Paralelni svemir NATO pakta: Rusi su dobri ljudi, ali razumiju samo jezik sile

Black Hawk helikopter
38 komentara

Vjerujući kako ne postoji suglasje u NATO paktu, Rusija bi napravila strašnu stratešku grešku ako se odluči napasti bilo koju zemlju u savezu, govoreći za poljsku televiziju TVN24 je izjavio zapovjednik američkih snaga u Europi, general Ben Hodges. Američki vojni dužnosnik je dodao kako, unatoč činjenici da je Rusija velika zemlja s velikom poviješću i divnim ljudima, ona poštuje samo silu i zbog toga NATO mora pokazati jedinstvo i odlučnost u odvraćanju Rusije od agresije.

TVN24: Rekli ste da uopće ne vjerujete Rusiji. Ali je bilo vremena kada nije bilo niti jednog američkog tenka u Europi, jer su možda, po prvi put nakon kraja Hladnog rata, SAD počele vjerovati Rusiji? Kada ste shvatili da NATO ne može vjerovati Rusiji? Je li to bilo nakon pripojenja Krima i invazije na Ukrajinu ili ranije?

General Ben Hodges: Bismarck je u 19. stoljeću rekao da nikakav ugovor s Rusijom ne vrijedi papira na kojem je potpisan. Svi mi trebamo biti oprezni kada potpisujemo ugovore s Moskvom. Rusija je velika zemlja s prekrasnom poviješću i prekrasnim ljudima, ali poštuju samo silu. Ako naš savez ne pokaže jedinstvo i odlučnost, onda ćemo je samo potaknuti na agresiju.

Imate pravo, mislili smo da bi Rusija mogla biti naš partner. Sjećam se kad su ruski vojnici služili s nama u Bosni u okviru IFOR snaga. Tamo smo implementirali rješenja iz Daytona. Tada sam mislio da ćemo uspjeti.

No, morali smo se probuditi kada su 2008. napali Gruziju. Ali budući da je bilo daleko, a invazija je bila malena, nakon nekog vremena svi su to zaboravili. I dalje 20% teritorija Gruzije drži 10 tisuća ruskih vojnika koji imaju sjedište u Južnoj Osetiji i Abhaziji. Tada je došla invazija Ukrajine i aneksija Krima i već se upalio alarm. Svi su shvatili da bismo se trebali nositi s takvim situacijama.

general Ben Hodges
FOTO: General Ben Hodges

TVN24: Mislim da su se mnogi moji zemljaci počeli bojati kad su Rusi pokrenuli invaziju na istočnu Ukrajinu. Ranije, kao što ste se prisjetili, napali su Gruziju. Mislite li da su granice zemalja NATO pakta neka vrsta crvene linije koju Rusija nikada neće biti spremna prijeći ili ne možemo biti sigurni u to?

General Ben Hodges: Rusija bi napravila strašnu stratešku pogrešku ako bi pomislila da u savezu nema jednoglasja i da neće reagirati dovoljno brzo. Rusija ne želi osvajati Poljsku, Njemačku ili neku drugu zemlju NATO-a. Ako usporedimo 29 zemalja Sjevernoatlantskog saveza s Rusijom, tada, uz nuklearne bojeve glave, imamo značajnu prednost. Nisu nas u stanju pobijediti u otvorenom sukobu.

Rusija želi promijeniti međunarodni poredak u Europi i želi dovesti u pitanje načela EU i NATO pakta. Što se tiče Sjevernoatlantskog saveza, Moskva želi pokazati kako NATO nije u stanju zaštititi svoje članove. To znači da se radi o hibridnom ratu, dezinformacijama, nuklearnoj prijetnji i kibernetičkim terorističkim napadima.

Time se stvara neka vrsta izgovora za ulazak u Latviju, Litvu, Poljsku ili, možda, Rumunjsku. Lavrov, jedan od najcjenjenijih diplomata na svijetu, jednom je rekao da je dužnost Rusije da zaštiti sve svoje građane koji žive izvan zemlje, to jest u Poljskoj, Latviji ili Litvi.

To može biti razlog za ograničeni udar. On će biti vrlo brz. Njegov cilj će biti da se pokaže kako savez nije bio u stanju obraniti svoje članove. To je izazov s kojim se suočavamo. Što se tiče odvraćanja. Kako možemo spriječiti Rusiji da počini tako veliku grešku? Savez nastoji povećati brzinu vojnog odgovora. Ono što u smislu modernizacije čini Poljska će povećati naše kapacitete. U smislu doprinosa Poljske je također važna najava izgradnje središnje zračne luke do zapadno od Varšave. Moramo pokazati Rusiji da se možemo brzo premjestiti, ili tako brzo kao oni. Tada s njima možemo imati iste odnose kao za vrijeme Hladnog rata.

Početak “buđenja” NATO pakta u Gruziji 2008.

Vojska, Italija, vježba, borba, rat
FOTO: Ilustracija, NATO vojnici

Podsjetimo, rat u Gruziji je počeo napadom gruzijske vojske na Južnu Osetiju, kada su, nakon nekoliko dana  žestokih sukoba između gruzijske vojske i snaga Južne Osetije u tom području, gruzijski vojnici 7. kolovoza 2008. pokušali zauzeti grad Chinvali, glavni grad Južne Osetije. Borbe su počele snajperskom i artiljerijskom vatrom, nakon čega je proglašeno primirje. Iako su za sutradan zakazani pregovori o miru, tijekom noći su se borbe intenzivirane. Sutradan, 8. kolovoza, Rusija je poslala dodatne trupe u Južnu Osetiju. Prema službenom priopćenju Moskve, to je učinjeno kako bi se zaštitili civili u Južnoj Osetiji od kojih većina ima rusko državljanstvo. Na strani Južne Osetije su se borili i dragovoljci iz Abhazije. Tadašnji gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je 8. Kolovoza 2008. optužio Rusiju da je izvršila agresiju na njegovu zemlju i da su ruske vojne snage bombardirale gruzijske civile.

Međutim, izvješće Europske unije iz 2009. je zbog napada na Chinvali Gruziju krivom proglasio za izbijanje rata u Južnoj Osetiji. Kako ne bi sva krivnja pala na teret Tbilisija i vlade Mihaila Saakašvilija, EU je dodala kako je do napada došlo “nakon mjeseci provokacija od strane Južne Osetije”.

Potom se navodi “kako je Rusija je imala pravo zaštiti svoje vojno osoblje u Južnoj Osetiji, ali ne i pokrenuti vojnu ofenzivu na Gruziju”, što je prilično nejasna formulacija. Prema njoj se 500 pripadnika ruske mirovne misije, koja je tamo bila raspoređena od 1992. i uspostave primirja između Gruzije i samoproglašene Republike Južne Osetije, trebalo oduprijeti gruzijskoj vojsci, pripremanoj od strane američkih vojnih instruktora i koja je tada, bez dragovoljaca iz susjednih zemalja, imala 37 000 vojnika. Moskva je odlučila da mora spasiti svoje vojnike i civile Južne Osetije, pravo koje joj ne spori ni izvješće Europske unije i poslala je 15 000 vojnika koji su ubrzo potisnuli gruzijske snage i došle nadomak Tbilisija. No, ulazak u glavni grad Gruzije nije bio cilj. Ruska vojska i lokalne snage Južne Osetije su samo razoružali i uništili gruzijsku bazu oko 16 kilometara južno od Gorija. Nakon toga je objavljeno povlačenje s gruzijskog teritorija u Južnu Osetiju i Abhaziju, danas de facto neovisne republike koje imaju priznanje Rusije i još nekoliko zemalja u svijetu.

Nakon državnog udara u Ukrajini u veljači 2014. godine, referenduma na Krimu i ustanka naroda Donbasa, koji je imao i još uvijek ima punu podršku Moskve, NATO je preoblikovao stvarnost i širiti djelomičnu istinu o ratu u Gruziji i zbivanjima u Ukrajini, što je na kraju dovelo do predstavljanja nekakvog  “šireg ruskog plana za uspostavu hegemonije nad bivšim postsovjetskim prostorom”, uključujući zemlje Baltika i Poljsku.

 

BismarckDaytonskom sporazumgeneral Ben HodgesIFORJužna OsetijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
6 godine prije

Ovi iz NATO pakta svakim danom postaju sve luđi a izjave koje daju sve manje imaju veze sa zdravom pameću !

Umpah Pah
6 godine prije

Slika gore:
Crnogorski komandosi prilikom vijezbe sverca cigareta?

Neko ne bitan
6 godine prije

Sizofrenija na kvadrat

H'ghar
6 godine prije

Pozdravljam ‘fusnotu’ da činjenicama. Što češće dati fusnote, radi pune info čitateljima.

igi
6 godine prije

Bismarck je u 19. stoljeću rekao da nikakav ugovor s Rusijom ne vrijedi papira na kojem je potpisan. Svi mi trebamo biti oprezni kada potpisujemo ugovore s Moskvom….
…..šta kaže iran na vaš komentar o nepouzdanim državama.

робокап
6 godine prije

Кад већ НАДОБУДНИ ГЕНЕРАЛ из тзв.””””ИЗУЗЕТНОГ НАРОДА””цитира ОТО ФОН БИЗМАРКА онда и за њега и њему сличне још један цитат Бизмарка”””””ЗНАМ Сто НАЧИНА ДА ПРОБУДИМ РУСКОГ МЕДВЕДА ИЗ ЗИМСКОГ СНА АЛИ НИЈЕДАН ДА ГА ВРАТИМ “””

eu kolonija
6 godine prije

a zašto bi rusija napadala npr. jednu tursku, koja je članica nato pakta, kada mogu lijepo surađivati na obostranu korist. ima njih još tako da se ponekad i sam zapitam tko će predvoditi nato pakt za par godina, rusija ili amerika:)

ps. jesu li nekada nešto pročitali ovi američki generali ili se obrazuju preko cnn~a

prika
6 godine prije

iranska tehnika u siriji znaci bombardovanje od strane izraela a nato tehnika u baltickim zemljama prolazi bez ruskog odgivora.
tumacenja???

Grdi
6 godine prije

Tragicno je koliko su ameri bahati i licemjerni ……….sebe nevide, sto rade i sto su napravili po citavom planetu ……….

Slagerpjevac
6 godine prije

A indijanci su u tom istom 19. stoljeću rekli “bljedoliki ima dvostruki jezik.”

Antiglobalist
6 godine prije

Pročitao sam početak i odustao. Bljuvotine nevrijedne čitanja.

davor
6 godine prije

Crtiće sam davno prestao gledati kao i čitati ovakve pamflete. Ameri i Englezi vrte šuplju priču već 200 godina i nisu se pomakli s mjesta niti su išta postigli po pitanju Rusije.

nekoime
6 godine prije

Europa treba najuriti NATO sa svog teritorija, jer ta je organizacija jedina stvarna prijetnja miru na Euro-Azijskom kontinentu.

dobagan rogić
6 godine prije

Ovaj general je obični drek ka šta je i NATO heba ga on.

Ivan
6 godine prije

Više izgovorenog izmeta od strane ove spodobe mogu nadmašiti samo naši političari, i to ponekad, gigantska hrpa mentalnog proljeva. Strašno.

Balad
6 godine prije

“Rusija je velika zemlja s prekrasnom poviješću i prekrasnim ljudima, ali poštuju samo silu.”

Rusi su imali kulturu kad su tvojom usranom zemljom samo bizoni pasli, i u šatorima živjeli Indijanci koje su tvoji preci – inače divni neljudi 🙂 🙂 🙂 – istrijebili.

Pitam se, kojim bi smjerom išao tvoj kontinent da su Indijanci tvojim divnim neljudima, napravili ono što su tvoji preci napravili njima?

U svakom slučaju, ne bi se nakotili divni neljudi, poput tebe. 🙂 🙂 🙂

Jaran..
6 godine prije

Zasto mi printer odbija printati ovo na mekani papir?..tvrdi ipak ne mogu koristiti za brisanje dupeta..molio bih nato sluzbu za tisak da mi da savjet..

damir zimšek
6 godine prije

General Ben Hodges objasnite to svojoj dijeci i ostalo dijeci koja ne će imati tu sreću da im je tata general.SRAM VAS TREBA BITI.U stanju ste milijone gurnuti u glad i bijedu …strava

valentin
6 godine prije

PROTOKOL SIONSKIH MUDRACA Pravo je u sili.. Sloboda je ideja. Liberalizam. Zlato. Vjera. Samouprava. Despotizam kapitala.Unutrašnji neprijatelj..gomila. Anarhija.Politika i moral.Pravo jačega. Neoborivost masonske-židovske vlasti.Cilj opravdava sredstvo. Masa je slijepa.Politička abeceda.Partijski razdori.Najpoželjniji način upravljanja je autokracija.Alkohol. Klasicizam.Razvrat.Princip i pravila masonsko- židovske vlade.Teror.Sloboda, jednakost, bratstvo.Princip dinastičkog vladanja.Uništenje privilegija gojske aristokracije.. Nova aristokracija.Psihološki račun.Apstrakcija slobode.Smjenjivanje narodnih predstavnika. Odbacujemo fraze i govoriti će mo o značenju svake misli, a uspoređivanjem i zaključcima objasniti okolnosti. Dakle objašnjavam naš sistem sa našeg i gojimskog gledišta. Treba napomenuti da su ljudi sa zlim instiktima mnogobrojniji od dobrih, pa prema tome najbolji rezultati u upravljanju sa njima postiže se nasiljem i zastrašivanjem, a ne akademskim razmišljanjemSvaki čovjek teži k vlasti, svaki čovjek bi htio biti diktator kada bi mogao, ali je pri tom rijedak onaj koji bi bio spreman žrtvovati opće dobro zbog postignuća svog osobnog cilja. Pravo je u sili Što je zadržavalo pohlepne životinje koje se… Čitaj više »

Ive
6 godine prije

Generale Ben Hodges, da moje dijete odluci pristupiti jedinicama NATO-a ja bih mu presudio prije nego li bi obuklo tu ZLOCINACKU uniformu. NATO svojim postupcima nigdje ne nastupa sa pozicija miroljubive sile u zastiti svih ljudi, vec iskljucivo kao agresivna zastita interesa zapadnog zlocinackog krupnog kapitala.

Jurišić maja
6 godine prije

sada se tek vidi koja je bila greška raspuštanje sovjetskog saveza za kompletnu svjetsku situaciju američki imperijalizam ne može funkcionirati u miru i slozi sa drugima treba mu rat trebaju mu besplatni resursi da bi funkcionirao

Churko
6 godine prije

Medju NATO pripadnicima nema ljudi, tamo su samo krvozedne spodobe koje treba ukloniti sa lica zemlje, da jednom zavlada mir.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI