Kina – Velika Britanija – NATO – Trump

Vijesti u podne

Kina odustaje od američkih IT komponenti i gradi svoj sektor

Nakon što je Washington uveo sankcije kineskoj tvrtki Huawei, vlasti NR Kine su usvojile petogodišnji program poreznih olakšica za programere softvera i integriranih krugova, odnosno čipova, kako bi se smanjila ovisnost o Sjedinjenim Državama na tom području, javlja South China Morning Post.

Podsjetimo da je 2018. godine globalna prodaja čipova vrijedila 469 milijardi dolara, od kojih je većinu, čak 300 milijardi, izvezeno u Kinu, a najveći dio je kupljen iz Sjedinjenih Država. Kinesko ministarstvo financija je odlučilo je izuzeti poduzeća koja posluju u tom sektoru od plaćanja poreza na dohodak za sljedeće dvije godine, dok će se u naredne tri godine porezna stopa za njih prepoloviti i s 25% će iznositi samo 12,5%.

Prošlog tjedna je Donald Trump zabranio transakcije koje, prema Washingtonu, prijete informacijskoj tehnologiji u Sjedinjenim Državama. Nakon toga američke IT tvrtke obustavile suradnju s Huaweijem.

Ispočetka se mislilo da će Trump blokirati prodaju vrhunskih čipova Kini, ali bi američki proizvođači bankrotirali, što bi uzrokovalo veliku štetu na Wall Streetu.

S druge strane u Kini postoji neznatni strah. Modernizacija industrije će neko vrijeme biti usporena, ali je Peking odlučio aktivno početi zamjenu uvoza čipova i softvera, što je dobro isplanirana odluka s dugoročnim učinkom.


Velika Britanija izgubila nadzor nad strateškim arhipelagom u Indijskom oceanu

Opća skupština Ujedinjenih naroda je većinom glasova usvojila rezoluciju kojom poziva Veliku Britaniju da kontrolu nad strateški važnim arhipelagom Chagos u Indijski ocean preda Mauricijusu, izvijestio je Associated Press.

Dokument je izglasalo 116 zemalja, a protiv je bilo šest zemalja, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Države. 56 zemalja, uključujući Francusku i Njemačku, suzdržale su se od glasanja.

Spor između zemalja je posljedica odluke Londona da odvoji Chagos od Mauricijusa i tamo, zajedno sa Sjedinjenim Državama, uspostavi vojnu bazu.

Prije nekoliko mjeseci je Međunarodni sud pravde presudio da je Ujedinjeno Kraljevstvo nezakonito podijelilo otoke i prema tome sada mora prenijeti kontrolu nad Chagosom vlastima Mauricijusa. Britanska strana je izrazila neslaganje s tom odlukom suda, ali je Mauricijus tražio potporu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, koju je dobio.


NATO traži od Rusije da povuče svoje postrojbe s Krima

Budući da Sjevernoatlantski savez ne priznaje ruski status Krimskog poluotoka, čelnik vojnog odbora NATO pakta, Stuart Peach, pozvao je vlasti u Moskvi i ministarstvo obrane Ruske Federacije da povuku svoje postrojbe s Krima.

U svojoj izjavi je Stuart Peach ponovno ujedinjenje Krima s Rusijom nazvao “aneksijom” poluotoka, te dodao kako Rusija odmah treba pustiti ukrajinske mornare koji su zatočeni nakon pokušaja proboja s tri vojna broda kroz Kerčki tjesnac u Crnom moru.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je tu akciju Kijeva nazvalo planiranom provokacijom. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su posade brodova računale na međunarodni skandal kako bi se postigli geopolitički ciljevi koji bi riješili unutarnje probleme vlasti u Kijevu.

Bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov optužio je bivšeg predsjednika zemlje Porošenka za izdaju zemlje. Azarov vjeruje da je odluka o slanju brodova u Kerčki tjesnac bila kriminalna zapovijed.

Ukrajinski odvjetnik Andrei Portnov također vjeruje da je Poroshenko počinio izdaju države i podnio je tužbu protiv bivšeg predsjednika Državnom zavodu za istrage Ukrajine, koji je protiv Porošenka otvorio kaznenu istragu.


Trump ima svoje uvjete za susret s Vladimirom Zelenskim: Mora otjerati oligarhe

Politički život u Ukrajini se mijenja brže nego što se očekuje. Vladimir Zelenski je novi predsjednik i mnogi očekuju radikalne promjene. U svojoj najboljoj tradiciji je Washington primijenio politiku ultimatum, postavljajući novom predsjedniku brojne zahtjeve.

Ranije se Donald Trump obratio novom predsjedniku Ukrajine i bio je vrlo jasan. Poruku je pročitao američki ministar energetike Rick Perry, koji je došao na svečanost inauguracije. “Američki predsjednik, zajedno s narodom Ukrajine, veseli se suradnji s novim predsjednikom, nadam se i s novim parlamentom”, rekao je Perry.

Očito Trump želi steći kontrolu nad Zelenskim, ali planira potpuno promijeniti tim novog predsjednika Ukrajine. Taj je razgovor već održan u Bijeloj kući. Rudolf Giuliani, odvjetnik i osobni predstavnik predsjednika Donalda Trumpa, nedavno je govorio o potrebi “uklanjanja” vlasti u Ukrajini.

SAD zahtijevaju od Zelenskog da se riješi oligarha, uključujući Kolomoiskog. Očigledno je da će se interesi Sjedinjenih Država i utjecajnog oligarha sukobiti, a Kolomoiski može ostati bez ičega, a uložio je mnogo novca u izbornu kampanju Zelenskog.

Sada je Zelenski na mukama, jer samo američki predsjednik u trenutnoj situaciji može osigurati sredstva za obnovu opljačkane Ukrajine. Ranije je potvrđeno da je predsjednička administracija Sjedinjenih Država odbila ugovoriti sastanak Zelenskog s američkim predsjednikom. Trump je stavio jedan uvjet. Predsjednik Ukrajine mora dokazati da je neovisan akter, a ne pijun lokalnih oligarha.

Očigledno će Zelenski ispuniti ovaj uvjet, budući da su osobe koje je trebao Kolomoiski uklonio s dužnosti. Međutim, to ne znači da će proamerička politika Kijeva biti bolja od one koja bi bila s oligarsima. Teško je očekivati pravu pomoć iz Sjedinjenih Država. SAD trebaju kolonije na granici s Rusijom, a za sada se ne može sa sigurnošću reći da će se s novim predsjednikom Ukrajina uspjeti oduprijeti američkom pritisku.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
denis
5 godine prije

NATO neka dokaže da nije tigar od papira – neka otjeraju Ruse sa Krima.

VIP
5 godine prije

SAD imajo cca 330 miliona ljudi,a od toga 40 miliona zivi u bijedi ravnoj najsiromasnijim africkim zemljama, Rusija ima oko 160 miliona stanovnika,a od toga vise od 50 posto je siromasnih, Kina vjerojatno ima oko milijardu i 400 miliona dok je barem 70 posto u siromastvu.Sve te tri “sile” sav ostali svijet maltretirajau,a da upotrebe svoju moc i iskorjene siromastvo u svojim drzavama svi bismo i ostali na svijetu poceli mnogo bolje zivjeti.

hogar strašni
5 godine prije

Velika Britanija izgubila nadzor nad strateškim arhipelagom u Indijskom oceanu. Najbolji su mi ovi suzdržani, najveći licemjeri. Htjeli bi da Britanija izgubi upravu na strateškom mjestu ali to nemaju muda reći otvotreno.

Brainstorm
5 godine prije

otocje chagos, najveci medju njima diego garcia.
zanimljiva povijest: britanci su otocje administrativno odvojili od madagaskara uoci njegovog stjecanja nezavisnosti. ali sad slijede zesce stvari. britanci prisilono protjeruju (prevoze) domicilno stanovnistvo na madagaskar. protjerani i potomci i danas zive u slumovima kao najsiromasniji cak i za madagaskar. ocigledno da je sve uradjeno po zahtjevu amerike jer se ubrzo na diego garciu smjestila americka baza.
uz pomoc medjunarodnih organizacija protjerani podnose tuzbu za povratak otocja. pritisnut dokazima sud u londonu presudjuje u njihovu korist. presuda nikako ne dogovara amerima te britanci moraju nesto uciniti ali kako ponistiti odluku suda. na scenu stupa kraljica, sa zakonom iz 14. stoljeca, te ponistava odluku suda. da se izbjegne paznja javnosti odluka se objavljuje uoci vazne nogometne utakmice.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Eto nesto sto nema direktne veze;
Sutra je 25 Maj Dan Mladosti, biti ce okupljanje u Kumrovcu. Navodno su iz MUP-a RH javili dobro dosli iz cijele bivse YU, ali su YU zastave zabranjene osim ako nisu sa prvim bijelim poljem ili ako nemaju negdije barem malo uhato “U”.
Ince ce stranaca, klerofashisticka i neonacisticka policija HDZ-a djelovati i snimati, po uzoru na Austrijsku policiju na Bleiburgu.

Lucija
5 godine prije

“… Očigledno će Zelenski ispuniti ovaj uvjet, budući da su osobe koje je trebao Kolomoiski uklonio s dužnosti.”
Znači, ameri žele svoje ljude na tim mjestima, a ne od Kolomoiskog…
A Trump poručio Zelenskom “da se riješi oligarha”.
Pa mogao je Zelenski odgovoriti Trumpu da se on riješi svojih oligarha…?

spartak
5 godine prije

Zašto ovaj NATO-v komedijaš predlaže da se ruska vojska povuče samo s Krima_To je glupo. Trebao je tražiti da se povuče barem do Urala. ili. još bolje, do Vladivostoka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI