Pompeo u Indiji – Netanyahu – Irak

Vijesti u podne

Pompeo slijeće u Indiju s vrećom “slobode” koja se jednostavno ne odbija

Vrhovni američki diplomat sletio je u New Delhi, s ciljem da pritisne indijsku vladu da odbace ruske sustave protuzračne obrane S-400 i kinesku Huawei mobilnu tehnologiju u korist “boljih” vojnih i trgovinskih sporazuma s Washingtonom.

Očekuje se kako će Pompeo prisiliti Indiju na poštivanje niza pitanja, uključujući kupnju iranske i venecuelanske sirove nafte.

Indija je u posljednjih nekoliko mjeseci izričito jasno dala do znanja kako neće pasti pod pritiskom SAD-a na štetu vlastitih strateških ciljeva, bez obzira na to koliko ponude bile primamljive .

Pompeov posjet otvorit će put bilateralnim razgovorima između Trumpa i Modija kasnije tijekom tjedna na sastanku G20 u Japanu. Trump, koji je u više navrata optužio Indiju da odbija odobriti američkim tvrtkama slobodan pristup svojim tržištima, nedavno je otkazao sudjelovanje zemlje u programu Općeg sustava povlastica (GSP), koji je omogućavalo New Delhiju da izveze preko 5 milijardi dolara svoje robe u SAD bez carine. Također je uveo tarife za čelik i aluminij. Indija je uzvratila nametanjem recipročnih carina na nekoliko desetaka američkih proizvoda.


Netanyahu se opracijama u Siriji hvali, dok ih Rusija opominje

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se pohvalio kako je židovska država, u ime nacionalne sigurnosti, provela stotine operacija u Siriji, što je potaknulo Rusiju da ga natjera da poštuje i suverenost drugih nacija.

Netanyahu je jasno dao do znanja kako se Izrael neće prestati štititi od bilo kakvih prijetnji, jer se hvalio uspješnim napadima Tel Aviva protiv navodnih iranskih ciljeva u susjednoj Siriji.

Uoči trilateralnog sastanka ruskih, američkih i izraelskih savjetnika za nacionalnu sigurnost, koji su se u utorak sastali u Jeruzalemu kako bi razgovarali o povećanim napetostima na Bliskom Istoku i drugim hitnim pitanjima, izjavio je:  “Mi smo djelovali stotine puta kako bismo spriječili Iran da isporuči sve sofisticiranije oružje Hezbollahu, ili da s Golanske visoravni formira drugi front na sjeveru. Izrael će i dalje sprječavati Iran da koristi susjedne teritorije kao platforme za napad na nas, i Izrael će snažno odgovoriti na takve napade. ”

Takve ratoborne izjave nisu se dobro sjele tajniku ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaju Patruševu, koji je pozvao izraelskog premijera da poštuje i sigurnost svojih susjeda, objašnjavajući da je to zapravo jedini način da se osigura vlastita sigurnost Izraela.


Irak neće dopustiti SAD-u da napadne Iran sa njihovog teritorija

Bagdad neće dopustiti Washingtonu da koristi svoje vojne baze za pokretanje napada na Iran, naglasio je predsjednik te zemlje.

“Ne želimo da naš teritorij bude bazno mjesto za bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv bilo kojeg od naših susjeda, uključujući Iran”, izjavio je CNN-u irački predsjednik Barham Salih, ističući kako ne postoji sporazum između Bagdada i Washingtona zbog kojeg bi Donald Trump mogao misliti da može to napraviti.

U veljači je američki predsjednik izjavio kako bi u Iraku trebalo ostati oko 5.000 vojnika koji bi držali Iran na oku. Dok je u to vrijeme Trump rekao da neće koristiti Irak kao odskočnu dasku za napad na Iran, rastuća američka osveta protiv Islamske Republike mogla bi dovesti do toga da se sva američka imovina u regiji iskoristi ako izbije sukob velikih razmjera.

Trump je u utorak zaprijetio Islamskoj Republici s potpunim “uništenjem” ako napadne “bilo što američko”. Istovremeno, američki predsjednik priznao je da nema izlaznu strategiju ako odluči ići u rat.

U međuvremenu, Salih se prisjetio gorkog iskustva američke invazije na njegovu zemlju, podsjećajući Washington da brzo pokreće rat bez razmišljanja o mogućim posljedicama.

Vijesti u podne
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Za pojacanje pritiska Pompeo je spreman Modiju zapijevati ”Dalmacija u mom srcu”?

Tom
5 godine prije

Kolko sam citao ameri u iraku imaju 50 000 tisuca vojnika a ne 5 000 i najbolje oruzje cesto napadaju iracke vojnike i pomazu teroriste to jest rade sta hoce
Iracani ih se nece samo tako rijesiti i mislim da ce obracun izmedju irana i amerike krenuti u iraku

partizan
5 godine prije

Jadan onaj koga Rusija “brani”

samo tako
5 godine prije

Valjda prvi američki predsjednik koji javno kaže da nemaju izlaznu strategiju u slučaju ulaska u rat
Spreman na velikokalibarsko pljuvanje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI