Pero
6 godine prije

Podvodni kablovi,a? A ja mislio da se satelitima sve danas salje. Bas sam naivan…

shumadinac
6 godine prije

Ima još bolje – zapali neprijatelju fabriku toalet papira i u “velikom je sranju”…
Pomagaj Umpah, ti si za ove teme stručniji 🙂

Iza_horizonta
6 godine prije

Moj lični favorit su glumci iz Hari Potera koji prijete da će upotrijebiti magiju da zbace Trampa sa vlasti, i tu je najbolje što to oni stvarno misle 🙂 🙂 Vrijedi pomenuti i Švarcnegera koji je umislio da je Terminator i kapetana Ameriku koji se baš uživio u ulogu 🙂 … a ti novinari što nešto trtljaju i misle da mogu uticati na stvarnost i nije nešto zabavno 🙂

nizzde
6 godine prije

Rat dobiva onaj tko ima resurse za nahraniti stanovništvo i vojsku .

Kajzer Soze
6 godine prije

Student je presjekao kablove !

tuf
6 godine prije

SAD-u rezanje optickih kablova nije strano s obzirom da su to vec napravili Iranu u periodu kada je htio pokrenuti energetsku burzu koja nije zasnovana na dolarima.
Dakle, iskustva imaju.
Drugi par carapa je tko vise projicira vojnu silu prekooceanski – SAD ili Rusija i Kina ?
Rusija i Kina su primarno defenzivne drzave i njihova vojna infrastruktura je vecinski bazirana na vlastitim teritorijima; velika vecina vojnih komunikacija ide po vlastitom terenu, ne po moru. Kina i Rusija su medjusobno povezane kopnom. Cak i u slucaju djelovanja na drugoj strani zemaljske kugle daleko je vjerojatnije koristenje satelitskih komunikacija nego optickih kablova, zbog ocite potrebe za mobilnoscu komunikacijskih sustava.
Ovakav clanak ima vecu namjeru kondicioniranja javnosti za nadolazeci false-flag s prekooceanskim optickim kablovima koji ce se pripisati Rusiji , nego iskrenu namjeru “savjetovanja” o sredstvima modernoga ratovanja.

Direktor
6 godine prije

Komunikacije su vrlo bitna stvar za sve vojske svijeta, misliti da vojske ovise o podzemnim/podmorskim svjetlovodima je idiotizam. Uništenjem istih se može napraviti neka šteta ali ne može pobjediti neprijatelj. To što burze neće komunicirati nekom generalu-vodniku ne znači baš ništa.

Dean
6 godine prije

Nevjerovatno da su novinari ovog portala lijeni pročitati jedan (1) put tekst koji su napisali i isprave gramatičke greške kojima ovaj portal vrvi. Sramota!

DLM
6 godine prije

Ovaj tekst je dokaz kako Holivud pravi budale od ljudi, a sada vidim i od novinara, a nekada su bili tako ‘pametni’…
Naravno nije samo Holivud kriv tu su i brdo igrica za koje se misli da su nekakve si strategije. Prvo sto pada u oci je da novinarcic ne zna sto je internet a sto intranet, pa onda koje sve tipove veza postoje i kako je organizirana, a mozete li ovakve tekstove staviti u rubriku viceva ili smeh do suza!

alan ford
6 godine prije

Steve Weintz– naravno hazar, što drugo
ono što sam napisao u postu na drugi članak– ponavljam još jednom: ovaj agresivni američki patriotizam je propagandna laž cio-hazara, koji vladaju sa SAD-om, Obični amerikanci su patrioti, ali oni nemaju ovaj ratnički agresivnu umjetni patriotizam. Obični amerikanci ne žele ratovati ni protiv Rusije, ni protiv Irana, ni protiv Kine….To je izmišljotina cio-hazarske mafije, koja preko svojih medija i preko Hollywooda ( 100% u hazarskim rukama), pumpa taj agresivni patriotizam i propagira ga. Tako se hazari kriju iza tog patriotizma, i kriju svoje ciljeve… da Izrael ovlada cijelim Bliskim istokom, i da se unište sve države koje bi mogle biti prijetnja Izraelu, ne samo koje bi mogle biti prijetnja, već i one koju su samo kritične prema Izraelu.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI