Petak 29. 03. 2019.

Vijesti u podne

Mike Pence naredio da NASA do 2024. mora sletjeti na Mjesec

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence je zatražio da američki astronauti u narednih pet godina posjete Mjesec. Kao čelnik Vijeća za nacionalni svemirski program Pence je na sastanku u Huntsvilleu zatražio od Američke svemirske agencije (NASA) da ubrza radove i da do 2024. godine na Južni pol Mjeseca pošalje astronautsku misiju. Ističući kako NASA za taj podvig treba iskoristiti sve resurse, Pence je rekao kako se mogu koristiti i svemirske letjelice privatnih kompanija. “Vrijeme je da udvostručimo napore. To je ostvariv cilj, ali samo ako pojačamo tempo rada”, kazao je Pence. Direktor NASA-e Jim Bridenstine kazao je da će ta agencija učiniti sve da 2024. godine pošalje tim na Mjesec. Eksperti su ranije najavili da bi astronauti na Mjesec mogli otići tek 2028. godine i skeptični su kada je riječ o Penceovom planu. Prvu misiju na Mjesec ostvario je američki astronautski tim Apollo daleke 1969. godine. Pripreme za tu misiju trajale su osam godina.


ISIL se vraća u Idlib

Prema lokalnim izvorima, militanti poraženog kalifata su ponovno počeli napadati suparničke islamističke skupine, uključujući najmoćniji Hayat Tahrir Al-Sham u Idlibu. Primijećeno je da su “ćelije spavača”, pristaša kalifata, napale borce bivšeg Al-Nusre Fronta u gradu Idlibu i njegovoj okolici. Sirijska Al-Qaeda je, sa svoje strane, počela otkrivati i uklanjati ćelije ISIL-a na  teritoriju kojeg drži pod kontrolom, a to je od 60 do 70% Idliba. Ipak, to će biti složena zadaća, obzirom da ISIL ima vrlo široku i dobro prikrivenu mrežu u Idlibu, koju podržavaju mnogi lokalni radikali koji nisu zadovoljni vlastima Hayat Tahrir Al-Shama. Tako su prošlog tjedna militanti ISIL-a proveli dva iznenadna napada na Hayat Tahrir Al-Sham, uzrokujući im štetu u ljudstvu. To je dovelo do premještanja snaga i pretrage za članovima suparničke skupine u čitavoj pokrajini. Malo je vjerojatno da će teroristi takozvane “Islamske države” moći preuzeti kontrolu nad čitavom regijom Idlib, ali je vrlo vjerojatno da će se pojaviti jedna ili više malih enklava “kalifata”. Jačanje napetosti u Idlibu pomno prate sirijske vladine trupe, spremne intervenirati ako situacija počne eskalirati. Podsjetimo da skupine Hayat Tahrir Al-Sham i ISIL nisu stranke sporazuma o primirju u Idlibu i stoga su legitimni cilj za provođenje antiterorističkih operacija koje provodi sirijska vojska.


Rusija jača bazu u Kirgistanu

Nakon godina napornog rada da Kirgistan prekine vojnu suradnju s Pentagonom, koji je toj zemlji imao pristup zbog operacija u Afganistanu, Moskva je sada učinila korak više u jačanju svog položaja u Središnjoj Aziji. Jučer je Vladimir Putin posjetio Kirgistan i predsjednika Sooronbaja Jeenbekova. To je bio prvi državni posjet ruskog lidera toj zemlji. Potpisano je 16 bilateralnih međuvladinih i investicijskih sporazuma i memoranduma. Među potpisanim dokumentima je izmjena sporazuma iz 2012. o uvjetima i statusu ruske vojne baze u Kirgistanu. Rusija će proširiti područje zakupljenog zemljišta za vojne objekte za gotovo 60 hektara, što će proporcionalno povećati cijenu najma za 291,5 tisuća dolara godišnje i Moskva će za bazu sada davati oko 5 milijuna dolara godišnje. Sporazumom su također izneseni koncepti uporabe “bespilotnih letjelica” i “sustava bespilotnih zrakoplova”. Tijekom zajedničke izjave ruski je čelnik naglasio da nazočnost ruske vojske u Kirgistanu daje veliki doprinos jačanju obrambene sposobnosti te republike, kao i osiguravanju sigurnosti u cijeloj Središnjoj Aziji. Također je odlučeno da Rusija Kirgistanu osigura 30 milijuna dolara besplatne financijske pomoći. Sredstva će ići iz državnog proračuna. Podsjetimo da je prije 2 godine Rusija već u potpunosti otpisala državni dug Kirgistana u iznosu od 240 milijuna dolara.


Facebook će uklanjati sadržaje “bjelačkog nacionalizma” ili rasizma i supremacionizma

Facebook je priopćio da će uklanjati sadržaje kojima se promovira “bjelački nacionalizam”, iako je termin prilično nejasan. Prikladnije bi bilo navesti da će se uklanjati sadržaji “bjelačkog rasizma”, jer su nacionalizmi vrlo širok pojam i nije jasno što sve obuhvaća ovakva definicija. No, tako je navedeno. Uz “bjelački nacionalizam” će se uklanjati sadržaji bijelog supremacionizma i diskriminacija. U saopćenju Facebooka se navodi da će brisati sve poruke, fotografije i drugi sadržaji koji se dijele putem ove društvene mreže, a koji se odnose na bijeli nacionalizam, supremaciju i diskriminaciju. Navodi se da će se ova odluka također odnositi i na Instagram. Spomenuta odluka će se početi primjenjivati od narednog tjedna. Podsjetimo da je u terorističkom napadu izvedenom prošlog petka u džamijama Al Noor i Linwood u Christchurchu, na Novom Zelandu, poginulo je 50 osoba. Video snimak u trajanju od 17 minuta, kojeg je terorist tom prilikom snimio, objavljivan je slobodno na društvenoj mreži, a tek kasnije je uklonjen. Facebook je ranije bio meta kritika zbog nereagiranja na poruke i sadržaje koje objavljuju bijeli “nacionalisti” ili bijeli rasisti i supremacionisti.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sale
5 godine prije

Pens se usrao da će ih provaliti da nisu bili na mesecu 🙂

preseren3
5 godine prije

Rusija-Kirgizistan:
Ako sam ne brineš o svojoj mladi, netko drugi če….

Janoš
5 godine prije

Bolje bi im bilo da se vrate na Mars a ne na Mjesec. Stalno se ponašaju kao da su pali s Marsa. 🙂

Lucija
5 godine prije

Rusi otpisali dug Kirgistanu. 240 milijuna$. Ne bih ja tako. Otpišeš pola, uz uvjet da se maknu s vlasti oni koji surađuju sa suprotnom stranom…

Lucija
5 godine prije

A zašto ne bi fb brisao svaki rasizam, a ne samo ‘bijelu supremaciju’?

emdzej
5 godine prije

Ako ne slete, uvesce Mjesecu sankcije.

Red Dog
5 godine prije

Facebook je platforma za budale.
Da daju svoje licne podatke i da se to prodaje radi usmeravanja im reklame.
Zuckerberg je anarhisticki libertarijanac. On nije imao pojma sta je pokrenuo niti ga je zanimalo. Onda je upao biznis i politika. Nema on pojma ni sada, ali eto da radi nesto. Pa je zaposlio 200 000 admina. Nemaju ni oni pojma sta rade, ali eto da rade nesto, pa brisu i izbacuju nasumice. Verovatno zasnovano na broju prijava. Ja bivam izbacen zbog podjebavanja nacionalizma. A ostaju nacionalisti. Jer ako cemo iskreno, u vecini balkanskih grupa preovladava nacionalizam. Da se zele rezultati bi bile ukinute cele grupe, mozda i sam Facebook. Ali eto, radi se „nesto“ dok se nastavlja sa biznisom prikupljanja podataka i usmeravanja reklame, sto je svrha Facebooka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI