Energetski div pokrenut će opskrbu plinom dalekoistočnom rutom 2027., najavio je izvršni direktor Aleksey Miller

Isporuka ruskog plina u Kinu preko dalekoistočne rute počet će 2027. godine, rekao je u petak izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller, prema kanalu tvrtke Telegram.

Dalekoistočna ruta isporučivat će zalihe ruskog prirodnog plina s polica kod otoka Sahalina u Kinu. Moskva i Peking potpisali su sporazum o dodatnim isporukama plina plinovodom novom rutom u veljači 2023.

Prema Milleru, dalekoistočna ruta imat će godišnji kapacitet od 10 milijardi kubičnih metara (bcm) nakon što bude potpuno operativna. Projekt uključuje izgradnju prekogranične dionice preko rijeke Ussuri između već operativnog ruskog plinovoda i kineskog grada Hulina.

“Sa Snagom Sibira i Dalekoistočnom rutom koja dostigne puni kapacitet, Rusija će postati najveći dobavljač plina Kini”, izjavio je izvršni direktor Gazproma.

Rusija trenutačno opskrbljuje Kinu plinom preko plinovoda Snaga Sibira, dijela takozvane Istočne rute, prema bilateralnom 30-godišnjem sporazumu. Isporuke su počele 2019., a očekuje se da će plinovod dostići svoj puni operativni kapacitet od 38 milijardi kubika prirodnog plina godišnje sljedeće godine, prema Milleru.

Gazprom je sustavno pojačavao izvoz plina u Kinu putem plinovoda, pojasnio je.

Moskva i Peking također se približavaju dogovoru o izgradnji mega plinovoda poznatog kao Snaga Sibira 2. Njime će se transportirati do 50 bcm plina godišnje iz regije Yamal u sjevernoj Rusiji u Kinu preko Mongolije.

Nakon što svi cjevovodi budu u potpunosti operativni, količina ruskog plina za Kinu mogla bi dosegnuti gotovo 100 milijardi kubnih metara godišnje.

“Ruski plin je tražen u Kini”, rekao je Miller u petak, dodajući da su 2023. isporuke premašile ugovorne obveze za 700 milijuna kubičnih metara. “Na početku ove godine nastavili smo s obaranjem rekorda u svakodnevnom izvozu kineskim potrošačima.”

Predviđa se da će se potrošnja prirodnog plina u Kini udvostručiti do sredine ovog stoljeća, zaključio je Miller pozivajući se na stručnjake.